Krstarenje magazin

Priprema za kruzer i kodeks oblačenja

Krstarenja pripadaju onim vrstama odmora koji zaista prijaju svim čulima. Bilo da u krstarenju uživate sa partnerom, prijateljima ili porodicom, odmor i komfor su zagarantovani. Međutim, pre nego što na red dođe ukrcavanje na kruzer, postoji čitav spisak stvari na koje morate da mislite kako bi vaši dani na brodu bili što potpuniji i mirniji. Jedna od najvažnijih stvari sa tog spiska je upravo garderoba. Šta poneti?

Odeća za krstarenja i ostali sadržaj kofera

Kada su krstarenja u pitanju, jedan od najvažnijih preduslova za udobnost i komfor je adekvatna odeća. Iako o njoj verovatno najmanje razmišljamo prilikom pripreme za letovanje, jer čvrsto verujemo u lepo vreme i jako sunce koje nas čeka, vremenske prilike na krstarenjima su često nestabilne usled kretanja kruzera i promjenjivih vremenskih uslova.

Kodeks oblačenja na kruzerima zavisi prvenstveno od tipa krstarenja. Kako su najčešća letnja putovanja ovog tipa, svakako će vam biti neophodna lagana, svakodnevna odeća u kojoj ćete se osećati prijatno i dovoljno izloženo, a po potrebi i skriveno od sunca koje zna da bude izuzetno jako. Letnja neobavezna garderoba bi trebalo da zauzme najveći deo vašeg kofera, ali ne zaboravite i na onaj prazni deo koji treba da popunite kada završite sa šortsevima, tankim majicama i kupaćim kostimima.

Budite spremni i za vetrovite dane kada vam lagana garderoba neće biti od velik koristi, pa će vam trebati nešto deblje i ušuškanije. Slobodni ste da se nadate najlepšim mogućim vremenskim uslovima, ali budite spremni i na ovakva iznenađenja.

Kako se slažu krstarenja i elegantna odeća?

Glavni motivi za krstarenja su odmor i uživanje na brodu daleko od svakodnevnice i gužve, tipične za plaže u urbanim letovalištima. Ipak, jedan od motiva je svakako i želje da se na nekoliko dana prepustite luksuzu kruzera i svim pogodnostima koji su u ponudi za putnike. Takav luksuzni momenat uključuje i koktel večeri, formalnije trenutke i slične događaje za koje će vam trebati nešto elegantnije od šortsa, majice i slamnatog šešira.

Damama se preporučuje da ponesu barem jedan par cipela ili sandala sa potepticama, i nekoliko laganih koktel haljina u kojima ćete se osećati elegantno, ali i prijatno. Suština zabava na kruzerima je da uživate, pa je glamurozna a neudobna odeća nešto što vam ne treba na krstarenju.

Muškarcima se, pored laganih pantalona, šortseva i svetlih košulja, preporučuje i barem jedna kežual kombinacija za formalnije prilike na kruzeru. Večernja varijanta može da uključi i odelo, ili elegantan sako uz lanene pantalone koje više odgovaraju najtoplijem godišnjem dobu.

Raspitajte se o programu krstarenja

Veoma je bitno da neposredno pred polazak na krstarenje saznate sve detalje o tome kakav je program organizovan na kruzerima i kakvi tipovi događaja vas očekuju. U skladu sa tim ćete znati šta vam je tačno potrebno u koferu, ali se svakako potrudite da obezbedite raznovrsnu odeću sa kojom vas neće iznenaditi ni loše vremenske prilike, ni iznenadne gala žurke koje svakako ne biste želeli da propustite.

Aksesoari za krstarenja - lepe, a praktične sitnice

Vaše stvari za boravak na kruzeru bi svakako trebalo da sadrže i aksesoare. Osim što su neizostavan deo letnjih kombinacija, mnogi od njih mogu biti i vrlo praktični, naročito kada ih koriste žene. Slamnati šeširi i sunčane naočare su obavezna zaštita od sunca, ali marame su pravi multifunkcionalni komadi koje možete upotrebiti na više načina.

Velike marame sa bogatim dezenima, osim za dnevnu varijantu, mogu da posluže i u večernjim prilikama kada vam je potreban efektan detalj u kosi ili preko ramena. Čak i uz najjednostavnije odevne kombinacije, uz upadljiv komad nakita ili šarenu maramu ćete zadovoljiti kodeks oblačenja na koktel zabavama. Muškarci u dnevnim varijantama uvek mogu da se oslone na šešire, kačkete i sunčane naočare.

Paleta boja i sloboda kombinovanja

Čak i ako niste ljubitelji šarenila, a u vašem ormanu postoji svega nekoliko osnovnih nijansi odeće, krstarenje je idealna prilika da isprobate različite boje i dezene koje niste bili hrabri da probate ranije. Mala crna haljina je neprevaziđen klasik, ali nju ostavite za kopno, a za zabavu na kruzeru možete izabrati lepršavu kombinaciju u jarkim bojama, ili neki detalj sa zanimljivim dezenom. Košulje sa dezenima su takođe dobrodošle.

Sada kad su vaše nedoumice oko pakovanja otklonjene, ostaje samo da rezervišete svoje mesto na nekom od kruzera. Ponuda krstarenja je ogromna, kruzeri su spremni, a vama je potrebna samo dobra volja za nezaboravan odmor.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja