Krstarenje magazin

Znamenitosti Sicilije - najvećeg ostrva u Mediteranu

Sicilija predstavlja najveće ostrvo u Sredozemnom moru, a i Italiji, a pored Sredozemnog, zapljuskuju je još i Jonsko i Tirensko more, pa je stoga ova destinacija kao stvorena za krstarenje, jer lako možete posetiti ovo prelepo ostrvo krstareći u krug.

Razlog što se Sicilija može pohvaliti toliko bogatom istorijskom i kulturnom raznovrsnošću, koja pre svega dolazi od toga što je ova oblast bila pod vlašću raznih kultura u različitim hronološkim periodima, što je zapravo i čini jednom od najzanimljivijih destinacija, ne samo zbog svoje turističke ponude, već i ljubiteljima istorije i arheologije. Zbog toga se može reći da Sicilija svima ima ponešto da ponudi.

Kada su u pitanju znamenitosti Sicilije koje može da ponudi i koje nikako ne smete propustiti da posetite, u nastavku teksta možete pročitati koja svemesta nikako ne biste smeli da zaobiđete kad budete krstarili iliputovali ovim ostrvom na Mediteranu.

Palermo

Glavni i najveći grad Sicilije se najbolje može uporediti sa nebrušenim draguljem koji zapljuskuje Tirensko more, i obično predstavlja prvu stanicu za iskrcavanje ili ukrcavanje na Siciliji, ako ste rešili da ovo mediteransko ostrvo ovako posetite. Njegova istorijska pozadina, kao nekadašnje prestonice u kojoj su stolovali kraljevi i emiri, kao i većinom barokna erhitektura sa primesama srednjovekovnih stilova, čini mesto koje se otkriva polako.

Palermo

Normanska palata sa vizantijskom kapelom, izgrađena na feničanskim ruševinama, zatim, veliki broj zamkova i manastira, katedrala, zajedno sa umetničkim galerijama i arheološkim muzejom su samo deić onoga što ovaj haotičan, ali prelep grad može da ponudi.

Piazza Armerina

Kada je u pitanju Silcilija znamenitosti kojima se može pohvaliti su zaista izuzetne, a Piazza Armerina upravo predstavlja jedno od takvih nezaboravnih mesta. Reč je o rimskoj komuni koja se nalazi izvan Palerma, poznatoj po tome što se u njoj nalazo jedan od najvećih mozaika drevnog rimskog sveta, na kom su prikazane flora i fauna u skladu sa klasičnim motivima. Veći deo mozaika je očuvan i u odličnom stanju, i verovatno predstavlja narudžbinu bogatog Rimljanina, pokrovitelja umetnosti.

Ovo mesto se formiralo za vreme normanske dominacije na Siciliji, u 11. veku, kad su Lombardi zauzeli centalni i istočni deo ostrva. Upravo se prema sačuvanim mozaicima može videti da je najviše napredovalo za vreme Rimljana, a pored mozaika, pronađeni su i artefakti iz prethodnih naseobina, kao i ostaci nekropole iz 8. veka pre nove ere.

Etna

Planina Etna je najviša planina na ostrvu, a takođe i aktivni vulkan koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3350 metara, i predstavlja mesto za koje su vezani mnogi mitovi i legende, kao i mnoge klasične predstave. Preporučuje se da iznajmite džip za izlet na Etnu, ali obavezno se toplo obucite, pošto je na vrhu uvek hladno, čak i tokom leta. Budući da se Etna nalazi na istočnoj obali Sicilije, u blizini Mesine i Katanije, ako ste brodom došli do bilo koje od ovih luka, lako možete otići na izlet do Etne iz jednog od ovih gradova.

Taormina

Taormina je planinski grad koji gleda na obalu Jonskog mora, pa kada je u pitanju Sicilija zanimljivosti ovog ostrva takođe podrazumevaju i letovališta kao je što je upravo Taormina. Verovatno je najpoznatija po grčkom amfiteatru sa kog se pruža pogled na Etnu, a inače se amfieteatar koristi za održavanje koncerata i pozorišnih predstava, što predstavlja jedinstven doživljaj u antičkom teatru.

Taomina

Taormina predstavlja i odličnu bazu za kretanje u obilazak istočne Sicilije, a takođe vam može ponuditi bezbroj restorana, prodavnica i plaža, tako da je definitivno ne smete zaobići. Pored toga, do Taormine lako možete doći iz Mesine, tako da ako napravite pauzu u Mesini, obavezno obiđite i ovaj grad, pre nego što produžite dalje do Taormine.

Mesina

Mesina je treći po veličini grad (i luka) koji se nalazi u zapadnom delu Jonskog mora, u blizini istoimenog Mesinskog moreuza. Ovaj grad je takođe upravno središte istoimenog okruga Mesina. Pošto će ovaj grad sasvim sigurno biti jedna od stanica na vašem krstarenju Sicilijom, nikako ne propustite da posetite znamenitosti kao što su Gradska katedrala iz 12. veka, crkvu Anuncijata deji Katalani i crkvu Santa Marija deli Alemani iz 13. veka, Porta Graciju, odnosno gradsku kapiju iz 16. veka i Palatu Kalapađ iz 18. veka.

Na 90 km južnije od Mesine nalazi se Katanija, za koju smo već rekli d aleži u podnožju vulkana Etna, pa definitivno se potrudite da sledeća stanica na vašem putu bude ovaj grad, koji je ujedno i najbliži Mesini.

Segesta

Segesta predstavlja jedan od dva najbolje očuvana grčka hrama, iz vremena njihove dominacije na Siciliji. Drugi hram je Agrigento. Ovaj hram je inače najbolje sačuvan dorski hram, uzimajući čak i Grčku u obzir, i generalno se smatra jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta na području čitavog Mediterana, ne samo Siciije. Hram predstavlja drevni amfietatar smešten na vrhu brda, što samo doprinosi njegovoj veličanstvenosti i lepoti.

Ako vam vreme boravka nije toliko ograničeno, definitivno posetite oba hrama, ili bar jedan od njih, nećete zažaliti.

Segesta

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo svu lepotu i značaj različitih istorijskih perioda za kulturni razvoj ovog prelepog ostrva, zahvaljujući kojim predstavlja jednu od onih destinacija koja oplemenjuje i gde možete mnogo da naučite, pa da ćete se stoga odlučiti da posetite Siciliju, a verujemo da ćete, kad jednom odete, poželeti da se vratite.

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo svu lepotu i značaj različitih istorijskih perioda za kulturni razvoj ovog prelepog ostrva, zahvaljujući kojim predstavlja jednu od onih destinacija koja oplemenjuje i gde možete mnogo da naučite, pa da ćete se stoga odlučiti da posetite Siciliju, a verujemo da ćete, kad jednom odete, poželeti da se vratite. U slučaju da zasita želite da ovo ostrvo bude jedna od stanica na krstarenju Mediteranom, mi smo tu da vam pomognemo da napravite pravi izbor, a ako ranije nikad niste bili, tu smo i da vam približimo krstarenje kao uživanje kakvo jeste!

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja