Krstarenje magazin

Šta zapravo znači krstarenje oko sveta - koliko toga se zaista obiđe?

Možda vam nije poznato, ali nekada put oko sveta uopšte nije bilo lako izvesti, štaviše, bilo je izuzetno opasno, i često se završavalo smrću većeg dela posade. Fernando Magelan, čuveni portugalski moreplovac, je napravio prvi pokušaj ove vrste 1519. godine, pri čemu je njegovo putovanje trajalo 1082 dana, kada je tokom putovanja preminuo 51 član posade, ukjlučujući i Magelana.

Ovo je bilo pre 5 vekova doduše, pa danas stvari izgledaju mnogo drugačije i teku mnogo glatkije i bez žrtava, naravno. Krstarenje oko sveta predstavlja industriju samu po sebi, što nije ni čudo budući da ovakva vrsta putovanja većini ljudi predstavlja nešto što se dešava jednom u životu i za šta vredi štedeti. Ova vrsta putovanja obično traje od 3 meseca ili duže, i takođe je najduža vrsta putničkih aranžmana koja postoji, a koja je inače dostupna većini putnika.

Krstarenje oko sveta nudi sve: obilaze se rtovi, prelaze okeani, obilaze luke i države, pa tako jedne nedelje možete biti u Sidneju, već sledeće biti na putu do Indije ili ka Hong Kongu, a sledećeg meseca ste na Tahitiju, spremni za San Francisko ili Panamski kanal, i to sve bez potrebe da se raspakujete i ponovo spakujete. Ipak, koliko god lepo zvučalo, ovakva vrsta krstarenja zahteva dosta planiranja unapred i dosta tročkova koje treba uzeti u obzir.

Da li je stvarno u pitanju put oko sveta?

Prvo da razjasnimo značenje puta oko sveta. Mnoge kompanije reklamiraju duga krstarenja, tipa od 60 dana, kao putovanje ili krstarenje oko sveta, ali većina takvih putovanja ne napravi pun krug oko planete. Ono što se najčešće nudi jesu segmentarna putovanja, koja obuhvataju jedan deo sveta ili jedan okean, pa ćete krstarenje Pacifikom obuhvatiti i posete mesta kao što su Sidnej, Singapur, Šangaj, Aljaska i Vankuver.

Ovakva ponuda može čak i više da vam pristaje, jer lako možete videti šta vam više odgovara na osnovu obuhvaćenih destinacija, ali uvek možete tražiti aranžman koji naglašava kruženje planetom.

Bilo da ste više zainteresovani za potpuno ili parcijalno kruženje planetom, put oko sveta kruzerom podrazumeva pre svega listu luka i egzotičnih destinacija koje biste trebali da posetite tokom određenog broja dana, a na vama je da u samom startu shvatite implikacije ovako dugog puta.

Pažljivo se informišite o broju dana koje ćete provesti na moru a koliko ćete noći provesti u ključnim gradovima, kao i koliko ćete luka posetiti. Neretko se desi da ćete, na primer, od 120 dana trajanja puta, 72 provesti na moru, odnosno da ćete veliki deo vremena prokrstariti pored određenih egzotičnih destinacija i ostrva, u cilju razgledanja, ne i svraćanja u luku. Posetićete nekih 26 luka, pri čemu ćete prespavati samo u 3 tokom toliko dugog puta.

Stoga, pre nego što se odlučite za krstarenje oko sveta, dobro se informišite i proverite da li je to za vas uopšte. Četiri meseca na moru mogu izazvati dosadu, frustraciju i iritaciju zbog vremena provedenog na moru, putnika i istih restorana.

Pa, da li onda da kružite ili ne?

Put oko sveta kruzerom zaista zvuči kao iskustvo za koje dobijate priliku jednom u životu, razmislite dobro da li vam je u interesu više kvalitet ili kvantitet. Kada je u pitanju put oko sveta aranžman možda zaista obuhvata kruženje okeanima naše planete, što je samo po sebi nezaboravno iskustvo, ali tokom tog vremena i sa minimum zadržavanja nećete zaista obići toliko mnogo mesta, već ćete najveći deo vremena provesti na moru.

Ako vam je pak u interesu da se zaista investirate i da pritom steknete brojne uspomene na mnogim usputnim stanicama bez žurbe, onda je možda parcijalni put oko sveta pravi izbor za vas. Ovakvo krstarenje oko sveta stavlja mnogo veći akcenat i fokus na region koji se posećuje, pa slobodno proverite itinerer pre nego što donesete neku ishitrenu odluku.

Obavezno odaberite sektor

Postoje mnogi aranžmani koji imaju tačno određene opcije po pitanju sektora koji obilazite, pa se lako možete pridružiti krstarenju oko sveta na kraće vremenske periode, obično od dve nedelje do 50 dana, što je mnogo bolja varijanta po pitanju obilaska željenih destinacija. Postoji čak i statistika koja kaže da samo trećina putnika na kruzerima koji vode oko sveta zaista odu na ceo put, dok se većina uglavnom priključuje na kraći vremenski period, za vreme godišnjeg odmora ili praznika.

Takođe, iako možda zvuči trivijalno, prilikom obabira puta oko sveta na kruzeru, obratite pažnju na veličinu broda. Generalni savet je da odaberete veći brod ako ste već odlučili za ovu vrstu putovanja, jer manji brodovi, iako sasvim dobri za manje razdaljine, ali kad su u pitanju ovako velika putovanja, onda su najbolji veliki kruzeri budući da su stabilniji i mnogo bolje podnose bure ili veće oluje koje se svakako mogu desiti na okeanima, što je svakako jedna primarnih bitnih stavki za ljude koji pate od morske bolesti, ali je takođe manje fleskibilan u lukama, pa budite spremni na sporije manevrisanje.

Ako je vaša želja oduvek bio put oko sveta, mi smo tu da vam ovu želju i ispunimo, pa zato ne oklevajte i pogleajte našu ponudu krstarenja, destinacija i luka koje možete posetiti, i poklonite sebi jedno posebno životno iskustvo!

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja