Krstarenje magazin

Na šta obratiti pažnju na pristaništima

Krstarenje pruža veliki komfor i uživanje, vreme na kruzerima se može utrošiti na različite načine, zahvaljujući brojnim sadržajima u svojoj ponudi. Upravo zbog ovoga, kruzeri su prilično velika vozila,  prilikom ukrcavanja u pristanište je veoma vidljiv, što privlači pažnju na turiste koji se voze njime. Pročitajte na šta treba da obratite pažnju kada se kruzer ukotvi na pristaništu.

Kada se iskrcate dobićete bezbroj ponuda za prevoz, taksi, ponude za dobre restorane, turističke vodiče, i slično. Ipak, mnogi profesionalci u džeparenju će iskoristiti ovu gužvu kako bi došli do vašeg novca, jer su uvideli da ste se upravo iskrcali sa broda, odnosno, da sigurno imate više novca kod sebe.

Postoji nekoliko načina za predostrožnost, a tri glavna su da pre puta procenite rizik, istražite kako i gde može da se dogodi i da im smanjite opseg.

#1 Procenite rizike koji mogu da vas zadese

Pre svega, potrebno je da procenite koji rizici su najčešći onog trenutka kada se iskrcate. Džeparenje i krađa stvari, koje smo već pomenuli, najčešći je vid uznemiravanja putnika kada se iskrcaju sa broda.

Osim toga, vodite računa o rizičnim ulicama u gradu u kom se nalazite. Pre puta je potrebno da se informišete koji deo grada u koji pristajete je najbezbedniji, a koji je manje bezbedan. Obratite pažnju u kojoj se zemlji nalazite, jer što je zemlja siromašnija i politički nestabilnija, to je veća mogućnost da ćete na ulici biti opljačkani.

Mnogi džeparoši rade u grupama, pa je najvažnije da svoj novac stavite na sigurno mesto, nikako u ranac koji ćete okačiti na leđa. Uvek budite svesni gde su vaši prijatelji i grupa, jer je mnogo manja šansa da budete opljačkani, ukoliko ste u grupi.

Mnogi prevaranti su postali dovitljiviji, pa pokušavaju da pridobiju vaše poverenje kako bi im vi praktično dali svoj novac, ne znajući u trenutku da za uzvrat nećete dobiti to što su vam rekli i da je taj novac otišao u nepovrat.

#2 Pažljivo istražite destinaciije koje posećujete

Internet je pravo čudo i izvor brojnih korisnih informacija. Ovde možete saznati gde i kako se džeparenja najčešće događaju, kao i savete drugih putnika, šta su oni uradili po pitanju toga i kako su sprečili nekoga da im ukrade novac.

Ne želite da šetate gradom držeći torbu non stop stisnutu uz sebe, već da budete opušteni i da uživate u atrakcijama. Istraživanje pre putovanja je ključno, ali na samom brodu možete pitati osoblje i menadžera kakvo je stanje u određenom pristaništu po pitanju džeparenja. Oni će biti veoma raspoloženi da vam daju sve neophodne informacije, kao i da vas posavetuju na koji način biste mogli da sprečite neprijatnu situaciju.

#3 Minimizujte rizik od pljačkanja

Za početak, najbolje bi bilo da ne izgledate kao turista. Potrudite se da vaš  autfit ne odaje utisak prosečnog turiste, koji se upravo iskrcao sa svog sigurnog mesta i uputio se u istraživanje grada sa većom količinom novca.

Obucite se neupadljivo, kao i svaki drugi čovek koga bi sreli na ulici. Potrudite se da ne nosite sve modne dodatke koji se vezuju za turistu, poput kaki kratkih pantalona, velikog ranca, šešira i fotoaparata oko vrata.

Krećite se u grupi sa svojim prijateljima i putnicima sa broda. Najbolje bi bilo da vas ima najmanje troje kako bi neko u svakom trenutku mogao da primeti da li je neko odžeparen. Izbegavajte torbice koje se vezuju oko struka, jer su one veoma lake za krađu sa bilo koje strane.

Novac koji ste poneli sa sobom uvek treba da vam bude u vidnom polju, odnosno ne u torbi na leđima. Takođe, poželjno je da ne nosite ogromne količine novca, već se na vreme informišete koliko koštaju atrakcije u tom gradu, pa ponesite optimalnu sumu novca.

Ne nosite sa sobom ništa što vam neće biti potrebno, a spada među vredne stvari. Vredan nakit ostavite na brodu, kako ne biste privlačili pažnju. Pre putovanja napravite fotokopije ličnih dokumenata, poput pasoša i sličnih stvari, kako ne biste imali problem oko povratka, ako vam dokumenta nestanu.

Koristan savet je da se ne zanesete pićem tokom istraživanja lokacije, jer na taj način ćete u svakom trenutku biti svesni i spremni da reagujete.

Ako pratite ove savete, vaše krstarenje će proći bez problema i potpuno ćete uživati u svom krstarenju.

 

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja