Valensija

Opis luke

Opšte informacije o Valensiji

Valensija treći po veličini grad u Španiji iza Madrida i Barselone. Takodje Valensija je i velika luka, najprometnija u Sredozemnom moru.  Pored toga što ima ogroman komercijalno trgovački značaj, luka je i odredište za veliki broj kruzera koji u Valensiju dovode sve više turista iz celog sveta.

Valensija ima i sjajnu hotelsko ugostiteljsku ponudu te je paelju, tapas, špansku šunku i sangriju moguće probati na stotinama mesta. Naravno i puno toga drugog. I da ne zaboravimo, plaže su svuda,  u gradu i oko njega, raznovrsne i neodoljive.

Medjunarodni aerodrom je udaljen 8 km od Valensije.

Istorija Valensije

Grad je na isočnoj obali Pirinejskog poluostrva osnovan još u 2. veku p.n.e. Osnovali su ga Rimljani i u njemu ostali sve do propasti rimskog carstva. U 8. veku grad su osvojili Arapi i od tada se ubrzano razvija i raste. U narednim vekovima Hrišćani i Muslimani su se često borili za prevlast nad gradom. U 17.  veku Valensija ostaje u rukama Hrišćana. Istoriografija ipak beleži da je najplodniji period u razvoju grada traje od početka 20. veka kada postaje treći najznačajniji španski grad.

Znamenitosti koje nudi Valensija

U samom gradu i okolini postoji toliko toga što treba videti bilo da su u pitanju starine ili moderne gradjevine da se zaista malo koji grad na svetu može pohvaliti nečim sličnim. Istorijske znamenitosti potiču iz različitih perioda od ostataka iz antičkog vremena, preko srednjeg veka, sve do početka novog veka.

La Lonja, zdanje iz 15. veka pod zaštitpm UNESCO koje je služilo kao tržnica za trgovinu svilom, iz 15 veka potiče i katedrala Svete Marije u gotskom stilu. Ispred same katedrale se nalazi trg Device i Neptunova fontana. Trg Device, Kraljičin trg i Gradski trg čine trougao gde gradjani Valensije najviše vole da se okupljaju i tu je uvek živo. Odbrambeni tornjevi, Tores de Kvart su deo zidina Valensije iz 15. veka. Zgrada Almudin iz 14 veka, zvonik Migelete takodje iz 14 veka koji je najpre bio samostalan toranj da bi kasnije postao deo karedrale u Valensiji i njen najupečatljiviji deo. U gradu postoji i znacajan broj muzeja, a pored klasičnih tu je i muzej koride, sve samo ne obično mesto.

Valensija je prebogata i modernim zdanjima koja zavredjuju pažnju ali daleko najpoznatiji je  grad umetnosti i nauke. Kompleks modernih, futurističkih gradjevina i instalacija koji polako prerasta u simbol grada. Muzej nauke, sale za bioskopske projekcije, najveći akvarijum u Evropi, čuveno zdanje Hemisfera sa planetarijumom koje ima oblik ljudskog oka, delovi su ovog jedinstvenog grada u gradu.

Otkrijte naše programe krstarenja kako bi se upoznali sa dostupnim krstarenjima iz ponude i svoje putovanje pretvorili u nezaboravno iskustvo.

Povezana krstarenja