Krstarenje magazin

Potencijalni problemi na krstarenju i kako ih prevazići

Kao i na svakom drugom odmoru, i prilikom krstarenja se mogu dogoditi nepredviđene situacije ili problemi. Ukoliko se dobro pripremite i informišete o tome kako izgleda putovanje brodom, moći ćete mnogo lakše da prevaziđete sve potencijalne probleme, tako da se oni ne odraze negativno na Vaš odmor.

Prilikom krstarenja putnicima se neretko događa da dokumenta potrebna za putovanje stižu na brod sa zakašnjenjem, da im se ne dopada brodska kabina ili da su izleti na pojedinim destinacijama rasprodati.

Potencijalni problemi pred krstarenje

Uplatili ste krstarenje i još uvek niste dobili dokumenta neophodna za putovanje, kao ni oznake za prtljag, propustili ste brod, ne znate koje putne isprave su Vam potrebne za krstarenje ili je najavljen uragan u mestu kojim treba da prođete tokom krstarenja.

Ukoliko Vam se neka od navedenih situacija dogodi pred Vaš put, kako biste je dočekali spremno i smireno, pročitajte kako da prevaziđete potencijalne probleme. Takođe, kako biste sebi uštedeli vreme i poneli nepohodne stvari sa sobom, pročitajte i tekst o tome kako da se efikasno spakujete za krstarenje.

Dokumenta i prtljag

Prilikom odlaska na najsavremenija i luksuzna krstarenja, više nije neophodno slati dokumenta za krstarenje ili oznake za prtljag putnicima putem mejla. Ukoliko se put približio, a Vi još uvek niste dobili nikakva dokumenta potrebna za krstarenje, kontaktirajte agenciju preko koje ste rezervisali putovanje ili se ulogujte na svoj nalog na sajtu kruzerske kompanije kojom putujete. Sa Vašeg naloga ćete moći da odštampate putna dokumenta i oznake za prtljag.

Propušten brod

Ukoliko se dogodi da kasno stignete na luku za ukrcavanje i ne stignete da uđete na kruzer, odmah kontaktirajte kruzersku kompaniju preko koje ste rezervisali putovanje. Biće Vam verovatno pružena mogućnost da se ukrcate na sledećoj destinaciji na koju kruzer pristaje. Naravno, kompanija će Vam pomoći da kontaktirate brod i dogovorite se o tačnom vremenu ukrcavanja.

Situacija je drugačija ukoliko ste krstarenje rezervisali putem agencije, jer ćete sami plaćati naknadne troškove za ukrcavanje na brod na nekoj drugoj destinaciji. Ipak, ako ste uplatili putno osiguranje i propustili brod iz razloga koji osiguranje opravdava, tada niste dužni da plaćate troškove.

Kako biste izbegli ovakvu situaciju, preporučujemo Vam da na mesto ukrcavanja stignete dan pred put, naročito ako putujete avionom do luke. Ukoliko su vremenski uslovi za put loši (postoji opasnost od oluja, uragana ili su najavljene snežne padavine), obavezno dođite ranije.  

Ukoliko, ipak stižete avionom do luke na dan putovanja, rezervišite najraniji let, kako biste imali barem četiri sata razmaka između sletanja na mesto ukrcavanja i isplovljavanja broda.

Putne isprave

Ukoliko niste sigurni da li Vam je potrebna viza ili neki drugi dokument za put, najbolje bi bilo da kontaktirate agenciju (ako ste rezervisali put preko nje) ili da pogledate sajtove konzulata zemalja koje ćete tokom krstarenja posetiti. Takođe, proverite još jednom sa kruzerskom kompanijom informacije sa sajtova, jer za neke luke (poput Sankt Peterburga i luke Said i Aleksandrija u Egiptu), kruzeri obezbeđuju vize za sve putnike.

Naravno, ponesite sa sobom i pasoš, a poželjno je i da ponesete svoju fotografiju (poput one sa vozačke dozvole), jer se može dogoditi da Vam službenici na lukama zatraže fotografiju kada se vraćate na svoj brod.

Uragani i oluje

Kada je u pitanju bezbednost na kruzerima u toku sezone uragana i olujnih vetrova, sigurnije je da budete na brodu, nego u hotelu. Naime, kruzeri se kreću mnogo brže po vodi od uragana, i na vreme mogu da ih izbegnu, za razliku od na primer hotela koji uragan u tom slučaju svakako pogađa.

Takođe, u slučaju opasnosti od uragana na destinacijama koje su planirane tokom krstarenja, brod lako može da promeni svoju rutu, i izbegne da pristane na to mesto. Može se dogoditi da propustite da posetite pojedine destinacije, zbog loših vremenskih uslova. U tom slučaju pojedini kruzeri nude svojim putnicima beneficije na brodu, kao kompenzaciju za otkazane izlete.

Ipak, ova nadoknada nije slučaj sa svim kruzerima, i u ovakvim situacijama putnik ne može da utiče na dalji razvoj događaja, pa je zato najbolje da krstarenje rezervišete van sezone uragana, kako biste smanjili rizik da se u toku puta dogodi vremenska nepogoda.

Nepredviđene situacije tokom krstarenja

Takođe, nakon što ste se ukrcali na brod, kao i na svakom drugom putovanju može nešto poći naopako, ipak postoje nepredviđene situacije koje se putnicima tokom krstarenja često događaju. Evo šta treba da uradite u slučaju Vam se izgubi prtljag, da Vam smeštaj ne odgovara, razbolite se ili su ekskurzije na koje ste želeli da odete već rasprodate.

Prtljag

Ukoliko je brod isplovio, a Vi još uvek niste dobili svoj prtljag, postoje dva razloga zašto se to dogodilo. Prvi je da ga je izgubila avio kompanija čijim letom ste došli do luke za ukrcavanje ili ste prtljag predali obalskom radniku, pa zato još uvek nije stigao do Vas.

Uglavnom se na velikim kruzerima predaja prtljaga čeka prvih nekoliko sati nakon ukrcavanja, ipak ukoliko satima nakon isplovljavanja niste dobili svoje kofere, imate razloga za brigu.

Ukoliko se sumnja da se prtljag izgubio u toku transporta, kruzerska kompanija će kontaktirati avio kompaniju kojom ste leteli do mesta isplovljavanja, kako bi proverila da li su oni zagubili prtljag i da li ga mogu dostaviti na sledećoj luci na kojoj brod pristaje. Ipak, u ovakvim situacijama se često događaju komplikacije, jer je potrebno mnogo vremena da se ustanovi gde se prtljag zagubio, zato se naoružajte strpljenjem.

Ipak, ako ste svoj prtljag predali obalskom radniku i niste dobili kofer kada i ostali putnici, veoma je verovatno da prtljag nije na brodu. Postoje dva razloga za to, ili su Vam u koferu pronađeni zabranjeni predmeti poput šibica ili sveća, ili je Vaš kofer dostavljen u pogrešnu kabinu, a događa se (veoma retko) da kofer prilikom unošenja upadne u vodu.

Ovakve situacije bi trebalo brzo da reši kruzerska posada, ipak ukoliko ni oni uspeju da pronađu Vaš prtljag, mnoge kruzerske kompanije će Vam izaći u susret i obezbediti neophodnu odeću i druge stvari. Zbog ovakvih situacija, obavezno sa sobom na brod unesite stvari koje su Vam preko potrebne, kao što su na primer lekovi.

Smeštaj

U slučaju da Vam u kabini ne rade, ili ne funkcionišu kako treba toalet, televizor ili na primer klima, prvo proverite sa kabinskim stujartom da li zaista postoji problem (Nekada televizor ne radi, jer nema baterija u daljinskom upravljaču), potom pozovite recepciju ili razgovarajte sa menadžerom smeštaja što je pre moguće.

Veoma je verovatno da će oni rešiti problem tako što će popraviti ono što ne radi ili će Vas premestiti u drugu kabinu, a moguće je da će Vam ponuditi poklon u znak izvinjenja, na primer flašu vina.

Bolest

Kada su u pitanju bezazleni virusi, veoma je verovatno da ćete neki dan tokom krstarenja morati da odležite, naravno uz preporuku lekara, koje gotovo svi kruzeri imaju. Važno je da se pridržavate lekarskih saveta, čak i ako to znači da ćete morati da ležite nekoliko dana u kabini. Ovo se posebno odnosi na zarazne bolesti, kao što je na primer stomačni virus, jer u tom slučaju možete zaraziti ostale putnike.

Ipak, ako je bolest ozbiljnija, i lekar želi da Vas uputi na bolničko lečenje, nažalost krstarenje je završeno za Vas. Osoblje na kruzeru će Vam obezbediti transport do bolnice, kao medicinsko osoblje koje će biti uz Vas prilikom transporta. U ovakvim situacijama najbolje je da imate uplaćeno zdravstveno osiguranje, kako ne biste morali da platite lečenje.  

Izleti

Ukoliko je izlet na koji ste želeli da odete prilikom krstarenja rasprodat, prijavite se na listu čekanja u odeljku za izlete koji se nalazi na brodu. Naime, često se događa da se ljudi predomisle i otkažu neki izlet, pa je moguće da ipak odete na ekskurziju na željenu destinaciju. U slučaju da postoji veliko interesovanje za neki izlet, neretko se dešava da se proširi broj kapaciteta i doda dodatni autobus ili još jedan obilazak.

Međutim, događa se i da budete razočarani izletom koji ste skupo platili, jer niste dobili uslugu koja Vam je obećana. Ukoliko ste putem kruzerske kompanije rezervisali izlet, požalite se organizatoru izleta. Naravno, žalba će biti uvažena ukoliko za nju postoji opravdan razlog, zato jasno izložite čime ste sve bili nezadovoljni.

Navedene situacije su se događale na krstarenjima, pa zato ne treba da paničite, već samo treba da znate kome da se obratite, turističkoj agenciji, kruzerskoj kompaniji ili osoblju na brodu koje nadležno za različite situacije. Nakon što ste pročitali tekst, spremni ste za putovanje brodom, pa zato rezervišite aranžman za krstarenje Karibima ili na nekoj drugoj egzotičnoj destinaciji.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja