Kadiz

Opis luke

Opšte informacije o gradu Kadiz

Kadiz je centar španske oblasti Andaluzije i jedan je od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu i celoj Evropi. Po mišljenju onih koji su imali sreću da ga posete i najlepših.

Plaže oko grada daju celoj slici jedinstven zlatno plavi okvir i čine da se poseta Kadizu ne zaboravlja. Turizam je visoko razvijen kao i u celoj Španiji a dosta pažnje se posvećuje onom koji se odnosi na kruzere i krstarenja. Gradska luka je odredište za turističke brodove jer u ovom gradu zaista ima šta da se vidi i doživi. Hotela i restorana ima puno od skromnijih do onih najviše klase.

Na 45 km od grada se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Kadiz

Istorija grada Kadiz počinje pre više od 3000 godina. Osnovali su ga Feničani kao trgovačku luku. U antičko doba bio je pod vlašću Grka a u 3. veku p.n.e.  su ga zauzeli gospodari čitavog tada poznatog sveta, Rimljani. Nakon njihove duge vladavine koja je trajala sve do 8. veka Kadiz kao i veći deo Sredozemlja osvajaju Arabljani.  Od 15. veka grad vodi žestoke bitke da bi se odbranio od raznih agresivnih napadača posebno Engleza, Holandjana i Francuza. Ova borba je sa povremenim periodima mira trajala sve do ranog 19. veka.

Kadiz je medjutim već od 18. veka bio najznačajnija evropska luka. Uzrok njegovog procvata je otkriće Amerike ili kako se tada govorilo novog sveta. Kristofor Kolumbo je upravo iz ove luke isplovio na čuveno putovanje preko okeana koje je izmenilo istoriju. Kadiz zahvaljujući trgovini polako postaje jedan od najbogatijih gradova Evrope i tada nastaju raskošne katedrale, palate i druge gradjevine kojima se danas posetioci dive.

Kadiz - grad za ljubitelje starih vremena

Staro gradsko jezgro je opasano zidinama sa veoma elegantnim kapijama. Stari grad je poznat i po kulama koje su služile kao puškarnice ali i kao osmatračnice gde se strepelo od neprijatelja ali i željno iščekivalo da se pojave trgovački brodovi na putu iz Amerike. Zanimljivo je da u ovom delu Kadiza ne postoji ni jedna jedina gradjevina iz modernog doba. Potpuno očuvane palate, crkve ulice i trgovi posetioca neprimetno vode u neko davno prošlo vreme.

Pogledajte ponude za krstarenja, rezervišite kod nas vaše omiljeno krstarenje i plovite najlepšim delovima Zapadnog Mediterana.

Povezana krstarenja