Krstarenje magazin

Kako sprečiti morsku bolest na krstarenju

Morska bolest je neprijatan dodatak putovanjima - sprečite pojavu mučnine dok plovite i uživajte u talasima i suncu!

Bolest kretanja je vrtoglavica i mučnina koja se javlja tokom putovanja raznim vrstama prevoza - nekome je slaba tačka autobus, nekome automobil, a najpoznatija je kao „morska bolest” koja se javlja tokom plovidbe čamcima i brodovima.

Može se javiti kod svakoga, samo je neko osetljiviji na neprijatne simptome koji nastaju kada se osećaj za kretanje u unutrašnjem uhu razlikuje od onog koji vizuelizujete. Najosetljivija su deca, trudnice i ljudi inače skloni migrenama, a ti simptomi uključuju:

  • preznojavanje;
  • vrtoglavicu;
  • mučninu (neretko sa povraćanjem);
  • bledilo;
  • gubitak apetita.

Ovi simptomi prestaju vrlo brzo nakon stajanja na tlo, tj izlaska iz vozila i prestanka kretanja, ali ovako ih možete smanjiti ili potpuno zaobići tokom plovidbe brodovima!

Lekovi za mučninu

U apoteci možete nabaviti posebne lekove koji će sprečiti pojavu mučnine u startu. Obično se piju neposredno pre nego što brod krene, kako bi već delovao kada budete u pokretu.

Ipak, vodite računa o nuspojavama! Neki od ovih lekova mogu izazvati snažnu pospanost koja traje par sati; ukoliko želite da prespavate put u potpunosti ovo nije nikakva smetnja, ali ako tokom puta želite da ostanete budni, bilo da posmatrate more ili obavljate neka zaduženja, najbolje bi bilo da izbegavate ove lekove.

Takođe, obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko nikada ranije niste pili ove lekove; većina je na bazi antihistaminika, pa proverite da li ste alergični na njih ili neke druge sastojke leka.

Pogled i položaj

Ako se dobro smestite tokom plovidbe, možete stati na put morskoj bolesti:

  • birajte mesto gde se kretanje najmanje oseća: to su kabine na nižem nivou, u centralnom delu broda;
  • ako ste na palubi, fiksirajte pogled na horizont ili jednu tačku koja se nalazi negde ispred vas;
  • nemojte sedeti okrenuti leđima ka pravcu kretanja broda, već okrenuti napred - poželjno što bliže prednjem delu broda;
  • nikako nemojte čitati ili kontinuirano gledati u telefon dok se vozite!

Izađite na vazduh

Najgore što možete da uradite ako ste skloni morskoj bolesti jeste da se zatvorite u skučenu, neprovetrenu kabinu i obraćate pažnju na svaki pokret koji brod napravi.

Mnogo je bolje da izađete na palubu kako biste udisali svež, morski vazduh dok vas hladi povetarac. Skrenite sebi misli s kretanja ćaskanjem sa društvom ili nekim drugim aktivnostima koje se organizuju na brodu.

Tokom puta se udaljite od mesta gde se osećaju jaki i neprijatni mirisi, naročito hrane, jer vam to samo može pogoršati (ili čak izazvati!) neprijatne simptome.

Kako sa hranom?

Pre putovanja izbegavajte jaku hranu: masnu, začinjenu, mirisnu, tešku, i u velikim količinama, a treba da zaboravite na alkohol. On iritira organe za varenje i čini da telo dehidrira - što vam je preko potrebno kako biste izbegli mučninu i povraćanje.

Ne treba ni da krenete na plovidbu gladni; krekeri, voda, neko neutralno pecivo i hleb će vas zasititi taman koliko treba, a kažu i da đumbir i pepermint pomažu protiv simptoma morske bolesti.

Koja su mora mirnija?

Savremeni brodovi prave se uz pomoć tehnologije koja ih stabilizuje tokom kretanja po morima i okeanima, tako da ćete minimalno osetiti kretanje mora.

Ako ipak želite da budete sigurni da će vaš put biti ugodan, možete odabrati i mora koja su generalno mirnija - tu spadaju Karipsko more, Meksički zaliv, dobar deo Mediterana, Egejsko i Jadransko more, između ostalih.

Naravno, pre toga se treba konsultovati sa vremenskom prognozom, i proveriti da li je u toku sezona nevremena.

Morska bolest ne treba da vas plaši ili spreči da pođete u avanturu krstarenja svetom - uz pomoć ovih saveta svešćete neprijatnost na minimum, i moći da uživate u prizoru otvorenog mora, sunca i šetnje novim predelima.

Putovanje kruzerom je predivno iskustvo koje može biti jedno od najlepših u vašem životu. Pogledajte ponudu zanimljivih krstarenja, pripremite se za putovanje, spakujte sve što vam je potrebno i obavezno poštujte pravila života na brodu.

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja