Krstarenje magazin

5 saveta koji će vas pripremiti za krstarenje

Krstarenje je veoma specifičan vid putovanja. To je idealan izbor za one koji žele nešto drugačije, nešto više od klasičnog letovanja, niz avantura i doživljaja za prepričavanje. S obzirom da se razliku od ostalih putovanja na kojima ste do sada bili, zahteva i nešto drugačiju pripremu.

Ukoliko ste se odlučili na ovo atraktivno putovanje, imajte u vidu da će vam brod narednih dana biti i prevozno sredstvo i smeštaj. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u vašoj pripremi za krstarenje, ali i ponašanje na brodu.

#1 Informišite se o putovanju

Pre nego što se otisnete na put, a zapravo i pre nego što ga rezervišete, detaljno se upoznajte sa destinacijom. Pročitajte dobro vodiče, informišite se na internetu i preko prijatelja.

pogled sa brodaNa mestima na koje ćete pristajati se verovatno nećete zadržavati duže od jednog ili dva dana, tako da bi bilo dobro napraviti tačan spisak stvari koje želite da obiđete, kako nešto ne biste zaboravili. Takođe se upoznajte i sa klimom koja vas očekuje na tim destinacijama, kako biste se adekvatno spakovali.

#2 Spakujte se adekvatno

Prva stavka u pakovanju je odabir putne torbe. Koferi nisu baš preporučjivi kada je ovaj vid putovanja u pitanju, jer će vam mnogo lakše biti da sklopite i odložite putnu torbu, kako vam ne bi zauzimala suvišno mesto u kabini. Kada ste odlučili u šta ćete se spakovati, razmislite o sadržaju prtljaga.

Oprema za sve vremenske uslove

Što se garderobe tiče, bilo bi dobro obezbediti se u slučaju kiše na pojedinim delovima puta i poneti nešto “za svaki slučaj”. Poneka dukserica sa kapuljačom ili kabanica nije na odmet. Sa druge strane, verovatno ćete se mnogo češće susretati sa suncem, što takođe zahteva adekvatnu opremu.

Obavezno ponesite kremu za sunčanje, i trudite se da makar na licu uvek imate sloj kreme. Tokom plovidbe osetićaćete lagan vetrić i nećete imati realan utisak o tome koliko je sunce zapravo jako. Naočare za sunce i zaštita za glavu u vidu šešira ili kačketa takođe je potrebna.

Dosta vremena provodićete se kupajući, kako u morskoj vodi, tako i u bazenu na kruzeru, tako da je kupaći kostim neophodan, kao i papuče za plažu. Takođe ponesite nešto što ćete ogrnuti nakon izlaska iz vode, jer ćete verovatno pravo iz bazena otići na piće u jedan od barova na kruzeru, ili na ručak u restoranu.

Komfor pre svega

Na brodu ćete se osećati najudobnije u “casual” odeći. Lagane majice, šorcevi, pa i trenerke bi trebalo da budu deo vašeg prtljaga, jer kruzeri nude brojne aktivnosti. Negde će vam na raspolaganju biti teren za golf, fitness centri ili čak surfovanje na veštačkom talasu.

Patike su svakako najbolji izbor što se obuće tiče, kao i ostala obuća sa niskom petom. Pored bazena ćete se naravno opustiti u obući adekvatnoj za plažu. Ne zaboravite ni sobne papuče za boravak u kabini.

Bela boja je uvek dobar izbor za krstarenje jer ne privlači sunce, a ujedno izgleda i sportski i elegantno. Takođe se lako kombinuje. Bela haljina, bluza ili košulja koje možete upotpuniti detaljima u mornarskom stilu je pun pogodak.

Zablistajte uveče

Noć ostavite za atraktivne outfite i nešto elegantnije varijante. Na gotovo svakom brodu biće večernjih proslava, a kruzeri često u svom sklopu imaju i klubove za koje ćete moći da se sredite.

Atraktivna haljina i elegantna košulja za muškarce bi trebalo da budu sastavni deo prtljaga. Za dame će večeri biti i prilika da se popnu na visoke potpetice, stave atraktivan aksesoar i zablistaju u punom sjaju.

#3 Upoznajte se sa pravilima na brodu

Ovo pogotovo važi za one koji do sada nisu uživali u putovanjima ovog tipa. Prvo pravilo ponašana na brodu je održavanje reda. Kapetana i ostale zaposlene slušajte bez diskusije, jer sve što vam kažu - reći će vam s razlogom.

Oni su zaduženi za vašu bezbednost tako da će vas uputiti i na to gde vam se, zlu ne trebalo, nalazi bezbednosni pojas. Odmah po ukrcavanju na brod svi putnici će proći bezbedosnu vežbu, gde ćete, između ostalog naučiti kako da pravilno stavite pojaseve.

Takođe, imajte u vidu da na brodu niste sami. Kruzer je tokom putovanja vaš dom i trudite se da se ponašate pristojno i ne remetite ostale putnike, a isto očekujte za uzvrat.

#4 Napravite plan obilaska broda

Za one koji prvi put idu na krstarenje, kruzer sa oko 3.000 putnika i 15 paluba može biti zastrašujući. Katarina, koja je do sada bila na 7 krstarenja, osmislila je sistem koji joj olakšava ovu situaciju, a koji bi mogao i vama da pomogne.

Nekoliko dana pre ukrcavanja, ona osmišljava sopstvenu turu kruzerom, sakupljajući informacije o tome gde se koje prostorije i restorani na brodu nalaze, gledajući ocene i komentare o kruzeru. Tako se ona već prvog dana na brodu odlično snalazi.

#5 Znajte kako da vam ne presuši novčanik

Iako su krstarenja uglavnom organizovana po all inclusive sistemu, često se dešava da nas na samom brodu sačekaju razne ponude koje znače i dodatne troškove. Ukoliko racionalno raspolažete novcem, nema razloga da potrošite više nego što ste planirali.

Pre svega, maksimalno iskoristite to što all inclusive ponuda uključuje i razmislite šta vam je van toga zaista potrebno. Dobićete širok spisak dodatnih specijalnih ponuda za razne aktivnosti, pa ih pažljivo uporedite i razmotrite šta je najisplativije pre nego što se na nešto odlučite.

krstarenje noćuOdredite okvire svog budžeta i u skladu sa time razmislite kako pametno potošiti novac na krstarenju, da vam ništa ne fali, a da se pritom ne vratite praznih džepova.

Putovanje kruzerom je predivno iskustvo koje može biti jedno od najlepših u vašem životu. Pogledajte ponudu zanimljivih krstarenja, pripremite se za putovanje, spakujte sve što vam je potrebno, poštujte pravila života na brodu.

Prijavite se na Supernova e-mail obaveštenja