La Specija

Opis luke

Grad i luka La Specija - Opšte informacije

La Specija grad i luka u Djenovskom zalivu na obali Tirenskog mora. Luka La Specija je od velikog značaja za Italiju i ona je sedište italijanske mornarice. Nalazi se na pola puta izmedju Pize i Djenove. Luka La Specija je bitno odredište za turističke kruzere i polazna tačka za mnoga krstarenja.

Najbliži aerodromi La Speciji su Djenova 82km i Parma 87km.

Istorija La Specije i znamenitosti koje morate obići

Podrucje na kome se grad nalazi bilo je naseljeno još u praistoriji. U vreme starog Rima La Specia jje bila važna luka i to je prati do danas. Regija Ligurija kojoj La Specija pripada je uglavnom kroz istoriju delila sudbinu glavnog grada Djenove i razvijala se na sličan način. Uticaji koje je pretrpela arhitektura i kultura Djenove uglavnom važe i za La Speciju.

U starom gradu koji uska ulica Via del Prione deli na dva dela nalazi se najveći broj kulturno istorijskih znamenitosti. Šetnja pomenutom ulicom pruža sjajan ugodjaj i priliku za uživanje u ambijentu karakterističnom za regiju Ligurija.

Grad se ubrzano razvija posebno posle ujedinjenja Italije u 19. veku. Kasnije u drugom svetskom ratu La Specija ima vrlo burnu istoriju i značajnu ulogu. Najupečatljivije je u stvari nešto što se desilo po završetku rata. Naime, preživeli Jevreji iz nacističkih logora su upravo preko La Specije napuštali Evropu i brodovima odlazili put Palestine.

U gradu postoji značajan broj muzeja, Gradski muzej u tvrdjavi San Djordjo, Muzej pečata, Muzej savremene umetnosti, Etnografski Muzej, Muzej Saobraćaja.

Crkve La Specije takodje privlače brojne posetioce. Posebno Crkva Hrista Kralja i Crkva Svetoj Jovana Augustina iz 16. veka.

U gradu ima puno negovanih parkova, tačnije vrtova koji nude priliku za predah i svežinu tokom letnjih meseci.  

Iz La Specije polaze i brodovi i vozovi koji turiste vode do Cinque Terre ili Četiri Zemlje. Četiri sela iz kasnog srednjeg veka u stenama kraj mora čine čudesnu celinu i mnogi u Liguriju dolaze upravo zbog ove atrakcije.

Pogledajte ponude za evropska krstarenja kod nas i rezervišite na vreme svoje omiljeno krstarenje!

Povezana krstarenja