Krstarenje magazin

Skriveni troškovi na krstarenju - na šta treba obratiti pažnju

Mnogi misle kako se podrazumeva da je koncept poznat kao krstarenje all inclusive”, zaista all inclusive, što podrazumeva da su u aranžman uključeni svi mogući troškovi na brodu. Međutim, kao i svako putovanje, i na krstarenju možete doživeti prijatna i neprijatna iznenađenja.

Istina je da svaki brod ima svoju politiku plaćanja, pa ono što se podrazumeva da je uključeno u cenu puta u jednom brodu, biće naplaćeno u drugom. Kako biste bili spremni i kako se ne biste iznenadili, u nastavku teksta navešćemo najčešće “skrivene” troškove krstarenja.

Ekskurzije

Često se u planu krstarenja, kao jedan od najvažnijih delova puta, navode vođene ture po gradovima u čije će se luke vaš brod tokom putovanja usidriti. Brod će definitivno slediti unapred objavljenu putanju i usidriti se u dogovorenim gradovima gde ćete imati slobodno vreme za obilazak grada, ali ne i vođenu turu. Ako, na primer, želite da krstarite Mediteranom, sigurno ćete želeti da obiđete Barselonu, Palermo i Marsej i saznate što više o ovim gradovima.

Ture u kojima vas vodiči vode u obilazak grada, obilazeći najvažnija mesta, ujedno pričajući njihovu priču i istoriju, često se dodatno naplaćuju. Ove ture nekad podrazumevaju i organizovani prevoz autobusom, pa u slučaju da želite da sačuvate novac i ne odlučite se za obilazak sa vodičem, organizujte sebi prevoz na vreme. Ukoliko imate vremena, pred put se raspitajte da li se ovo važi i za vaš brod i ponesite dodatni keš ukoliko biste želeli da učestvujete u ovim turama i saznate više o mestima koje obilazite tokom vašeg krstarenja.

Obroci i piće koji nisu deo svakodnevne ponude na brodu

Brodovi uglavnom služe obroke po principu švedskog stola, ili standardizovanog jelovnika sa nekoliko jela u ponudi. Često ili uvek, sadržaj obroka se ponavlja, ali uglavnom će uvek u ponudi biti po nešto za svakoga, pa bi trebalo da nađete hranu po vašem ukusu u standardnoj ponudi broda.

Međutim, ukoliko vam se standardna ponuda ipak ne svidi, ili nekad prosto poželite da promenite ili se počastite luksuznijom večerom - brodske kuhinje ponudiće i  meni à la carte, ali ova jela se naplaćuju.

Isto ovo važi se i za alkohol. U cenu aranžmana krstarenja, obično će biti uključeno nekoliko vrsta gaziranih i negaziranih sokova, jedna ili dve vrste kafe i voda. Međutim, ukoliko poželite alkoholno piće, vino uz večeru, ili neku drugu vrstu kafe, to ćete morati i dodatno da naplatite.

Dodatne aktivnosti i usluge na brodu

Mnoge aktivnosti na brodu su besplatne, ali neke se naplaćuju. To su na primer časovi fitnesa, kao što su joga ili pilates. Tako je i sa spa tretmanima - saune, masaže, tretmani. Ove aktivnosti, kao i ostale koje se naplaćuju, naravno, nisu neophodne i ne morate ih praktikovati. Međutim, ukoliko se radi o dugom krstarenju, sigurno ćete želeti da ostanete u formi pa uračunajte i ovaj aspekt u vaše moguće troškove.

Ono što se takođe naplaćuje, a čija potreba za korišćenjem najviše zavisi od dužine vašeg puta su i dodatne usluge kao što su pranje i peglanje veša. Za ovim uslugama, ukoliko ste na kraćem putovanju pa možete da spakujete dovoljno stvari za presvlačenje, neće biti potrebe, ali ako se radi o dužem putovanju možda će ipak biti potrebe.

Takođe, usluga profesionalnog fotografisanja često se nudi na brodovima, pa ako želite da se sa putovanja vratite sa odličnim uspomenama, zabeleženim na profesionalnim fotografijama - razmislite i o tome da određenu količinu novca odvojite na ovo.

Internet

Poslednja veća stavka na koju treba da mislite, ali ne i najmanje bitna, je internet. Bilo da ponesete svoj laptop, želite da koristite brodski internet-kafe ili prosto hoćete da se povežete na wi-fi konekciju svojim telefonom tokom krstarenja - to ćete morati i da platite.

Cene obično nisu velike i brodovi nude različite pakete i mogućnosti za povezivanje na internet, ali ako se radi o dužem krstarenju, kada saberetre sve troškove interneta, to može biti visok trošak. Raspitajte se pre puta u agenciji ili na sajtu samog broda ili aranžmana o ceni interneta i pokušajte da smislite najefikasniju šemu kupovine interneta kako vas ova usluga ne bi koštala previše.

Naravno, na brodu se naplaćuju i svi suveniri i ponude ostalih prodavnica koje se na njemu nalaze.

Računajte i na to da osoblje na brodu - konobari, sobari i ostalo uslužno osoblje očekuje bakšiš. Oni ne rade za tako velike dnevnice, a često rade jako mnogo, pa se potrudite da ne preskačete ovaj korak. Mislite i na to da prevoz od vaše kuće do mesta isplovljavanja, kao i do kuće u povratku, nije uračunat u cenu, već je takođe dodatni trošak, a agencija će vam verovatno ponuditi organizovan prevoz.

Za sve ovo se pobrinite pre puta, kako biste na put krenuli mirni i mogli da uživate u svakom njegovom aspektu - životu na kruzeru i svim novim mestima koje ćete upoznati. Najvažnije je da pre puta dobro razmislite o svim potencijalnim troškovima, kao i to da ponesete dovoljno keša “za svaki slučaj” i uplatite zdravstveno osiguranje, kako biste osigurali i ono najvažnije - svoje zdravlje. Ukoliko se odlučite za fantastično krstarenje svetom, mediteranom ili drugim morima, rezervišite na vreme svoj aranžman za Supernova krstarenja.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja