Krstarenje magazin

Šta treba da znate pre odlaska na Kubu

Formalno rečeno Kuba je država, Kuba je arhipelag smešten u severnim Karibima, a nalazi se između Meksičkog zaliva, Atlatnskog okeana i Karipskog mora. Severno od Kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na jugu su Kajmanska ostrva i Jamajka, a na zapadu Meksiku. Nefomalno rečeno, zaboravite podatke, Kuba je zemlja snova, zemlja nade, ljubavi, ritma, glasne muzike i konačno zemlja velikog Fidela Kastre.

Putovanje na Kubu će vam doneti jedinstveno iskustvo s obzirom na niz zanimljivosti koje vezuju za ovu zemlju. Posetite jednu od dve države na svetu koja nema Koka Kolu u slobodnoj prodaji, zemlju u kojoj su do pre 10 godina bili zabranjeni mobilni telefoni i mesto na kojem uprkos predrasudama postoji najveći procenat pismenog stanovništva. Pre nego što se uputite na ovaj arhipelag u kom vladaju kontradiktornosti i salsa upoznajte se sa činjenicama koje treba da znate pre odlaska na Kubu. U nastavku teksta otkrijte sve pojedinosti koji će smanjiti vaš kulturološki šok i koje će vam obezbediti potpuniji komfor.

Na Kubi postoje dve valute

Nacionalna valuta je kubanski pezos CUP, ali postoji i konvertibilni kubanski pezos CUC. Dvadeset pet kubanskih pezosa je ekvivalent konvertibilnom kubanskom pezosu, odnosno jednom dolaru. Američki dolar je od 1993. godine još jedan vid legalnog plaćanja. Možete naići na različite valute u zavisnosti od mesta u kom se nađete i lokalaca od kojih kupujete, što može biti konfuzno. Međutim postoje neka opšta pravila koja su zastupljena, tako kubanskim pesosom možete plaćati voće i povrće na pijacama, karte za bioskop i karte za javni gradski prevoz.

Sa druge strane konvertibilni pesos ćete koristiti za plaćanje hotela, privatnog smeštaja, hrane u supermarketima i u restoranima. Novac možete menjati isključivo u menjačnicama koje nose naziv CADECA. Postoji veliki broj ovakvih menjačnica, a na ulici je strogo zabranjeno razmenjivati novac. Cene jesu na Kubi pristupačne, ali se dešava da se cene povise u odnosu na kupovnu moć stranaca.

Kuba ima propisane turističke zakone

Zaista postoje zakoni koji ograničavaju interakciju lokalnog stanovništva i turista. Kubancima nije dozvoljeno da uznemiravaju strance, stoga se nemojte začuditi što se nijedan razgovor neće desiti spontano, odnosno ukoliko ga vi ne započnete. Na čuveni Varadero Beach nije smelo da svraća lokalno stanovništvo sve do 2008. godine! Takođe policija može zapleniti vozilo Kubancu ukoliko u njemu vozi stranca, a kažnjivo je i da prespavate u stanu meštana bez dozvole.

Dozvoljen je rad samo Komunističke partije

Zvaničan kubanski ustav svima daje pravo da se kandiduje na izborima. Međutim, isti ustav u tački 62 kaže: "Nijedno pravo građana koje im je dano Ustavom ne može im biti uskraćeno niti će kubanskom narodu biti odbijena njihova želja da Kuba počiva na socijalizmu i komunizmu. Svako suprostavljanje tomu bit će kažnjeno". Ovom tačkom se prirodno nameće da je narod odabrao komunizam i socijalizam, stoga je sve ostalo neprihvatljivo.

Ono što je jedna od posebnih zanimljivosti koje su proistekle iz komunizma je nedostatak reklama. Iako mi živimo u svetu gde se na dnevnom nivou troše milioni na marketinške kampanje, Kubancima taj pojam nije poznat. Šta više, mnoštvo lokalnog stanovništa nikada nije čulo za popularne lance poput McDonald’s restorana. Ipak, postoji vid propagande, tako je jedina reklama koju ćete videti, ona koja podržava poznate kubanske komuniste. Svugde su slike Fidela Kastre, Če Gevare i poruka koje uzdižu komunizam i socijalizam.

Iako je uzdizanje Kastra ekstremno popularno što nama može delovati kao oblik represivne diktature, narod to ne vidi na taj način. To ne znači da su zadovoljni svojim životom i standardom, naročito mlado stanovništvo, ali to ne vezuju direktno sa diktaturom.  

U kućama nema interneta ni kablovske televizije

Još jedna stvar koja može delovati sa naše tačke gledišta se tiče interneta i televizije u domovima Kubanaca. ETSCA je nacionalna telekomunikaciona kompanija i onda drži monopol na tržištu, a prema njhovim pravilima kućni internet nije moguć za Kubance. Ipak, vi kao stranci ćete imati pravo na internet, zajedno samo sa još državnim i stranim kompanijama koje posluju na kubanskom tlu.

Takođe Telecable je jedina socijalistička kompanija koja pruža usluge kablovske televizije. Ta usluga je dostupna isključivo turističkoj infrastrukturi, hotelima, diplomatskim ustanovama, stranim kompanija i strancima koji odsedaju na Kubi.

Kuba je sigurna zemlja

Vrlo česta predrasuda koja je sveprisutna se vezuje za Kubu kao nebezbednu zemlju. To, na sreću, svih njenih posetilaca koji se instant zaljube u Kubu, nije istina. Prema iskustvu putnika, njihov osećaj bezbednosti je čak i noću bio na visokom nivou. Sa druge strane i zvanični podaci potvrđuju da je Kuba bezbedna zemlja sa niskom stopom kriminala.

Na ulicama uvek postoji dovoljan broj pripadnika unutrašnjih poslova kojima možete da se obratite za pomoć. Naravno, kao i u svim drugim gradovima sveta, potrebno je samo obratiti pažnju na sitne prevare, ali ukoliko se odgovorno ponašate - nećete imati nikavih neprijatnih situacija.

Kuba je poznata i po tome što se svi turisti osećaju dobrodošlo. Zaboravite na razlike koje vam mogu delovati strogo u prvi mah i priviknite se na činjenicu da ste došli da vidite nešto novo, iskusite nešto drugačije, a mi vam garantujemo da nećete zažaliti. Lepote koje ćete videti na prostoru ove zemlje su teško uporedive sa bilo kojom drugom destinacijom sveta, a mi vam garantujemo da će to iskustvo biti maksimalno ukoliko se opredelite za krstarenje i na taj način okusite Kubu.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja