Krstarenje magazin

Šta obići na Sardiniji?

Sardinija je poznata kao raj u srcu Mediterana. Ovo je drugo najveće ostrvo Italije i Mediteranskog mora. Jedno je od najposećenijih ostrva kada se radi o letovanju, a vrlo je česta stanica na krstarenjima. Sunčano, toplo vreme, kao i plaže sa sitnim belim peskom glavne su odlike ove atraktivne destinacije.

Međutim, sem uživanja na plažama Sardinije, na ovom ostrvu nalazi se veliki broj turističkih atrakcija i znamenitosti koje tokom boravka ili krstarenja morate da obiđete. Samo neke od njih navedene su u nastanku teksta.

Nuragi (Nuraghi)

Sardinija je jedna od najstarije naseljenih destinacija u Evropi, a mnogi narodi su tokom istorije pokušavali da je osvoje, neki u tome i uspevali.  Sardinija je zbog toga bila pod uticajem više različitih kultura čija se arhitektura razlikuje i i dalje je vidljiva. Sem zanimljive arhitekture - tu su i arheološki ostaci građevina iz bronzanog doba - Nuragi.

Nuragi zapravo predstavlja kamene ostatke građevina iz ovog doba. Arheolozi i dalje nisu saglasni čemu su ove građevine služile, ali se pretpostavlja da su bili neka vrsta hramova za molitve.

Nuragija ima preko 8.000, a najpoznatiji je Nuraxi su Barumini koji je i pod zaštitom UNESCA kao svetska baština. Barumini se nalaze oko 60 km severno od najvećeg grada Sardinije - Cagliari (Kaljari). Ukoliko vas i malo zanima svetska i kulturna baština, kao i istorija, obavezno obiđite ovu znamenitost - jedna je od istorijski najznačajnijih na Mediteranu.

Sardinija

Kaljijari (Cagliari)

Kaljari je najveći, najnaseljeniji i glavni grad u Sardiniji. Sa ulicama koje imaju pogled na more i elegantnim ulicama za šoping, odličan je izbor ukoliko tragate za urbanim sardinijskim gradom u kome biste voleli da provedete dan, obavite šoping ili odete u restoran na romantičan ručak ili večeru.

U ovom gradu nalaze se znamenitosti kao što je Gradska palata, palata Regio i katedrala Santa Maria. Kaljari od znamenitosti koje bi trebalo da obiđete ima i srednjevekovne kule: dell’Elefante i San Panrazio - one stoje na ulazu u zamak San Michele koji obilazite nakon što prođete kule.

Bastion svetog Remija (Bastione di Saint Remy)

Bastion svetog Remija nalazi se u Kaljariju, delu grada koji se naziva Castello (Zamak). Kada budete hodali ovim gradom i njegovim istorijskim centrom, put će vas odvesti do ovog Bastiona - velike terase sa koje se pruža pogled na grad.

Bastion je jedan od najmlađih delova ovog dela grada - datira s kraja XIX veka, a jedna je od najposećenijih i najpopularnijih znamenitosti u Kaljariju.

Sem ovih, još puno je znamenitosti koje možete videti u Kaljariju, a u njegovoj blizini nalazi se Amfiteatar - jedan od najstatrijih zaostataka Starog Rima, pa treba odvojiti vreme za posetu ovog amfiteatra. Sem znamenitosti, u Kaljariu  imate veliki izbor odličnih italijanskih restorana, prodavnica za šoping i prelepih građevina, a grad je vrlo lep i fotogeničan, pa ne sumnjamo da ćete kvalitetno provesti vreme ovde čak iako ne odlučite da obilazite znamenitosti.

Algero (Alghero)

Algero je grad u Sardiniji, vrlo turistički popularan. Nalazi se na severozapadnom delu Sardinije. Istorijski, ovaj grad je vrlo istorijski povezan sa Katalonijom i često ga zovu “Sardinijska Barselona”, pa ako se pitate šta vas očekuje u Alegru - to je katalonska atmosfera koja se ogleda u jeziku, kuhinji i arhitekturi ovog grada.

Ostaci tvrđave, kula i zidina okružuju Algero i ovo su najpoznatije znamenitosti ove destinacije. Katedrala Santa Maria izuzetno je posećena, datira iz XVI veka i estetski je vrlo privlačna.

Ne samo da Algero ima divne znamenitosti i gradsku arhitkturu - već i prelepe plaže sa belim peskom i prozirnom tirkiznom vodom. Samim tim, u ovom gradu postoji i veliki broj hotela, apartmana itd. sa bazenima i pravim letnjim ugođajem. Ovaj grad odličan je izbor za letnju destinaciju, ali i za jednodnevni izlet.

Neptunske pećine (Grotta di Nettune)

Neptunske pećine jedne su od najvećih i najpoznatijih pećina u čitavoj Italiji, a nalaze se u Algeru. Ovo je mesto koje ne želite da propustite da posetite ukoliko boravite na Sardiniji! Do pećine može da se dođe stepenicama. Iskustva putnika govore kako je lakše do pećine doći morem - brodem ili čamcem jer je broj stepenica koji vodi do pećine veliki i nije tako lako peške se spustiti do nje.

Neptunova pećina čuvena je prirodna atrakcija pre svega zbog neverovatnih oblika koji su se od krečnjaka u njoj napravili i čine njenu unutrašnjost fascinantnom. Pećina je duga 3km ali je za posetilace dozvoljeno da uđu samo par stotina metara.

Sardinija je kulturološki i istorijski vrlo bogato ostrvo, pa će vas sigurno ostaviti bez daha gde god da se nađete. Ova destinacija sa svojim prelepim plažama odličan je izbor za letovanje i odmor, ali uz ove znamenitosti, svakako ima da ponudi i mnogo više od toga. Sada kada znate sve o čarima Sardinije, potrebno je samo da odaberete i rezervišete svoje mesto na nekom od Supernova krstarenja Zapadnim Mediteranom u čijem sklopu ćete imati prilike da posetite i ovu atraktivnu destinaciju.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja