Krstarenje magazin

Zašto je safari u Keniji savršena ideja tokom krstarenja

Rešili ste da ćete vaše jednom-u-životu krstarenje biti krstarenje duž obale Afrike? Odlično. U slučaju da sve što znate o Africi potiče iz serijala Planet Earth sa Ser Dejvidom Atenboroum kao naratorom, ili Opstanka, onda se pripremite za najveće iznenanađenje u vašem životu. Koliko god dokumentaraca da ste pogledali o divljem svetu, ništa vas ne može pripremiti na pravu stvar.

Budući da ovakvo jedno krstarenje obuhvata iskrcavanje u Keniji, Tanzaniji, Gani i tome slično, ono o čemu biste svakako trebalo da razmislite, i po mogućnosti, uradite, jeste da odete na safari. Kada je u pitanju safari Afrika jeste nešto što bi definitivno trebalo da se nalazi na svačijoj listi želja, jer ovo je poslednje mesto na Zemlji gde je divlji svet i dalje prisutan u onolikoj meri kao što je bio nekada.

Mogli bi se reći da je safari turizam poslednjih godina naročito uzeo maha, pre svega zato što je turistička infrastruktura na tlu Afrike postala mnogo efikasnija, sa velikim brojem dostupnih kampova i pristupačnih koliba za iznajmljivanje, da ne pominjemo efekte ekoturizma koji je takođe poslednjih godina uzeo maha. Pa, pošto ne postoji samo jedna opcija, u nastavku teksta saznajte koji safari u Africi vam preporučujemo, zašto i šta se sve pod safarijem podrazumeva.

Safari u Keniji

Razlozi zašto ići na safari se nisu promenili od kad je moderan safari prvi put oformljen, a to je pre svega želja za autentičnim dodirom sa divljinom, boravkom pod suncem i zvezdama i susretom sa svim onim divljim životinjama koje smo do sad viđali samo iza rešetaka u zoo vrtovima, ili na TV-u. Ali, jedno od gorućih pitanja koje se postavlja jeste gde prvo otići i šta prvo videti u ogromnom prostranstvu kao što je Afrika?

Naš predlog je upravo Kenija safari koji predstavlja onu vrstu putovanja koja se nikad ne zaboravlja, i iskustvo koje će vam potencijalno promeniti život. Najpopularnija safari destinacija na tlu Kenije je Masai Mara nacionalni rezervat, mesto gde ćete imati bliski susret sa lavovima, leopadima i ostalim velikim mačkamaa, a ako rešite da putujete u periodu između jula i oktobra, onda imate šansu da prisustvujete migraciji gnuova, najvećoj migraciji nekog sisara na planeti.

S druge strane, suvlji delovi Kenije takođe vrve od nacionalnih parkova, pa tako u Samburuu možete da videti slonove, a u Nakuru nacionalnom parku ćete se susresti sa nosorozima i flamingosima. U zavisnosti od toga kakav je plan zadržavanja i iskrcavanja na vašem krstarenju, onda možete probati da se organizujete i posetite više nacionalnih parkova i rezervata prirode, jer kad je u pitanju Kenija safari putovanje je najpopularnija vrsta aranžamana, i trebalo bi da ne predstavlja preveliki problem da se iskombunujete, uzevši u obzir pre svega period zadržavanja.

Što se tiče najboljeg vremena za safari, a između odstalog i vremena za krstarenje,  već smo pomenuli period između jula, odnosno juna i avgusta, budući da je to suva sezona u Africi, ali imajte u vidu da je naše leto, njihova zima pa će vam biti potrebna topla odeća za noćne i jutarnje izlete. April i maj izbegavajte u najširem luku jer je je ovaj period vrhunac istočnoafričke kišne sezone, kada vegetacija buja i putevi postanu neprohodni zbog žbunja, zbog čega su i kampovi u ovom periodu zatvoreni.

Kako da se pripremite za safari?

Prva stavka za koju treba da pobrinete pre puta u Afrku, makar to bilo i samo iskrcavanje za safari, jeste vaše zdravlje, zbog svih zdravstvenih rizika koji postoje a kojih možda niste toliko svesni. Potrebno je da svoje vakcinacije dovedete u red, i da ih obavite, za slučaj da protiv nečega niste vakcinisani, a to se pre svega odnosi na vakcine protiv hepatitisa tipa A, tifusa, difterije i tetanusa.

Malarija je ovde jako rasprostanjena, zbog čega obavezno ponesite tablete, a vakcina protiv žute groznice se snažno preporučuje. Obavezno je i nošenje spreja ili lampi protiv insekata, pre svega komaraca, i takođe se preporučuje da pijete samo flaširanu vodu koja je dostupna u svim kampovima.

Kad je u pitanju odeća koju treba da nosite, fokusirajte se da vam bude udobno, umesto da izgledate lepo, jer vam to na safariju ionako neće puno značiti. Nikad nemojte nositi belo ili svetle boje, kao ni crno ili plavo, jer se za obe boje zna da privlače cece muve. Budite kameleon i prilagodite se svom okruženju maslinasto zelenom, krem i kaki odećom od pamuka ili lana, koje neće privlačiti pažnju ili uznemiriti divlje životinje.

Cipele koje budete nosili moraju da budu kvalitetne i čvrste, sa đonom koji može da izdrži gaženje po trnju, što se pre svega odnosi na kombatice, vojne čizme ili malo lakše čizme za predviđene za duže šetnje. Takođe, nošenje tople odeće spada u moranje, jer će vam u nekim trenucima biti drago što ste poneli jaknu, džemper ili čak rukavice, pa se potrudite da nešto od ovoga imate u svom koferu na krstarenju. Za slučaj da ste nešto od toga zaboravili, u većini kampova možete kupiti afrički sarong koji služi i kao šal i kao ogrtač.

Ostanite bezbedni i uživajte

Kada je u pitanju bezbednost na safariju, nemojte se plašiti ili se previše opetrećivati time, jer su safari putovanja uglavnom jako bezbedna. Naravno, bićete u divljini, okruženi životinjama koje do se nikad niste videli licem u lice, ali dovojno je da poštujete pravila ponašanja i nema razloga da ne prođe sve kako treba, a evo i nekih osnovnih pravila:

  • Uvek slušajte svog vodiča
  • Uvek zatvarajte svoj šator i nikad ne unosite hranu u njega
  • Tokom safarija, ne pravite buku i ne vičite dok ste u vozilu
  • Ne napuštajte vozilo osim u slučajevima kada je hitno i kada ste dobili dozvolu od vodiča
  • Ne sedite na krovu
  • Nikad ne trčite, da vas životinje ne bi zamenile za plen
  • Pridržavajte se pravila bezbednosti u vašem smeštaju
  • Nikad ne lutajte noću izvan kampa

Afrika, a naročito safari iskustvo je zaista nešto što vredi videti i što čini da iskrcavanje za vreme krstarenja postane još veće iščekivanje, jer dodir sa afričkom divljinom iz koje smo i mi potekli jeste zaista nešto neprocenjivo. Ne zaboravite da ponesete svoju kameru i da uživate dok budete beležili svoje uspomene, a za sve što se tiče krstarenja mi vam stojimo na raspolaganju!

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja