Palermo

Opis luke

Grad i luka Palermo - Opšte informacije

Palermo je jedna od najprometnijih luka u Sredozemlju kada su kruzeri u pitanju. Mnogima je upravo ova luka i polazna tačka.

Na 35 kilometara od grada se nalazi internacionalni aerodrom.

Istorija i znamenitosti grada i luke u Palermu

Palermo, tačnije područje gde se grad danas nalazi bilo je naseljeno još u praistoriji odnosno pre 8000 godina.

Palermo su u 8. veku p.n.e. osnovali Feničani. Potom su ga osvojili Kartaginjani pre nego sto će postati deo Rimskog Carstva. Po raspadu istog grad ostaje pod Vizantijom narednih hiljadu godina. U srednjem veku nastupa period burne istorije i gospodari se menjaju onako kako su se istorijske okolnosti menjale.

Nagli razvoj Palerma se dešava pod vlašću Arapa u vreme Sicilijanskog Emirata.  U 11. veku grad ponovo postaje hrišćanska sredina i gradi se mnogo crkava i palata koje i danas svedoče o prošlim vremenima. U 19. veku Sicilija ulazi u sastav ujedinjene Italije. Palermo postaje glavni grad ostrva i tako je i danas.

Dinamičan ambijent, temperamentni ljudi, brojni kontrasti i veliki broj istorijskih znamenitosti je ono što posetilac prvo primeti u Palermu. Grad je veliki i za obilazak je potrebno dosta vremena ali ipak neke stvari se izdvajaju.

Čitavo područje starog grada je pod zaštitom UNESCO. To je činjenica koja sama za sebe dosta govori. Iza sebe su po nešto ostavili Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi, Španci.

Glavne znamenitosti grada koje turisti rado obilaze su, gradska Katedrala iz 12. veka, manastir San Djovani 12. vek, crkva Sv. Katalda 12. vek, Normanska palata 12. vek,  katakombe Kapucinera.

Vreme u gradu se naravno može provesti i u običnoj šetnji i razgledanju, sigurno je da duboke impresije neće izostati.

Pogledajte ponude za evropska krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Povezana krstarenja