Olbija

Opis luke

Opšte informacije o Sardiniji i Olbiji

Sardinija je mediteransko ostrvo koje pripada Italiji. Njene obale zapljuskuju Tirensko more sa istoka i Sredozemno sa zapada i juga. Najbliže kopno Sardiniji je francusko ostrvo Korzika udaljeno svega 11 km.

Ostrvo je bilo naseljeno još pre 6000 godina doseljenicima sa matičnog Apeninskog pluostrva. U antičko doba bilo je pod vlašću Rimljana koji su ostavili najdublji trag i uticaj na kulturu vidljiv i danas. Budući gospodari su se nešto kraće zadržavali da bi Sardinija konačno ušla u sastav Italije u 19. veku.

Duga obala sa veoma raznovrsnom prirodom, mnoštvo uvala, zaliva, litica koje se vertikalno spuštaju u more, plaže koje mnogi drže za najlepše u Evropi, sve to čini Sardiniju izvanrednom turističkom destinacijom. Stoga se krstarenja velikih kruzera Mediteranom ne mogu zamisliti bez obilaska ovog ostrva.

Grad i luka Olbija je smešten na severoistoku ostrva. Olbija nije veliki ali je veoma  šarmantan gradić. Ima sve odlike mediteranske arhitekture, uske popločane ulice, male trgove, fasade živih boja. Istorijski centar grada je zanimljiv za obilazak ali i za šoping ili posetu nekom od restorana, kafea.

U neposrednoj blizini grada se nalazi medjunarodni aerodrom.

Šta posetiti u Olbiji?

U gradu se nalaze dve stare crkve, Bazilika sv. Simpilika iz 11. Veka i crkva sv. Apostola Pavla.  Arheološki muzej u Olbiji poseduje vrlo bogatu riznicu eksponata od praistorije, Antike do srednjeg veka.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Povezana krstarenja