Krstarenje magazin

Znamenitosti Kopenhagena - grada Male sirene!

Otkrijte najlepše atrakcije prestonice Danske i uživajte u njima kroz šetnju ili vožnju biciklama.

Živopisni Kopenhagen čuven je po raznobojnim kućicama načičkanim kraj vode gde su parkirani brodići, spomeniku Maloj sireni - ali to ni izbliza nije sve što treba videti!

Ovde smo izdvojili neke od najinteresantnijih znamenitosti Kopenhagena, koje ne treba preskočiti pri prvoj poseti - spakujte se i pođite!

Mala sirena statua

Spomenik „Mala sirena”

Otpočnite svoju turu po Kopenhagenu šetnjom do ove čuvene statue iz bajke!

Nju je gradu poklonio Karl Jakobsen, a postavljena je još 1913. godine; ovaj nezaobilazni detalj gradskog pejzaža izliven je od bronze, inspirisan bajkom Hansa Kristijana Andersena koju svi dobro znamo: zaljubljena morska sirena čini sve što može da dođe do svog kopnenog princa.

Jakobsen je bio očaran njenim likom nakon gledanja jedne baletske predstave, i naručio skulptoru Edvardu Eriksenu da je napravi. Kako balerina Elen Prajs, kojom je skulptura inspirisana, nije želela da pozira umetniku naga, to je učinila njegova žena.

Skulptura sirene sedi na steni i zamišljeno gleda u daljinu, a sa njom se rado slikaju svi turisti koji posete Kopenhagen.

Zamkovi Kronborg i Christiansborg

Među svim danskim zamkovima, ova dva su najpoznatija i nezaobilazne atrakcije Kopenhagena koje treba videti.

Kronborg je najpoznatiji danski zamak, u svetu poznat kao „Šekspirov zamak” - prema legendi, Hamletov duh još uvek luta hodnicima Kronborga! Zahvaljujući mnogim mitovima koji ga okružuju, ali i velikoj lepoti i istorijskom značaju, zamak se nalazi na UNESCO - voj listi Svetske baštine.

Kronborg

Tura kroz zamak vodi kroz prelepe sobe i dekadentne barokne dvorane, a najzanimljivija je statua mitskog narodnog junaka po imenu Holgara Danskog.

U veličanstvenom Kristijanburgu na malenom ostrvu Slotsholmen nalaze se danski Parlament, Vrhovni sud i Ministarstvo, a delove i dalje koristi kraljevska porodica za razne događaje i ceremonije. Tu možete videti prelepe tapiserije koje oslikavaju 1000 godina danske istorije.

Ulica Strøget

Ulica Stroget je jedna od evropskih najdužih pešačkih zona i najbolje mesto za šoping u Kopenhagenu. Tu se nalaze radnje čuvenih svetskih brendova poput Luj Vitona, Prade, Bosa i Ermea, a ako je vaš budžet nešto tanji - produžite ka Trgu kod Skupštine grada i razgledajte odeću u Zari, Vero Modi i drugim pristupačnim, ali ništa manje lepim i modernim odevnim predmetima i asesoarima.

Pored šopinga, ova ulica je i melem za oči - tu se nalaze prelepe atrakcije, arhitektura je fantastična, čuje se muzika uličnih svirača, a tu su i brojni lepi trgovi. Popijte kafu i poslužite se kolačima s pogledom na neku raskošnu fontanu i dekorisane pločnike.

Zabavni park Bakken

Za decu i one koji neguju dete u sebi, ali i odrasle željne adrenalinske zabave - najstariji zabavni park na svetu nalazi se okružen gustom šumom stabala starih preko 400 godina, među kojima slobodno lutaju srne i jeleni.

Dyrehavsbakken - skraćeno Bakken, ima sve ono što jedan pravi zabavni park treba da ima, ali sve je posebno lepo dizajnirano, čuvajući uspomenu na starinsku estetiku luna - parkova; vatrometi boja, išarani zabavljači, šećerna vuna…

Vozite se, priredite piknik, šetajte ili zauzmite mesto za ispijanje kafe, vina ili piva - zanimljiv je stari londonski autobus pretvoren u jedinstveni engleski pab.

Za večernju zabavu - tu je kabare; devojke pevaju vickaste pesmice koje su bile popularne još pre 130 godina!

Slobodni grad Kristijanija

Umetničke galerije, restorani organske kuhinje, veličanstvena priroda i tradicionalne radionice - Kristijanija je mesto koje obavezno treba posetiti!

Iznajmite bicikl i doživite lepotu Kristijanije poput pravih Danaca, pedalirajući kroz ovaj kvart. Najstarija je kovačka radionica Smedie koja je nekada proizvodila peći, a danas snabdeva žitelje posebnim biciklima sa boksevima gde se mogu nositi stvari, ali i prevoziti deca i ljubimci.

Kopenhagen je samo jedno od prelepih mesta koje obilazimo na našim krstarenjima Evropom - upoznajte ga na drugi način, kroz plovidbu i uživanje na vodi.

Kopenhagen

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja