Krstarenje magazin

Znamenitosti Barselone - arhitektonske prestonice Mediterana

Barselona predstavlja grad koji je satkan od umetnosti koja nas privlači da zastanemo, duboko udahnemo i upijemo svaki njen delić. Bilo da uživate u pogledu na srednjevekovnu romansu u gotskoj četvrti ili ‘pak razgledate arhitekturu Gaudija i njegovih savremenika. Pročitajte u nastavku koje znamenitosti Barselone možete obići tokom krstarenja Mediteranom.

Glavni grad španske pokrajine Katalonije, nadomak regije Kosta Brava, predstavlja pravi mediteranski biser i iz dana u dan oduševljava turiste iz celog sveta koji ga posete tokom krstarenja Supernova Krstarenja Mediteranom. S razlogom volimo da kažemo da Barselona predstavlja pravu arhitektonsku prestonicu Mediterana. Ovo je jedan od onih gradova za koje rado, uz kliše, volimo da kažemo da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

‘Barsa’ je jedna od najvećih i najznačajnijih lučkih stanica u Evropi, ali se nalazi i među najatraktivnijim turističkim gradovima starog kontinenta.

Barselonu iliti grad-muzej možete istraživati danima i čini se da ni to ne bi bilo dovoljno, ali ovo su najbitnije znamenitosti koje možete obići čak i tokom krstarenja. Pođimo u obilazak!

#1 La Sagrada Familia - neobična, a opčinjavajuća

Kada nekoga pitate šta treba videti u Barseloni, prvi odgovor je u većini slučajeva i to sa razlogom - Sagrada Familia ili La Sagrada. Ovo je crkva Svete Porodice i definitivno je još jedan dokaz umetnikove neponovljive maštovitosti i genijalnosti.

Zbog komplikovanih ideja koje je imao Gaudi Barselona još uvek čeka na završetak izgradnje ovog neverovatnog arhitektonskog poduhvata, a predviđa se da će katedrala konačno biti gotova tek 2030. godine.

Međutim, svako ko je nekad posetio ovu fascinantnu građevinu potvrdiće da nijedna slika ne može da dočara doživljaj koji vas obuzme kada stanete pred ovo veličanstveno delo.

Ova katedrala je postala sinonim za Barselonu, i po mišljenju mnogih koji su obišli grad tokom krstarenja, predstavlja remek-delo arhitekte Antonija Gaudija.

Sagrada Familia je definitivno najposećenija turistička atrakcija, i to ne samo u Barseloni, već i u celoj španiji. Takođe, ovo velelepno zdanje nalazi se na UNESCO spisku znamenitosti svetske baštine.

#2 La Rambla ulica - najposećenija ulica

Ovo je najomiljenija ulica među turistima, pa je svi zovu svojevrsnom oazom turizma, što ni ne čudi jer je čak i čuveni pesnik Federiko Garsija Lorka govorio za nju da je jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja.

široka pešačka zona sa drvoredom između glavnog trga i spomenika Kristoferu Kolumbu uvek je živa i predstavlja stecište brojnih uličnih zabavljača, a njihovi šarenoliki kostimi bilo da se radi o ljudima statuama ili mimičarima učiniće da je sigurno upamtite.

Kosmopolitski duh koji krasi La Ramblu je ono čime će vas ona očarati, tako da na krstarenje Mediteranom ponesite udobnu obuću, jer ćete hteti da je obiđete uzduž i popreko.

Duž ulice nalaze se i brojni kafići i restorani u kojima možete predahnuti od šopinga u Barseloni, i to su lokali poznatih lanaca poput Starbaksa, Burger Kinga i njima sličnih.

#3 Park Guelj - jedinstvo umetnosti i prirode

Kada zakoračite u čiveni park Guelj, imaćete osećaj kao da ste ušli u neki potpuno drugačiji, gotovo bajkovit svet. Ovaj park je čudesan spoj prirode i arhitekture i najpoznatiji je javni prostor u čitavom gradu.

Ovaj park je nastao kao posledica propalog projekta industrijalca Euszebija Guelja koji je želeo da tu izgradi bogataški stambeni kvart, ali je realizacija bila poverena čuvenom Gaudiju.

Nikako ne smete propustiti interesantne kuće čudnog oblika, čiji će vas dizajn podsećati na ilustracije iz slikovnica, a jarke boje i kitnjast stil je definitivno nešto najbakovitije što u Barseloni možete videti.

Na samom ulazu nalazi se fontana koja je u obliku zmaja, koji je jedan od simbola Gaudijeve arhitekture; a centralni deo parka je terasa koja je okružena dosta velikom klupom čije krivine imaju oblik morske zmije.

Takođe,  u parku Guelj se nalazi i kuća Antonija Gaudija u kojoj je on živeo skoro do smrti.

#4 Magična fontana - fontana koja peva i pleše

Prestonica Katalonije je svetski poznata i po svojoj očaravajućoj fontani koja menja boje i “pleše” uz najpoznatije melodije što, priznaćete, nije nešto što se viđa svaki dan.

Ovaj muzički spektakl turisti obožavaju, pa neretko čim siđu sa kruzera hrle ka njoj kako bi imali priliku da što duže uživaju u neverovatnom prizoru.

Magična fontana je izgrađena još davne 1929. godine za Svetsku izložbu, i mnogi su bili skeptični oko toga da li će ona biti završena na vreme. Oštećena je u španskom građanskom ratu, ali 1992. godine je obnovljena zbog Olimpijskih igara.

Tokom jedne ‘predstave’ fontana ispusti više od 2000 litara vode i koristi skoro 5000 lampi;a muzika se menja u zavisnosti od dana ili prilike.

#5 Kuća Batljo - “kuća od kostiju”

Lokalci ovu znamenitost zovu još i Casa dels ossos, što u prevodu znači kuća od kostiju i ona predstavlja još jedno Gaudijevo čudesno delo.  Ako se pitate zašto ima čudan ‘nadimak’, kada stanete ispred nje razumećete i zašto.

Najveći deo spoljašnjosti napravljen je od polomljenih pločica koje podsećaju na koštani skelet, a krov je u obliku luka i podseća na leđa zmaja.

Ono što karakteriše kuću Batiljo jesu neobičan stil i nepravilni oblici, pa tako turiste oduševljavaju male terase koje podsećaju na ptičja gnezda.

Svako ko tokom krstarenja obiđe znamenitosti za koje je zaslužan Gaudi, primetiće da je on izbegavao prave linije kad god je to bilo moguće.

Mnogi kulturni događaji grada se održavaju upravo ovde, a iako ima previše interesantnu spoljašnjost, i unutrašnjost same kuće je nešto što turisti vrlo rado posećuju.

#6 Barcelloneta - romantičan zvuk talasa

Kada posete Barselonu tokom krstarenja, veliki broj turista se odluči da taj dan provede upravo na ovoj fantastičnoj peščanoj plaži uz palme i more.

Iako je ovaj grad najpopularniji zbog svoje bogate kulture, neretko ljudi letuju ovde zbog Barselonete koja je veoma blizu centra grada, a na samo nekoliko kilometara od La Ramble.

Mladi obožavaju ovu plažu sada, ali do 1992. godine je ovde bila industrijska zona, a vlast je tek kada je grad izabran za domaćina Olimpijskih igara sredila obalu Barselonete.

Bilo da želite da se oprobate u sportovima na vodi, ili pak da pijete kafu u hladu, ova plaža nudi za svakog po nešto, pa je skroz normalno što je turisti obožavaju.

Da li ste bili u Barseloni do sad? Ukoliko niste, možda je upravo nezaboravno Supernova Krstarenje pravi trenutak da to učinite. Mi vas čekamo. Dobrodošli!

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja