Krstarenje magazin

Varadero Beach - Kuba

Istočno od glavnog grada Havane u drugoj po redu najvećoj provinciji na Kubi, Matanzasu, nalazi se Varadero plaža. Karipsko more je popularno zbog svojih egzotičnih plaža, a Varadero je ubedljivo najreprezentativniji predstavnik. Varadero je parče zemlje koje izlazi svojom površinom sa obale i sa svojih dvadesetak kilometara dužine čini jednu od najzanimljivih destinacija turistima. Dužinom cele plaže se nalaze najpoznatiji hoteli na celoj Kubi i restorani sa ekskluzivnim gastronomskim ponudama.

Krstarenje Karibima je jedinstveno iskustvo, a dolazak u zemlju u kojoj je vreme stalo, koja je poznata po vatrenom temperamentu stanovništva koje pokreće muzika, će vas ostaviti bez daha. Bilo da posećujete Varadero beach na jedan dan u sklopu obilaska Velikih Antila ili se zadržavate nešto duže, uspomena koju ćete imati na to mesto je večna.

Izgled plaže

Varadero beach je dugačka staza sačinjena od savršenog sitnog belog peska. U kombinaciji sa umirijućim plavim morem, poželećete da ne napravite ni najmanji šum da ne biste narušili umirujuću atmosferu koja vlada. Zbog tropskog jakog prirodnog osvetljenja, bujne vegetacije i toplote vode, imaćete utisak istinski egzotične destinacije. Sama plaža je okarakterisana kao jedna od najlepših na svetu i ubedljivo najlepša na Kubi.

Od XIX veka Vardero je postao popularna destinacija kada je otkriven njen prirodni potencijal od strane najbogatijih kubanskih porodica. Plaža je poslednjih decenija postala poznata najviše među evropskim stanovništvom koje hrli da ispita sve blagodeti ovog mesta. Za sve ronioce, more Varadera je izuzetno zbog svog varijeteta vrsta. Raznobojne ribe, korali i mekušci su samo neke od vrsta koje ćete videti ukoliko odlučite da zaronite.   

Šta nudi Varadero beach

Ukoliko ste prvi put na krstarenju, a prva destinacija vam je put do Kube, sigurno da će vam neće biti poslednje. U samom centru Varadera, nalazi se park Josone koji je stanište velikom broju ptica, park u kome deca mogu da jašu kamile, a na sve strane su prodavci i zarazna muzika koja tera na igru. Možete uživati u i Delfinarijumu, mestu gde nastupaju delfini, predstava se izvodi dva puta dnevno. Nakon nastupa možete i da vi zaplivate sa ovim gracioznim sisarima i to ovekovečite fotografijom.

Ono što je naša preporuka broj jedan je pećina Belamara koja je najstarija turistička atrackcija i datira još od 1860ih godina. Pećina je stara čitavih 300 000 godina i čini pravo prirodno istorijsko nasleđe Kube. Zbog njenih čudnih geoloških formacija u kojima su pronađeni ostaci ptica i kičmenjaka još iz kvartarnog perioda, ova pećina će biti posebno zanimljiva svim ljubiteljima kristalografije i speleologije. Pored impresivnih stalaktita, stalagmita i heliktonata, u pećini su otkrivene i prirodne pojave koje su sve samo ne uobičajene i zbog kojih se okupljaju geolozi iz celog sveta.

Ljubitelji ekstremnih sportova bi morali da se oprobaju u skoku sa padobranom, uzimajući u obzir činjenicu da ne postoji lepše mesto na svetu na kom biste mogli da se okušate u ovom sportu.

Preporučujemo i najpoznatiji kubanski kabare pod imenom Tropikana Matanzas. Na ovom spektakularnom mestu ćete biti u prilici da uživate u umetničkom i autentičnom kubanskom plesu i muzici. Pored toga, ova mesto je arhitektonsko remek-delo, stoga će vam doživljaj biti potpun.

Okusite Kubu

Kao i na svakom drugom putovanju, idealno je da se hranite na lokalnim mestima i tako probate autentične specijalitete. To neće biti teško jer svugde u Varaderu imate lokale na otvorenom koja su njihova verzija kioska brze hrane. Preporučujemo da probate pollo loco, što na našem znači „luda piletina” i najpoznatiji je obrok među Kubancima. Hamburgeri sa sirom, sendviči po uzoru na one iz Majamija, pice, sva jela sa svinjetinom i ribom su na meniju u svakom lokalu.

Mohito je piće koje je apsolutno najveći hit na Kubi, pa ni Veradero beach ne zaostaje u ovom trendu. Pravljen od sveže nane, limete i belog kubanskog ruma, mohito je  osvežavajuža kombinacija koja će vam odlično doći na plaži. Za nijansu manje popularan je Cuba libre, kome je osnovni sastojak takođe kubanski rum koji važi za najbolji na svetu. Bilo da pijete kotele sa belim, crnim ili začinjenim rumom, nećete pogrešiti.

Kubancima je kafa omiljeno piće, tako da ćete primetiti da je uvek piju, nevezano od doba dana. Kafa im je dosta jača u odnosu na onu koju mi pijemo, tako da bi jedan espreso bio prava udarna doza kofeina.

Ne zaboravite suvenire…

Na plaži kao i u svakom drugom kraju Kube, bićete u prilici da kupite autentične suvenire. Mi vam preporučujemo da obavezno kupite rum, cigarete, kafu kao i nakit po kom su poznati. Rum možete kupiti u lokalu pod imenom Casa de ron, gde je ubedljivo najveći izbor. Kubanske cigare koje su poznate u celom svetu treba kupovati u specijalizovanoj prodavnici gde je najveći izbor i gde su cene pristupačne. Bilo šta da ponesete sa ove plaže, biće sjajan poklon koji ste mogli samo na u ovoj zemlji da nađete.

Ako ste razmišljali da u skorije vreme bukirate krstarenje, mi vam savetujemo da posetite Kubu i izvanredni Veradero Beach i lično se uverite da je sa razlogom jedna od najomiljenijih destinacija ljudima širom sveta.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja