Krstarenje magazin

Najlepši norveški Fjordovi koje morate videti

Fjordovi u Skandinaviji predstavljaju prava čuda prirodne lepote, po kojoj su poznati u svetu. Saznajte koji su najlepši norveški fjordovi i koje atrakcije možete videti u njihovoj blizini.

Hiljade turista se u svako doba godine odlučuje da poseti fjordove u Norveškoj; priroda kakvu do sada niste videli mora se doživeti licem u lice. U pitanju su desetine vodopada, fantastični voćnjaci, litice i vidikovci.

Norveška je zemlja sa najviše vodopada na svetu: a ovde ih ima na stotine! Najuži, najdublji, najstrmiji, divlji i uređeni - u časopisu National Geographic Traveler je glasanjem utvrđeno da je ovo najbolja svetska destinacija za putovanje. Malo li je?

#1 Lysefjord (Fjord Svetlosti)

U prevodu, ime ovog fjorda znači Fjord Svetlosti - a dobio ga je po svetlim granitnim stenama koje ga opasuju duž 42 kilometara.

On nije najveći, ali je zbog svoje neverovatne prirodne lepote i pristupačnosti najposećeniji. Do njega se dolazi preko Stavangera, obližnjeg grada odakle preko dana polaze brojne ture; može se voziti putem ili poći autobusom iz grada.

Krstarenje fjordovima retko prolazi bez obilaska Fjorda Svetlosti; tu su dve važne lokacije sa kojih se pruža pogled koji ne može da se poredi ni sa čim što ste do sada videli: Kjerag i Preikestolen.
Nad ovaj fjord se s jedne strane nadnosi Kjerag, planina visoka oko 1.100 metara gde možete naći Kjeragbolten, stenu čvrsto uglavljenu u planinsku pukotinu. Nasuprot njoj, tu je Preikestolen, strma litica sa koje se na visini od 604 metara pruža nezaboravan pogled.

Kod Lysefjord - a se nalaze i praistorijska nalazišta; u Solbakk - u ćete videti drevne oblike uklesane u stene, a u Ryfylke - u, ostatke praistorijske naseobine.

Kada posetiti Lysefjord?

Ako vas zanima planina Kjerag, idite tokom letnjih meseci jer je predeo nepristupačan dok pada sneg. Preikestolen je dostupan tokom cele godine, mada je zimi malo teže pešačiti jer je klizavo.

#2 Sognefjord

Sognefjord je najduži (203 km) i najdublji (1308 m) fjord u Norveškoj i drugi najveći fjord na svetu!

Pogled ne prestaje da zadivljuje celom dužinom plovidbe: dok prolazite Sognefjord - om, imaćete priliku da razgledate bogate voćnjake i seoca na obali, u podnožju litica visokih preko jednog kilometra.

Nærøyfjord je najlepši ogranak ovog veličanstvenog fjorda. Dugačak je 17 kilometara, i njime se prolazi uskim kanalom koji formiraju ogromne litice: u najužoj tački ovaj prolaz je širok samo 250 metara. Nærøyfjord se nalazi na UNESCO - voj listi Svetske baštine.

Priroda nije jedino u čemu ćete uživati prilikom posete Sognefjordu. Preporučujemo vam da prilikom razgledanja ovog predela obiđete i:

 • najstariju norvešku drvenu crkvu (11. - 13. vek) kod Urnes - a;

 • Vikinško selo i Magične bele pećine u Gudvangen - u;

 • dolinu Aurlandsdalen, koja se zbog neverovatnog biodiverziteta i divlje lepote naziva norveškim Grand Canyon - om.

Nemojte propustiti ni vožnju najstrmijom železničkom trasom na svetu - u pitanju je železnica Flåm, koja vas provlači kroz snežne planine i kraj vodopada.

Do Sognefjorda je prilično lako doći: iz Bergena se kolima stiže za 2 - 3 sata, iz Osla za 4 - 6, tu su brojni lokalni autobusi, a najlepše se obilazi sa vode.

Kada posetiti Sognefjord?

Sezona za posete otvorena je od 16. aprila a završava se u oktobru. Najlepše vreme za posetu je proleće, od kraja aprila i tokom maja.

#3 Hardangerfjord

Drugi najveći u Norveškoj (179 km) i treći najveći na svetu, Hardangerfjord nazivaju i Norveškim voćnjakom: obala je krcata drvoredima jabuka, krušaka, šljiva i trešanja koji u proleće prirede pravi vatromet boja.

Hardangerfjord je lakši za kretanje od prethodna dva, i može se obilaziti na biciklama. Pored impresivnih litica, tu je mnoštvo stepenastih vodopada, dražesne kućice kraj vode i uređena odmorišta gde se možete okrepiti tokom šetnje i obnoviti svoje putne zalihe.

Ovde je i nacionalni park Hardangervidda, a od aktivnosti predlažemo rafting, vožnje kajakom i pešačenje i planinarenje.

Kada posetite Hardangerfjord, obiđite i:

 • Vøringsfossen vodopade, najlepše u Norveškoj;

 • Folgefonna glečer;

 • Trolltunga stenu koja izbija iz planine i nadnosi se nad jezero Ringedalsvatnet na visini od 700 metara.

Kada posetiti Hardangerfjord?

Proleće je ubedljivo najlepše vreme za obilazak Hardangerfjord - a, u vreme kada cvetaju voćnjaci a cela priroda je u punom sjaju.

#4 Nordfjord

Nordfjord se nalazi na zapadu Norveške: smešten je između najvećeg evropskog glečera i divlje obale, okružen spektakularnim dolinama i planinama. To je šesti najveći fjord u Norveškoj, dug 106 kilometara.

Oblast je veoma dobro uređena tako da odgovara na potrebe svih turista; naročito će uživati ljubitelji zimskih sportova: skijanje je omogućeno i leti. što se tiče sportova na vodi, možete voziti kajak, tu je rafting, ali i surfovanje!

Oni koji žele da se drže kopna mogu da uživaju u prirodi dok voze bicikle, planinare ili pešače. Staze su unapred formirane kako ništa ne biste propustili, a ovo su najvažnije stvari koje treba posetiti:

 • Skåla - najviši vrh u Norveškoj;

 • ostaci dvanaestovekovngog manastira;

 • predivni vodopadi - ovde je veliki broj njih, a najlepši su Volefossen, Strupenfossen i Eidfoss (odličan za pecanje lososa);

Kada posetiti Nordfjord?

Svako doba je dobro za posetu - i zimi i leti su vam na raspolaganju brojne aktivnosti.

#5 Geiranger

Još jedan od norveških fjordova koji se nalazi na UNESCO - voj listi Svetske baštine, ali manji nego ostali: dug je oko 15 kilometara i sastavni deo znatno većeg Storfjord - a.

Voda je izuzetne, jarko - plave boje, okružena planinama zavejanih vrhova i mnoštvom vodopada, prepoznatljivih za ovaj predeo. Među njima, najupečatljiviji su:

 • Vodopadi Sedam sestara i Prosca - prema legendi, Prosac, koji se nalazi nasuprot Sedam sestara, konstantno pokušava da ih zavede;

 • Mladin veo - ime je dobio po vodi koja se preko litica prosipa u prozračnom sloju koji podseća na veo preko „lica” od kamena.

Osim vodopada, posetioce ovde privlači skijanje, pecanje, rafting i vožnja kanua, sa vidikovcima sa kojih se pruža najveličanstveniji pogled.

Kada posetiti Geiranger Fjord?

Vetar dodatno spušta temperaturu u zimskim mesecima, a ima i padavina, tako da je leto idealno vreme za posetu. Odaberite jun, jul ili avgust za krstarenje fjordovima kao što je Geiranger.
Fjordovi u Skandinaviji opravdavaju titulu “must visit” destinacija! Oni su fantastično živopisni i idealni za sve ljubitelje prirode i sporta, ali i one koji samo žele da uživaju u pogledu ili skandinavskoj istoriji.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja