Krstarenje magazin

Kako se efikasno spakovati za krstarenje?

Ako vam je ovo prvi put da idete na krstarenje, onda verovatno ne znate kako da se spakujete, pošto se svakako ne radi o klasičnom putovanju. Neke od ovih stvari vam sasvim sigurno ne bi pale na pamet da ponesete kad putujete kopnenim ili avionskim transportom, zato što se manje-više sve može nadoknaditi.

Pre nego što počnete sa bilo kakvim pakovanjem, dobro je da se upoznate sa uslovima putovanja, kako biste znali da ispoštujete sva pravila u samom startu. Evo liste najneophodnijih stvari koje bi valjalo da imate na krstarenju, i zašto ne bi bilo preporučljivo da ih zaboravite.

1. Termos šolja

Verovatno se pitate čemu nošenje termos šolje, kad možete popiti kafu i na brodskoj palubi, ali kad se setite da se brodovi zapravo ljuljaju, nošenje termos šolje počinje da ima više smisla. Ako ništa, izbeći ćete neprestano prosipanje, a potencijalno i blaže opekotine.

2. Ručni prtljag

Kada čekirate torbe prilikom ukrcavanja na brod, nećete ih opet videti sigurno nekih 6 sati, zbog čega je dobro da imate uz sebe još jednu, manju torbu. Ako želite da prvu polovinu dana provedete pored bazena, u nju možete spakovati kupaći kostim i sve ostalo što mislite da će vam zatrebati pre nego što dođete do svog prtljaga.

3. Dodatni ofingeri

Ako ste planirali posebnu garderobu za provod na kruzeru, ili ako biste nešto obukli više puta i ne želite da se dodatno izgužva, onda ponesite nekoliko ofingera sa sobom, jer će brod obezbediti najviše 8, što ženskom delu populacije može da bude itekako malo. Najbolje ponesite žičane, pošto oni mogu da se saviju i tako zauzmu najmanje prostora u vašem prtljagu.

4. Produžni kabl

Može se desiti da vaša kabina ima najviše dve utičnice, što nije ni izbliza dovoljno da napunite/koristite sve spravice koje nosite sa sobom, naročito ako delite kabinu sa još nekim. Tako da, produžni kabl je najbolje rešenje ako želite da budete funkcionalniji.

5. Lek protiv mučnine

Ako prvi put putujete brodom, ili generalno imate problem sa morskom bolešću, onda obavezno ponesite neku od tableta protiv mučnine, u slučaju da ne prođe čim vam se telo privikne na novo okruženje. Bolje je da ih imate uz sebe makar da bi olakšali sebi te prve sate na brodu.

6. Čepići za uši

Možda biste pomislili da je buka veliki problem na kruzerima, ali nemate razlog za brigu. Možete očekivati uobičajen nivo buke kao u nekom hotelu. Čućete putnike koji prolaze hodnikom, puštanje vode u tolaetima ili sirenu broda.

Ali ako imate lagan san, predlažemo da ponesete set čepića za uši. Ukoliko u susednim kabinama odsedaju putnici koji uznemiravaju ostale neprimerenom bukom uvek se možete obratiti osoblju. 

7. Rezervna jakna

Bez obzira na vremensku prognozu, jaknu morate imati u svakom slučaju. Čak iako su dani topli, noći na brodu će svakako biti hladne i vetrovite, a ne želite da svako veče tokom puta provodite u potpalublju.

Takođe, nikad ne možete kakvo će zaista vreme biti u lukama gde stajete, naročito uveče. Naravno, rezervna jakna ili jakne se podrazumevaju ako planirate krstarenje morima severne Evrope.

8. Flaše pića

Većina kruzera dozvoljava unošenje sopstvenih alkoholnih pića, što je dobro za vas, budući da postoji tendencija da piće na samom kruzeru bude naplaćeno mnogo više nego što je realno.

Ako već odlučite da nosite piće sa sobom, onda flaše zaštitite tako što ćete njene krajeve ubaciti u cipele ili patike, kako biste izbegli lomljavu prilikom ukrcavanja prtljaga.

9. Dodatni ceger

Pošto ćete se najverovatnije kretati gore dole duž celog broda, u zavisnosti gde ste se zaputili, moraćete da nosite određene stvari sa sobom, bilo da je to telefon, krema za sunčanje, naočare za sunce, knjige, grickalice, slušalice, novčanik.

U svakom slučaju će vam trebati neka praktična torba koju možete nositi svuda sa sobom, bez potrebe da se stalno vraćate do kabine po stvari koje su vam potrebne, ili da ostavite one koje ste kupili.

10. Slikajte svoj prtljag

Ovo možete učiniti čisto radi sopstvene sigunosti. Nikad se ne zna šta može da se desi i da li će baš vaš prtljag biti izgubljen, pa ga slikajte čisto da ne gubite dodatno vreme objašnjavajući kako izgleda ljudima zaduženim za pronalazak.
Nadamo se da vam je ova lista bila korisna prilikom pakovanja za vaše krstarenje, i da će vam biti korisna i za buduća putovanja!

 

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja