Kotor

Opis luke

Opšte informacije o Kotoru

Kotor je mediteranski grad i luka u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori. Zaliv  inače nosi i nadimak najjužniji fjord zbog svojog oblika i prirodnih karakteristika.  Luka se nalazi neposredno ispred glavne kapije starog grada i u nju pristaju veliki turistički  kruzeri.

Medjunarodni aerodrom u Tivtu je od Kotora udaljen 5 km.

Istorija Kotora i znamenitosti koje morate obići

Gradska luka u Kotoru je sagradjena za vreme mletačke vlasti (15.-18. vek) i veoma je dobro očuvana. Pod zaštitom je UNESCO kao deo svetske kulturne baštine.

Rana istorija grada vezana je za Rimsko carstvo kada je Kotor bio deo rimske provincije Dalmacije.  Grad je delio sudbinu ostalih gradova u ovom delu Mediterana sto znači da mu je istorija burna a gospodari brojni. Ipak mletačka vladavina je ostavila najdublji trag. Uticaj Mletačke republike je vidljiv posebno u arhitekturi starog grada. Čitav stari grad u Kotoru je jedan kulturno istorijski spomenik i  pod zaštitom je UNESCO. Grad je opasan visokim zidinama i predstavlja zaokruženu celinu.

U stari grad vode tri kapije u zidinama i one same po sebi predstavljaju spomenike. Najmonumentalnije i najznačajnije zdanje u starom gradu je katedrala Svetog Tripuna iz 12. veka.  Katedrala je medju najstarijim hrišćanskim svetinjama u Evropi. U 12. veku je podignuta i crkva Svetog Luke koja je do 17. veka bila katolički hram a kasnije je postala pravoslavni. Interesantno je da su Katolici sve do 19. veka imali svoj oltar u ovoj crkvi.

Od kotorskih trgova najznačajniji je Trg od oružja omiljeno mesto turista ali i meštana. Gradski toranj sa satom i stubom srama ispred, Kneževa palata, Napoleonovo pozorište samo su deo kotorske istorijske čitanke u kamenu.

Za ljubitelje Istočnog Mediterana, pripremili smo veliki broj ponuda za krstarenje. Pogledajte našu ponudu i rezervišite na vreme svoje krstarenje iz snova.

Povezana krstarenja