Krstarenje magazin

Ove zanimljivosti o ostrvima Kariba verovatno niste znali

Svi znamo da su Karibi apsolutno prelepi i jedna od ultimativnih rajskih destinacija na zemlji, ali ono čega smo svi svesni jeste da Karibi nisu samo to, odnosno da postoji čitav dijapazon stvari koje nam nisu poznate, ali sasvim sigurno su zanimljive. Upravo iz tih razloga, evo nekih činjenica koje verovtano niste znali o Karibima, a koje definitivno nemaju veze sa azurnim morem i plažama sa belim peskom.

Privreda i prirodni resursi

Karipska ostrva su poznata po tome što imaju dosta prirodnih resursa kojima raspolažu, i koja se izvoze po svetu. Kuba, koju lokalci inače zovu El Cocodrilo (krokodil), je prebogata rezervama boksita, nafte i rudama gvožđa i nikla. Industrije banana, kakaa i kafe su takođe jako popularni izvori prihoda u ovim zemljama, naročito na Jamajci, ali i većina manjih ostrva se služi ovim resursima kao glavnim izvorima prihoda.

Naseljenost

Jedna od najzanimljivijih činjenica koje ćete čuti o ovim ostrvima jeste da su jedva 2% naseljena. Kada pomislite na neka od najvećih ostrva o kojima znate ponešto i onda na celokupan broj ostrva koji zaista čini karipski arhipelag, shvatićete koliko neverovatan broj ostrva je nenaseljen, odnosno naseljen samo divljim svetom.

Slučajno otkriće

Na svom putovanju do Azije, odnosno Indije, 1942, Kristofer Kolumbo je verovao da je zapravo zaista stigao do Indije, pa je zato to kopno na koje je prispeo nazvao Zapadna Indija. Međutim, reč je zapravo bila o jednom od karipskih ostrva, a ime Karibi potiče od naziva jednog kanibalističkog plemena istog imena. Kolonizacija ovih ostrva je imala velikog uticaja na kulturu ovih ostrva, budući da i dalje postoje mnoge strukture koje su sada nezaobilazne turističke atrakcije.

Multikulturalnost

Mnogi od današnjih stanovnika Kariba su potomci afričkih robova. Oni su isprva dovedeni da bi radili na plantažama šećera, a onda, nakon što je robovlasništvo ukinuto, nastavili su tu da žive i osnivaju sopstvene porodice kao slobondi ljudi. Kultura, religija i jezik svakog ostrva, odnosno zemlje, se razlikuju pre svega zato što su bili kolonija različitih zemalja i monarhija.

Na primer, ostrva Haiti, Martinik i Gvadalupe imaju jako bogato francusko nasleđe, dok Kuba i Puerto Riko imaju špansku osnovu. Religijska shvatanja su takođe u velikoj meri ukorenjena u verovanja prethodnih vladara i predaka. Pa tako je vudu, na primer, na Haitiju izuzetno prisutan, pre svega zbog afričkih robova koji su sa sobom doneli ovu vrstu vračanja.

Muzika

Istorija Kariba je imala velikog uticaja na razvoj muzičkih žanrova. Neki od najpopularnjih stilova su svakako rege, kalipso, regeton, salsa (sa primesama uticaja sitočne Indije), i muzika na čeličnim kotlovima. Inače, ova muzika se može proizvoditi i na čeličnim konzervima ili bubnjevima koji zapravo mogu da zvuče jako lepo.

Klima i prirodne katastrofe

Postoje samo dva godišnja doba na ovim ostrvima, odnosno pre se može reći sezone, a to su suva i kišna sezona. Suva sezona traje od decembra do maja i tad je veoma toplo, vetrovito i prepuno prašine. Od juna do novembra traje kišna sezona, odnosno sezona uragana. U ovo vreme veliki broj oluja i uragana se formira u blizini obale zapadne Afrike, odakle preko Atlantika dolaze do Kariba. Ovaj period je inače izuzetno opasana na Karibima, i neretko dovodi do raznih prirodnih katastrofa, a najčešće prvi nastradaju Grenada i Haiti.

Hrana

Hrana na Karibima je uglavnom bazirana na afričkim, španskim, kineskim i istočno indijskim korenima, ali generalno predstavlja miks ukusa iz celog sveta. Začini, papričice i mnoge različite vrste lekovitog bilja se dosta koriste u pripremi velikog broja tradicionalnih jela. Popularna jela su istrzana piletina (Jamajka), pržena leteća riba (Barbados), morska hrana spremljena na milion načina i razni paprikaši. Kalalo supa koja se pravi od taroa, okre i kraba se nekad jede sa pirinčem, i uglavnom se jede u Trinidadu i Tobagu.

Festivali

Glavni festival na kom lokalci učestvuju, a turisti obožavaju da posećuju jeste Karneval. Na ovom festivalu ćete posvedočiti eksploziji boja, energije i zabave, a održava se u Dominikanskoj Republici, Antigvi, Jamajci, Svetom Kitsu i Nevisu, i Barbadosu. Ovaj festival možda ima razne varijacije u zavisnosti od teritorije na kojoj se održava, ali ono što im je apsolutno zajedničko jesu boje, predivni kostimi i mnogo zabave!

Ovaj festiival je poslednja velika zabava uoči Velikog posta, a tada se organizuju i druge aktivnosti kao što su Over festival na Barbadosu, Tumba na Kurasaou, i Sveti Patrik u Monseratu, a svaki od njih ima važno istorijsko značenje.

Nadamo se da ste sada malo više saznali o Karibima i da ćete želeti da otputujete sa nama do ovih divnih ostrva i osetite nešto od njihove atmosfere sa nama!

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja