Livorno

Opis luke

Osnovne informacije o Livornu

Livorno je luka i grad na zapadu Italije, tačnije njene pokrajine Toskane. Livorno je kao i većina italijanskih primorskih gradova u značajnoj meri okrenut turizmu. Veliki brodovi-hoteli popularni kruzeri u grad dovode turiste iz celog sveta. U šetnji i obilasku malo ko neće poželeti da predahne makar uz espreso u nekom tipičnom italijanskom kafeu, mada nije lako odoleti ni mirisima iz nekog od restorana razasutih svuda unaokolo.

Medjunarodni aerodrom Galileo Galilej u Pizi je od Livorna udaljen 17 km.

Istorija grada i luke Livorno

Istorija grada je vrlo zanimljiva. Naime, po okončanju rimske vladavine koja je trajala od antičkih vremena grad dospeva u ruke drugog italijanskog grada Djenove koja ga je kupila od tadašnjeg francuskog kralja. Djenova ga je potom preprodala Firenci kojoj je bio naročito važan zbog izlaza na more. Prilično neobično, gledano iz današnje perspektive. Luka je tada bitno proširena. U 16. veku je donesena odluka da se Livorno izgradi kao ’idealan grad’. Zadatak je poveren najpoznatijim arhitektama i neimarima tog vremena. Rezultat je bio pravilan šestougaoni grad sa ulicama pod pravim uglom okružen zidinama i vodenim kanalima.

Šta obavezno obići ako dođete u Livorno

Prvobitni šestougaonik grada Livorno predstavlja staro istorijsko jezgro prepuno vrednih spomenika. Medju njima su najpoznatiji katedrala San Frančesko di Asi  iz 17. veka, koja se nalazi na Pjaca Grande ili Velikom Trgu u samom centru grada, crkva San Djovani Batista, crkva Santa Katarina te monumentalna tvrdjava Forteza Vekija. Gradska tvrdjava je gradjena i dogradjivana od rimskog doba do 16. veka. Danas služi za brojne kulturne dogadjaje, festivale, izložbe i posebno koncerte.

Rezervišite vaše krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi vrhunski odmor na brodu.

Povezana krstarenja