Krstarenje magazin

Razlike u najvećim kruzerima na svetu

Kada je 1912. godine Titanik zaplovio, poneo je titulu najvećeg plutajućeg objekta ikada sagrađenog. Titanik je bio proizvod čovekovog rada i impresivnog inženjerskog umeća, s obzirom na to da moderna tehnologija još nije bila u procvatu početkom XX veka.

Današnji najveći kruzeri na svetu su i do 100 metara duži od Titanika. Uz pomoć tehnološkog napretka današnji kruzeri su svojom veličinom, sadržajem i bezbednosnim merama dosegli standarde koji su nekada bili nezamislivi. Bilo da želite da krstarite Evropom ili Amerikom, kvalitet usluge je isti. Svakim danom, ova grana prevoza sve više napreduje, obezbeđujući svim putnicima luksuzan i komforan boravak koji čini krstarenje lepšim čak i od destinacija na koje su se uputili. Koji su to najveći kruzeri na svetu i šta oni nude, saznajte u nastavku teksta.

Simfonija mora

Da počnemo od najvećeg kruzera na svetu - Simfonija mora, kompanije Royal Caribbean. Ovaj kruzer je samo pet centimetara duži od drugog najvećeg kruzera na svetu, ali je ta cifra dovoljna da upravo Simfonija mora ponese titulu broja jedan na svetu. Težina broda iznosi 228 000 tona, dužina 362 metra, a visina mu je čak 70 metara. Poseduje 2 750 putničkih kabina, što znači da može da ugosti 6800 putnika i 2000 članova posade.

Na Simfoniji mora postoji 8 paluba, 6 barova i preko 20 restorana. U jednom od barova možete biti i posluženi od strane robota koji priprema koktele. Na kruzeru je gostima dostupna žičara, teren za mini golf, kuglana, kazino, vodeni bioskop i park sa 12 000 biljaka. Ovaj brod je napravljen u Francuskoj, a njegova izrada je koštala preko milijardu evra. Njegovoj izgradnji je pomoglo 4 700 radnika koji su uspeli da ga projektuju i realizuju u roku od pune tri godine. Radi poređenja, najveći kruzer na svetu je približno veličine Empajer Stejt Bildinga u Njujorku. Osim po veličini, Simfonija mora vodi i kada se radi o najbržem internetu na moru, a i po podatku koji kaže da na njemu ima više slika nego što je izloženo u Luvru!

Harmonija mora

Simfonija mora se pridružila Harmoniji mora i one predstavljaju sestrinske kruzere kompanije Royal Caribbean. Upravo Harmonija mora je svega za 5 centimetra manja od broja jedan na listi. Na ovaj kruzer staje 6 000 putnika i 2000 članova posade. Razlike su u odnosu na najveći kruzer na svetu praktično zanemarljive, ali ova kompanija teži držanju monopola zbog čega je izrazito takmičarski nastrojena, te je za 2021. godinu zakazala isplovljavanje još jednog grandioznog kruzera koji će oboriti postojani rekord.

Ukoliko vreme na ovom brodu putnici provode u sobama, biće i dalje u prilici da putem video bimova dožive senzaciju pejzaža kroz koje plove. Centralni deo broda je uređen po uzoru na Central park, a gosti su u prilici da kupuju u buticima eksluzivnih brendova. Toliki broj prodavnica omogućava gostima lako i efikasno pakovanje pred put jer sve što im zafali mogu da kupe na licu mesta. Preko dana putnici mogu da uživaju u spa centrima, a uveče da se prepuste čarima mjuzikla, opera, predstava ili nekom od nastupa grupa koji na Harmoniji mora održavaju koncerte.  

krstarenje noću

Oaza mora

Oaza mora je 2009. isplovila i oborila dotadašnji rekord najvećeg kruzera na svetu. Prvo putovanje ovog broda visokog poput dvadesetospratnice je bilo od finske luke Turku do Amerike. Ako ste se ikad pitali kako izgleda jedno krstarenje, na Oazi mora je to magično iskustvo. Sa svojih 16 putničkih paluba, 361,8 metara dužine (radi poređenja, najveći kruzer ima 362 m), širinom od 63, 4 metara ovaj džin da bi izašao prvi put na otvoreno more je morao da spusti dimnjake i ubrza motor da bi potonuo malo dublje u vodu i uspeo da se provuče ispod mosta Veliki pojas, koji je samo 30 cm viši od njega.

Ima četiri bazena, teren za odbroju i košarku, ali i mnoštvo prodavnica i barova. Cena krstarenja na ovakvom kruzeru se kreću od 1300 do 4800 dolara po putovanju. Naredne godine je kompanija Royal Caribbean lansirala kruzer Privlačnost mora koji je za neprimetno male dimenzije nadmašio Oazu, a čime je ova kompanija obezbedila prva 4 mesta na listi najvećih kruzera na svetu!

Meravilja

Na petom mestu se nalazi kruzer koji je u vlasništvu kompanije MSC Kruzera, a koji je sagrađen u Francuskoj. Prvi put je isplovio 2017. godine i tada je bio četvrti najveći na svetu, pre nego je projektovana Simfonija mora. Ovaj brod prima 5174 putnika koji imaju na raspolaganju 2244 kabine, a u svakoj od njih gosti na raspolaganju imaju kupatilo, TV, internet, mini bar, sef i klimu. Dugačak je 315,85 metara, a širok 65 metara.

Ovaj kruzer i pored svog petog mesta prestavlja pravu oazu luksuza koja je nezamisliva svakom ko se bar jednom nije upustio u krstarenja. Ceo plafon promenade je pokriven LED ekranom, tačnije digitalnim nebom, putem koga mogu da se vide zalasci i izlasci sunca. Kruzer je proširen Jaht klubom, brodom, napravljenim za potpuni užitak sa bogatim sadržajem ponude.

Razlike između ovih kruzera gotovo da ne postoje. Iako prevozna sredstva, svaki od ovih brodova su mnogo više od toga, dizajnirani su i projektovani tako da i oni koji posumnjaju u lepote krstarenja, budu razuvereni na prvi pogled na neki od ovih vodenih džinova. Dvadeset prvi vek je mnogima omogućio da se upute na daleke destinacije vodenim prostranstvima. Sada je pravo vreme da to iskoristite, uz neku od sjajnih aktuelnih ponuda.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja