Krstarenje magazin

Prvo krstarenje - šta treba znati pre ukrcavanja

Prvi put na krstarenju će vam biti uzbudljivo, drugačije i potpuno nesvakidašnje iskustvo. Ipak, pre samog putovanja bilo bi dobro da znate nekoliko stvari, kako biste izvukli maksimum iz putovanja. Pročitajte naše savete, koji će vam sigurno koristiti na vašem prvom krstarenju, a našu ponudu slobodnih termina za rezervacije možete pogledati na sajtu.

Postoji mnogo stvari koje možete naučiti pre samog putovanja, a koje će vam znatno olakšati odmor. One se najčešće tiču pakovanja, koktela, palube i slično. Naučite trikove, zbog kojih ćete nam biti zahvalni kada se nađete na brodu.

#1 Istražite luke pre putovanja

Iako je na krstarenjima sve savršeno isplanirano, nije istina da treba samo da se prepustite organizatorima i da oni rade umesto vas. Kada uplatite krstarenje sigurno nećete morati da brinete da li ćete imati hrane, pića ili mesto za spavanje.

Ono šta treba da istražite su luke. Ispitajte na kojima mestima će se brod zasutavljati i dobro istražite ta mesta. Moguće je da će neka od njih biti mala mesta u kojima nema mnogo sadržaja i neće vam biti toliko zanimljivo da tu provedete 8 sati.

Ono što je dobro u tome je kada se informišete na vreme, moći ćete svoje slobodno vreme pametnije da iskoristite. Kada je brod usidren njie retkost da saloni nude veliki popust na spa tretmane na kruzeru. Ukoliko ste sigurni da luka u koju stajete vama neće biti zanimljiva (ili ako ste već bili na tom mestu), iskoristite taj dan za spa i uživanje.

Organizatori će vam dati mapu gde se nalaze poklon dućani u mesto na koje ste stali, ali to ne znači da ne postoji još toga što se može videti. Isplanirajte svoje vreme i ne dozvolite da propustite zanimljivu atrakciju.

#2 Nemojte davati duple napojnice

Nepisano pravilo je da se na kruzerima napojnica automatski uračunava na račun, i to najčešće napojnica od 15%. Ukoliko niste upoznati sa ovom informacijom, u neznanju ćete dati duplu napojnicu, a to najčešće niste planirali da uradite.

tegla sa napojnicomNaravno, ukoliko je usluga koju ste dobili vrhunska, konobari zaslužuju i duplu napojnicu. Nemojte osećati potrebu da dajete dodatnu napojnicu samo zato što odeljak za napojnicu postoji na računu. Raspitajte se da li se napojnica automatski dodaje na račun, pa ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo dopisati, a ukoliko jeste nema potrebe da vas grize savest.

#3 Na dan ukrcavanja izbegavajte švedski sto

Hrana na kruzeru je, kao što smo rekli, obezbeđena. Dan ukrcavanja i dan iskrcavanja su dani koji isisaju najviše snage iz čoveka, pa je potrebno da pametno postupate u ovim situacijama.

Dan ukrcavanja za sve putnike počinje mnogo ranije nego što vaše stopalo kroči na palubu. Probudićete se veoma rano, iz kreveta ćete polako krenuti prema luci, a procedure kroz koje treba proći će uzeti maha.

Upravo sve to što treba da odradite pre samog ukrcavanja će učiniti da ubrzo ogladnite. S obzirom na to da se tako osećaju svi putnici, na samom početku će biti ogromna gužva oko švedskog stola, koja može da bude neprijatna i utiče loše na raspoloženje.

hrana na švedskom stoluSamo prođite pored sve te hrane, a ukoliko ste gladni, idite do restorana i počastite sebe jednim obrokom u prijatnoj atmosferi i tišini.

#4 Pazite da se ne ugojite od ogromne količine hrane

Hrana na kruzeru u okviru švedskog stola je veoma visokog kvaliteta i u pitanju su najfiniji kulinarski recepti uz koje ćete uživati. Loša strana ovoga je što hrane ima u neograničenim količinama, sve je neverovatno dobrog ukusa, a vi želite sve da probate.

Kako biste mogli da uživate u hrani, ali da se ne ugojite, koristite stepenice svakog dana, nemojte se voziti liftom. Potrudite se da se što više krećete i plivate, kako bi vaše telo ostalo zategnuto i lepo oblikovano.

Ukoliko volite da vežbate, nema potrebe da izbegavate fizičku aktivnost na kruzeru. Posetite teretanu koja se nalazi u okviru broda, i ne dozvolite predivnoj hrani da naruši vaše savršeno izvajano telo.

#5 Pakujte stvari pametno

Mnoge destinacije koje su čest izbor onih koji putuju na krstarenja imaju promenljive vremenske uslove. Veoma je važno da ne ponesete samo letnju garderobu, poput haljinica, šortseva, majica i kupaćeg kostima.

Obavezno je da spakujete kabanicu, patike i odeću od nepromočivih materijala ili pončo ukoliko zahladni. Nemojte dozvoliti da pokisnete potpuno zbog toga što niste razmišljali da u mnogim lukama u koje ćete se ukrcavati može da padne jaka kiša.

Što se tiče standardnog pakovanja idite na što manje i najpotrebnije. Odeća jednostavnih boja i linija je najpraktičnija za kombinovanje. Ipak, morate poneti i neku elegantniju garderobu ukoliko želite da posetite restoran ili neka svečanija mesta. Ista pravila važe i za muškarce i za žene. Ne zaboravite šešire!

Pročitajte još: Kako izgleda jedno krstarenje

Sada kada znate na šta da obratite pažnju pre samog putovanja, rezervišite svoj termin i uživajte uz Super Nova krstarenja.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja