Krstarenje magazin

Kanarska ostrva i Madeira - ostrva večitog proleća

Idealna klima, predivna priroda i bajkovite plaže čine ova ostrva omiljenim destinacijama za odmor turistima iz čitavog sveta. Španska Kanarska ostrva i portugalsko ostrvlje Madeira smešteni su u severnom delu Atlantskog okeana, zapadno od obale Maroka i predstavljaju autonomne pokrajine ovih država.

Oba ostrvska predela poznata su kao destinacije za rajski odmor i veoma su blizu jedno drugog, zbog čega mnogi turisti koji žele da se odmaraju na obali Atlantskog okeana, odlaze na krstarenje kako bi imali ispunjen odmor i uživali u lepotama španskih i portugalskih plaža. U nastavku teksta saznajte više o ostrvima večitog proleća i zašto treba da ih posetite.

Kanarska ostrva mapa i znamenitosti španske pokrajine

Kada pomislimo na egzotičan i bajkovit odmor, obično zamišljamo veoma udaljene destinacije, a zapravo neke od najlepših plaža pripadaju evropskom kontitentu. Među bajkovita ostrva, idealna za egzotičan odmor spadaju i Kanarska ostrva. Ova španska pokrajina je smeštena na svega 100 kilometara od granice između Maroka i Zapadne Sahare i predstavlja najudaljeniji deo Evropske unije.

Kanarska ostrva čini 12 ostrva i ostrvaca, od kojih je sedam naseljeno i to su Tenerife, Fuertventura, Gran Kanarija, Lanzarote, La Palma, Gomera i Jero (ranije poznat kao Fero). Nenaseljena ostrva su Alegransa, Grasiosa, Roke de Este, Montanja Klara i Isla de Lobos. Ostrva su vulkanska i planinska, imaju brojne kratere, koji su najviše zastupljeni na ostrvu Tenerife, a zanimljivo je da Kanarski krateri spadaju među najveće na svetu.

O tome koliko su popularna Kanarska ostrva, govori i podatak da ih godišnje poseti 12 miliona turista, pa tako predstavljaju jednu od najposećenijih svetskih turističkih destinacija. Prestonicu ostrva dele grad Santa Cruz koji se nalazi na ostrvu Tenerife i grad Las Palmas koji se nalazi na ostrvu Gran Canaria.

Zahvaljujući suptropskoj klimi i popularnosti koju Kanarska ostrva uživaju, ona predstavljaju savršeno mesto za zabavu i odmor. Ukoliko planirate da posetite ovo ostrvo, budite sigurni da će domaćini truditi da Vam pruže odličnu uslugu, a tokom boravka na ostrvu možete uživati u lokalnim jelima koja se uglavnom prave od riba i banane, kao i u koktelima i egzotičnom voću.

Kanarska ostrva zalazak sunca

Priroda na Kanarskim ostrvima

Takođe, za Kanarska ostrva su karakteristične neobične biljne i životinjske vrste, a posebnu simboliku za ostrvo ima ptica kanarinac (Serinus canaria) po kojoj su ostrva i dobila naziv. Još jedna specifična biljna vrsta je palma - Phoenix canariensis, a na ostrvima se nalazi čak četiri nacionalna parka, koji su više puta proglašavani Svetskim rezervatom Biosfere, a park Garajonay i El Teide pripadaju Svetskom nasleđu UNESCO-a.

Osim toga, na ostrvima možete da uživate u brojnim sportskim aktivnostima, ali i da upoznajete bogato kulturno i istorijsko nasleđe ostrva koje je oličeno najviše u običajima, koje će Vam sigurno rado predstaviti ljubazni stanovnici Kanarskih ostrva.

Tenerife - najpopularnije ostrvo na Kanarima

Kada su u pitanju Kanarska ostrva Tenerife je svakako najpopularnije ostrvo među turistima i po mnogo čemu specifično. Na njemu se nalazi najviši vrh Španije - Piko de Teide sa nadmorskom visinom od 3.718 metara, a na kom se nalazi vulkansko grotlo, nacionalni park El Teide koji je pod zaštitom UNESCO-a, kao i jedna od najlepših plaža na svetu.

Kada se pomenu Tenerife klima je ono što turisti koji su posetili ovo ostrvo izdvajaju kao veliku prednost, zbog čega sa razlogom Tenerife nosi titulu ostrva večitog proleća. Klima je blaga tokom cele godine, pa tako temperatura zimi iznosi 20, a leti ne prelazi 30 stepeni Celzijusa, zbog čega ne čudi što je poseta ostrvu tokom zime intenzivnija.

Takođe, zanimljiv je podatak da Tenerife zahvaljujući odličnim vremenskim uslovima, predstavlja idealnu destinaciju za uživanje u golfu, jer je 365 dana moguće igrati golf. Na ostrvu se nalazi sedam golf igrališta sa kojih se pruža predivan panoramski pogled na Atlantski okean i ostrvo La Gomera.  

Ovo ostrvo posebnim čini priroda koja ima mnoštvo kontrasta, pa tako dok obilazite ovo ostrvo možete da naiđete na prelepe peščane plaže, stenovite planine, puste visoravni i magične zelene doline.

Kanarska ostrva more

Prestonica Santa Cruz de Tenerife

Ukoliko ste na krstarenju Zapadnim Mediteranom, sigurno ćete pristati u popularnu luku i jednu od prestonica Kanarskih ostrva - Santa Cruz de Tenerife. Kako biste izvukli maksimum na krstarenju, treba da posetite neke od brojnih atrakcija u ovom gradu, kao i da uživate u predivnim plažama, koje važe za najlepše na svetu.

Najveći trg u gradu je Plaza de Espana, u njegovom centralnom delu se nalazi spomenik žrtvama Španskog građanskog rata. Simbol grada je Auditorio de Tenerife, zgrada opere neobičnog oblika koja podseća na jedro broda. Ono što zgradu čini dodatno specifičnom su stene i kocke koje nalaze ispred ove zgrade i na kojima nalaze nacrtani likovi poznatih ličnosti Španije i sveta.

Kada su u pitanju Tenerife plaže bi pored kulturnih znamenitosti obavezno trebalo da obiđete, pa tako možete uživati u, po mnogima, najlepšoj plaži Teresitas. Plaža je prekrivena zlatnim peskom koji je donet iz Maroka, zbog čega je jedinstvena na svetu. Osim toga, plaža Teresistas je veoma čista i uređena, zbog čega je veoma popualrna među turistima.

Takođe, ako planirate da tokom zime pobegnete u toplije krajeve i posetite Tenerife, možete posetiti Santa Cruz de Tenerife u februaru, kada se na Španskom trgu održava jedan od najpoznatijih karnevala na svetu. Mnogi koji su imali priliku da uživaju u ovom karnevalu, smatraju da po grandizonosti može da parira čuvenom karnevalu u Riju.

Još jedna atrakcija ovog grada je Loro Park koji ima površinu od čak 13 hektara, a uređen je kao prirodno stanište za pingvine, delfine, morske lavove, papagaje, tropske i kanarske ribe. Ukoliko imate vremena, posetite ovaj park i pogledajte životinjski spektakl sa delfinima, kitovima ili fokama koji se svakodnevno održava.

Šta obići na ostrvu Madeira?

Ovo portugalsko ostrvlje u Atlantskom okeanu takođe nosi titulu ostrva večnog proleća i predstavlja popularnu destinaciju za odmor. Nalazi se na oko 670 kilometara zapadno od obale Maroka, a njen glavni i najveći grad je Funšal. Madeira ima četiri značajna ostrva, od kojih su jedina dva naseljena ostrva istoimeno Madeira i Porto Santo, dok se po površini izdvajaju Pusto i Divlje ostrvo.

Poput Kanarskih ostrva i ostrva Madeire se izdvajaju po tome što su vulkanskog porekla, pa tako dok obilazite ostrvo možete videti crne stene i crni pesak koji čine da pejzaži na ovom ostrvu izgledaju neverovatno.

Glavni grad Funšal

Ukoliko planirate put do Madeire, pre svega treba da posetite glavni grad Funšal koji  je osnovan u 15. veku. U njemu se nalazi bajkovita priroda, religijski lokaliteti i karakteristične turističke atrakcije, kao što je interaktivni muzej sa trščanim krovom. Sigurno je da ćete tokom obilaska ovog grada imati priliku da posetite neobične predele i građevine i upoznate se sa kulturom grada.

Ponta de Sao Lourenco

Na istoku Madeire nalazi se predivna litica Ponta de Sao Lourenco sa koje se pruža neverovatan pogled na bajkovitu prirodu ostrva. Ukoliko ste ljubitelji prirode, sa ove tačke možete pešačiti još oko dva kilometra kako biste došli do krajnjeg istoka ostrva i uživati i prirodnim lepotama.

Pico do Arieiro i Pico Ruivo

Oni koji žele da iskuse avanturu tokom odmora, mogu da pešače do dva najviša vrha na ostrvu, koji su smešteni u centralnom delu ostrva i nalaze se u blizini Funšala. Takođe, oni koji vole planinarenje i hajking na visini, mogu da uplate organizovanu turu do ovih vrhova. Najpre se stiže do vrha Arieiro koji se nalazi na 1881 metara nadmorske visine i odatle uz neverovatan pogled se penjete do vrha Ruivo.

Porto Moniz

Na severozapadnom delu ostrva se nalazi mestašce Porto Moniz na kom možete obići prirodne vulkanske bazene. Za ovo neobično i uzbudljivo iskustvo možete takođe uplatiti organizovanu turu koja podrazumeva obilazak ostrva sa zapadne strane.

Pejzaži na bazenu i oko njega su neverovatni, a ulaznice za bazen koštaju svega 1,5 evra, pa ukoliko imate višak vremena na raspolaganju, obavezno iskoristite priliku da se okupate u njima.

Ukoliko planirate odlazak na krstarenje Zapadnim Mediteranom, sigurno je da ćete uživati u neobičnoj i bogatoj prirodi, posetiti predivne plaže i neobične atrakcije koje se nalaze na Kanarskim ostrvima i Madeiri. Na Vama je samo da odaberete period u godini koji Vam najviše odgovara za odmor i da se spakujete, jer kada god da posetite ova ostrva, čekaće Vas večito proleće.

 

 

 

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja