Bari

Opis luke

Grad i luka Bari - Osnovne informacije

Bari je grad i luka na jugoistoku Italije. Drugi je po veličini na jugu zemlje posle Napulja i znacajan je univerzitetski centar. Poznat je kao grad Svetog Nikole jer se u gradskoj katedrali nalaze mošti ovog sveca.

Bari je vrlo živ mediteranski grad koji je tokom proteklih vekova imao burnu istoriju. To se naravno i danas primećuje kroz kulturu, arhitekturu i sastav stnovništva.

Kao grad koji je praktično u neku ruku na vratima Jadrana Bari je obavezna destinacija za kruzere koji pristaju u njegovu luku. Mnoga krstarenja Bari imaju za početnu stanicu.

U blizini grada, na 8 km, se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Bari - Šta obavezno obići

Istraživanja govore da je na mestu gde se danas nalazi postojalo naselje još u doba antičke Grčke.

Kroz istoriju je na području južne Italije vlast držalo čak deset država. Gospodari su se smenjivali, uzimali za sebe ali neminovno ostavljali po nešto u nasledje.

Bari čine stari i novi deo. U starom delu su brojni spomenici iz prohujalih vremena medju kojima su posebno značajne hrišćanske svetinje odnosno crkve medju kojima ima i pravoslavnih.  Stari grad je opasan zidinama i ispresecan je uskim ulicama koje posetioca vode u nezaboravnu šetnju kroz vreme.

Bazilika Svetog Nikole iz 11. veka je medju najstarijim i jedan je od simbola grada. Treba svakako obići zamak-tvrđavu Castel del Monte kao i  Cattedrale di San Sabino.

Novi deo grada koji se razvija od kraja 19. veka je danas vrlo lep karakterističan po trgovima, fontanama, kao i izvanrednim restoranima, kafeima, hotelima.

Pogledajte krstarenja Evropom koje imamo u ponudi i osigurajte na vreme svoje omiljeno krstarenje.

Povezana krstarenja