Krstarenje magazin

Šta sve možete obići u Havani

Kuba je dokaz da turiste ne privlače samo luskuzne građevine i veliki centri sa višemilionskim stanovništvom. Reč je o zemlji u kojoj se živi skromno, ali srećno, i čini se da upravo ta karakteristika ovog karipskog ostrva godišnje privlači nekoliko miliona turista.

Boravak u Havani, prestonici Kube, mnogi opisuju kao filmski doživljaj zbog njene arhitekture, lokalnog stanovništva i svega onog što havanske ulice nude posetiocima. Iako ovaj grad pruža mogućnosti za uživanje u luksuznim restoranima i hotelima, većina turista se ipak odlučuje za havanske kućice i manje hotele, odakle je moguće bliže upoznati lokalno stanovništvo i osetiti “dušu” ove zemlje o kojoj se toliko govori. Ako ste namerni da posetite Kubu, ili ste na krstarenju čija je jedna od luka baš Havana, pročitajte u nastavku šta vas očekuje u ovom gradu.

Cigarete, salsa i Če Gevara kao lična karta Havane

Kubanske cigarete su poznate širom sveta, a oni koji se nađu u Havani ne propuštaju priliku da vide gde je, i kako sve počelo. Zašto su jedan od glavnih simbola Kube, shvatićete kada na ulicama vidite lokalno stanovništvo sa ovim karakterističnim cigaretama koje gotovo neprestano puše i mladi i stari, i žene i muškarci.

Jedan od razloga da ne propustite posetu Havani su i fabrike kubanskih cigareta koje su smeštene baš u ovom gradu. Najstarija fabrika je Real Fabrica de Tabacos Partagas (Partagas Fabrika) gde se proizvode popularne Cohiba cigarete. Ovde možete kupiti kubanske cigarete kao suvenir, koji su verovatno najbolji poklon sa Kube, bilo da ga poklanjate pušačima ili nepušačima.

Zaplešite salsu sa Kubancima

Kuba je takođe poznata po salsi, i prilikom posete ovom ostrvu doći ćete u situaciju barem jednom da je zaplešete. Ovo se pogotovo dešava ako se krećete među lokalnim stanovništvom koje je raspleseno, veselo, i čini se da živi u nekim potpuno drugačijim dimenzijama od onih koje oblikuju ostatak sveta.

Muziku i ples u Havani ćete najbolje osetiti u noćnom provodu koji podrazumeva brojne kafiće, scene i restorane uređene u tradicionalnom duhu, i potpuno drugačije od svega što ste ranije imali priliku da iskusite. U julu mesecu se u Havani održava kubanski karneval tokom kog se priređuju ulične parade, spektakli i plesni događaji u kojima i sami možete učestvovati. Ovo je odličan način da se nakratko utopite u kubansku kulturu, energiju i boje. Ovo je prilika da otkrijete mnoge stvari koje sigurno niste znali o karipskim ostrvima, prvenstveno o Kubi.

Kuba Havana ulice

“Hasta la Victoria Siempre”

Revolucionarni kubanski duh možete i danas osetiti ako posetite Trg revolucije (Plaza de la Revolution), na kome je Fidel Kastro okupljao narod i držao govore. Ovo je jedan od najvećih trgova na svetu, i njegovo prostranstvo stvara veliki kontrast skučenim uličicama koje su dominantne u Havani.

Na ovom mestu se može videti ogromna bronzana silueta Če Gevare, gde je ispisan i njegov citat “Do pobede, uvek”. Kubanci su odali poštu i nacionalnom heroju Hose Martiju izgradnjom njegovog spomenika koji se nalazi u podnožju tornja visokog 109 metara. Sa ovog tornja se pruža neverovatan pogled na čitavu Havanu, a Trg revolucije odatle izgleda još lepše uklopljen u grad i ulice koje ga okružuju.

Poštovaoci Ernesta Hemingveja ne propuštaju obilazak njegove kuće koja je pretvorena u muzej, ali se njen enterijer vrlo malo promenio od vremena kada je tu živeo i pisao slavni pisac. Poznata je Hemingvejeva ljubav prema Havani, za koju je govorio da po lepoti može da se meri sa Parizom i Venecijom.

Plaže i šetališta

Lepota Havane najviše dolazi do izražaja u toku dana, zbog boja i gužve na ulicama. Popodnevni period i večeri su rezervisani za šetališta i plaže koje su privlačne zbog svilenkastog peska i tirkizne boje mora.

Čuveni havanski morski bedem je Malecon koji je uvek pun turista jer pruža prelep panoramski pogled na okean. Posmatranje zalaska sunca sa ovog mesta je prava atrakcija, zbog prelamanja boja koje se stapaju sa okeanom, što se najbolje vidi upravo sa ovog šetališta.

Plaže su vrlo prijatne, ali nisu konstantno pune turista jer ljudi koji dođu u Havanu po prvi put vole da istražuju grad, stanovništvo i kulturno-istorijski sadržaj kubanske prestonice. Najpopularnija je Playa del Este, plaža koja oduševljava turiste i nalazi se na periferiji grada, s obzirom na to da je prilaz moru iz same Havane vrlo stenovit. Zanimljivo je to što se na plažama retko može kupiti sladoled, jer ga u čitavoj Havani ima vrlo malo.

Zašto su Kubanci toliko posebni?

Navedene lokacije u Havani su nezaobilazne pri poseti ovog grada, ali najjači utisak ostavlja upravo lokalno stanovništvo i izgled uličicima u kojim ih možete sresti. Arhitektura je izuzetno zanimljiva, jer obiluje bojama i ukrasima koje uprkos trošnim i starim zgrada izgledaju fascinantno na jakom kubanskom suncu.

Ulice su prepune šarenih oldtajmera kojim se možete provozati, a komunikacija sa lokalcima je gotovo neizbežna kada obilazite Havanu. Vrlo su spontani i potpuno izolovani od prihvatljivih normi o modi i oblačenju u svetu, pa ćete na njima uvek videti mnogo boja, nakita i ukrasa koje ne nose da bi bili atrakcija turistima, već zato što je to zaista njihov način života. Neretko prolaznicima nude degustaciju ruma ili cigareta, a odbijanje ne prihvataju lako.

Zanimljivo je da je Havana postala ogromna turistička atrakcija bez nekog naročitog truda da to postigne. Već pri prvom susretu sa havanskom arhitekturom videćete da su mnoge građevine vrlo stare, da je internet nedostupan na većini mesta, i da lokalno stanovništvo retko govori engleski jezik. Sve to ostavlja utisak da je Kuba nezainteresovana za turiste. Međutim, pokazalo se da je upravo ta spontanost i netaknuta stvarnost života u Havani ono što privlači posetioce.

Pa eto, ako imate želju da posetie ovu prelepu, veselu zemlju, prepunu boja i mirisa, smatramo da je krstarenje sa nama pravi način da posetite Kubu, a i druge karipske zemlje, zato nas pozovite i rezervišite vaše krstarenje što pre!

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja