Krstarenje magazin

Kako sezone uragana utiču na krstarenja u svetu

Uragan, ciklon ili tajfun je ista vremenska nepogoda koja se dešava u različitim delovima sveta. Pre nego što odlučite da rezervišete krstarenje, neophodno je da se raspitate da li postoji opasnost od uragana u moru ili okeanu kojim želite da krstarire. Ukoliko želite da saznate koje doba godine je pogodno za putovanje kruzerom, pročitajte naredni tekst.

Jaki olujni vetrovi, poplave izazvane obilnim pljuskovima i nestanak struje su vremenske nepogode prouzrokovane uraganima. Oni najviše pogođaju oblasti u Tihom okeanu, ali sezone uragana traju nekoliko meseci godišnje i u drugim okeanima i morima na svetu, i takođe postoji opasnost da ozbiljno ugroze živote ljude koji putuju obalama Atlantskog i Indijskog okeana.

Sezona uragana u Karipskom moru

Sezona uragana u Tihom okeanu počinje 1. juna i traje do 30. novembra, pa ukoliko se odlučite, za krstarenje Karibima poželjno bi bilo da ne rezervišite svoje mesto na kruzeru u ovom vremenskom periodu. Od sredine avgusta do sredine septembra postoji najveća opasnost da uragan pogodi istočni deo Kariba, kao i američku istočnu obalu.

Dok od sredine avgusta do početka novembra postoje šanse da se uragan dogodi u zapadnom delu Kariba. Zato su najčešće, zimski meseci idealni za mirno krstarenje Karipskim morem, jer tada postoji minimalna opasnost od ozbiljnih vremenskih nepogoda.

U severoistočnom delu Pacifika sezona uragana počinje sredinom maja i traje do kraja novembra i može tokom tog perioda pogoditi južni deo Meksičkog zaliva. U južnom delu Tihog okeana sezona uragana traje od 15. oktobra do 15. maja, s tim da najveća opasnost od ove vremenske nepogode postoji krajem februara i početkom marta.

Ostrva koja uragani retko pogađaju

Ipak, i tokom sezone uragana, u Karipskom moru postoje ostrva na kojima su veoma male šanse da će se ova vremenska nepogoda dogoditi. To su Aruba, Boner, Kurakao, Trinidad, Tobago i ostrvo Margarita u Venecueli. Zato, ukoliko ipak odlučite da krstarite Karibima tokom sezone uragana, bezbednije je da izaberete neko od ovih ostrva.

Sezona uragana u Atlantskom i Indijskom okeanu

U Atlantskom okeanu, takođe sezona uragana počinje 1. juna i završava se 30. novembra. Nepogode van ovog vremenskog perioda se nisu dogodile u ovom okeanu. Kako pokazuju statistički podaci, u proseku, u proteklih 150 godina uragani su pogađali oblasti Atlantskog okeana najviše tokom avgusta, početkom septembra, i u oktobru.

Severni deo Indijskog okeana uragani najviše pogađaju u periodu od 1. aprila do 31. decembra, dok u južnim oblastima okeana sezona uragana traje od 15. oktobra do 31.maja. Zato je zima idealno godišnje doba za uživanje na krstarenju obalama Atlantskog i Indijskog okeana.

Ipak, nekada je veoma teško dati tačnu prognozu kada će se uragan dogoditi, ali je zato mnogo jednostavnije pogoditi gde će se uragan desiti. Oblast između Karipskog mora i Atlantskog okeana predstavlja najpogodnije tlo za uragane. Ipak i u ovom delu, postoje oblasti koje uragan retko pogađa, to su Bahami i Britanska Devičanska Ostrva.

Krstarenje tokom sezone uragana

Iako su cene krstarenja tokom sezone uragana veoma niske i pristupačne, potrebno je da znate, šta možete da očekujete ukoliko se uragan dogodi u blizini oblasti kojom krstarite. Ukoliko uragan pogodi luku na kojoj treba da se ukrcate ili iskrcate u toku Vašeg krstarenja, verovatno je da će poseta ovim lukama biti otkazana.

Promenjen plan krstarenja

Statistički podaci pokazuju da, i ukoliko se odlučite na krstarenje u ovom periodu, veoma su male šanse da će uragan pogoditi Vaš brod, ali je veoma verovatno da će plan krstarenja biti promenjen, što znači da verovatno neka mesta nećete moći da posetite ili da će Vaše krstarenje kraće trajati.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju imaju radari na brodovima, male su verovatnoće da će se kruzer kojim putujete naći u oblasti uragana, jer radari imaju odlične signale, koji na vreme upozoravaju brodove na opasnost od oluje.

Ipak, zbog vremenskih neprilika sigurno će doći do promene plana krstarenja, što znači da verovatno nećete posetiti mesta koja su bila prvobitno planirana. Kako biste dobili povraćaj novca za mesta koja niste obišli zbog uragana, važno je da uplatite putno osiguranje.

S obzirom na to da osiguranje pokriva troškove neprediviđenih događaja, treba da znate da Vam novac neće biti vraćen, ukoliko ste odlučili na krstarenje, a već je najavljena opasnost od uragana.

Pre nego što uplatite krstarenje, proverite da li u periodu u kom planirate da putujete postoji opasnost od uragana, kao i koliko često uragani pogađaju mesta u kojima pristajete. Ukoliko se ipak opredelite za krstarenje tokom sezone uragana, obavezno proverite da li postoji mogućnost da Vam novac bude vraćen, ako ne posetite planirane destinacije tokom krstarenja.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja