Valeta

Opis luke

Grad i luka Valeta - Opšte informacije

Valeta glavni grad Malte se nalazi na malenom poluostrvu okružena sa dva zaliva. Na prvi pogled ostavlja utisak grada tvrdjave što je sasvim logično budući da čitav grad u stvari predstavlja jedan veliki istorijski spomenik. To ne treba da čudi obzirom na izrazito dugu i bogatu istoriju koju grad ima.

Luka u Valeti je obavezna destinacija gotovo svih kruzera koji krstare Mediteranom.

Na oko 5 km od Valete se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija Valete i znamenitosti koje morate obići

Još u praistoriji je Malta bila dom, predpostavlja se, doseljenicima sa Sicilije. Kasnije u starom veku bila je pod vlašću najpre Grka a potom i Rimljana da bi posle podele rimskog carstva došla pod vlast Vizantije. Malta  geografski u stvari pripada Africi tako da su je naravno osvajali i Arapi.  Nešto kasnije Malta je bila i na udaru Osmanskog carstva.  Upravo zbog potrebe da se zaštiti od osvajača ojačavane su odbrambene strukture i tako u 16. veku nastaje grad Valeta.

Valeta je danas grad čiji stanovnici ponosno ističu svoju težnju za slobodom i spomenike koji o tome svedoče brižno čuvaju i rado pokazuju.

Medju njima je prva Katedrala svetog Jovana u ulici Rerpublic street sagradjena u 16 veku. Iza Trga Velike opsade nalazi se Palata Velikog majstora, mozda i najimpresivnija gradjevina u Valeti i na Malti uopšte. U ovoj zgradi koja zauzima čitav jedan kvart je danas parlament Malte. Zgrada je delimično otvorena za posetioce. O ratnoj istoriji grada svedoče Vojni muzej Fort st Elmo i zvonik posvećen žrtvama drugog svetskog rata. Obavezno treba posetiti i Nacionalni muzej arheologije sa izuzetno bogatom postavkom od praistorije na dalje.

Pogledajte našu ponudu evropskih krstarenja i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Povezana krstarenja