Veliko krstarenje zapadnim Mediteranom A

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

11/10

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Đenova (Italija)

17:00

2. dan

Marsej (Francuska)

08:00

18:00

3. dan

Barselona (Španija)

09:00

18:00

4. dan

Valensija (Španija)

09:00

18:00

5. dan

Palma de Majorka (Španija)

09:00

21:00

6. dan

Dan na moru

7. dan

Valeta (Malta)

08:00

18:00

8. dan

Mesina (Italija)

08:00

14:00

9. dan

Ćivitavekija (Italija)

09:00

19:00

10. dan

Livorno (Italija)

08:00

18:00

11. dan

Đenova (Italija)

08:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Marsej

Opšte informacije o gradu i luci Marsej

Marsej često zovu lučkim velegradom što ga u stvari najbolje opisuje. Drugi je grad po veličini u Francuskoj i svakako najveća trgovačka luka.

Sa svojih 1600000 stanovnika i burnom i zanimljivom istorijom i kulturom predstavlja prosto neodoljivu destinaciju za posetiti i baš odatle započeti svoje krstarenje iz snova. Gradska luka je stanica ne samo trgovačkih već i turističkih brodova, kruzera.

Marsej je često bio deo kulisa raznih filmova koji su ga delimično i učinili gradom od koga se neki po malo plaše. Činjenica je da su razne istorijske okolnosti i krupni dogadjaji na obale Francuske bas preko Marseja dovele ogroman broj doseljenika, ali ne samo iz Afrike, kao sto se obično misli, već i iz Evrope pre svega iz Italije i Španije. Sve to je učinilo da Marsej danas predstavlja mesto u kome su kultura, arhitektura, jezici i običaji tako izmešani da je to možda jedinstven slučaj u svetu.

Medjunarodni aerodrom se nalazi na 27 kilometara zapadno od Marseja.

Koje znamenitosti Marseja obavezno obići

Ono sto svakako treba obići u Marseju je zgrada gradske Opere originalno podignute u 18 veku a detaljno rekonstruisane gotovo 100 godina kasnije.

Na uzvišenju iznad grada se nalazi crkva Notre dame De La Grade odakle je pogled na grad zaista jedinstven.

Nedaleko od obale je mali arhipelag čije je najupečatljivije ostrvo Ile d’lf na kome je tvrdjava u koju je Aleksandar Dima smestio priču o grofu Monte Kristu.

Ljubitelji umetnosti će pak svoj kutak pronaći u kvartu Panier, prepunom muzeja i galerija. Čuveni francuski kafei su možda najlepši baš u ovom kraju.

Opatija Sv. Viktora, palata Lonšan sa muzejima i vrtovima, muzej Marseja, stara gradska luka sa ribljom pijacom iz 6. veka p.n.e. te tvrdjava Sen Žan iz 17. veka se takodje nalaze u istorijskom delu grada.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Barselona

Grad i luka u Barseloni - Osnovne informacije

Barselona je grad na severoistoku Španije, glavni grad pokrajine Katalonije. Nalazi se na obali Sredozemnog mora na oko 120 km od Francuske granice.

Jedan od najlepših evropskih gradova sa prebogatom istorijom i tradicijom, stecište brojnih umetnika iz čitavog sveta, savršen spoj tradicionalnog i modernog predstavlja vrhunsku destinaciju kada je o turizmu reč. Barselona je i jedna od najznačajnijih mediteranskih luka i naravno veoma važna stanica i polazna tačka za brojna krstarenja po Mediteranu i čitavom svetu.

Medjunarodni aerodrom Barselona je od grada udaljen 12 kilometara.

Istorija grada i koje znamenitosti Barselone obavezno obići

Istorija grada je jako duga odnosno prvi tragovi boravka ljudi na tom prostoru sežu duboko u praistoriju.

U starom veku grad su osvajali Grci a potom Rimljani. Ostaci rimskih zidina su u Barseloni vidljivi i danas a postoje tvrdnje da su neke od njh poslužile kao temelji za čuvenu  katedralu.

Grad je tokom srednjeg i na prelazu u novi vek osvajan i pljačkan, nekoliko puta i praktično uništen. Medjutim uvek se oporavljao i dalje razvijao da bi obrisi današnje Barselone počeli da se pojavljuju oko 15. veka odnosno sa početkom novog veka.

U gradu se nalazi jako veliki broj kulturno istorijskih znamenitosti od kojih su mnoge pod zaštitom UNESCO.

Simbol Barselone je svakako Sagrada Familia (Sveta Porodica) katedrala iz 19. veka čija izgradnja još uvek traje. Projektovao ju je i započeo najčuveniji španski arhitekta Gaudi. Centralni gradski Trg Katalonija, spomenik Kristoforu Kolumbu te ulica koja ih spaja La Rambla koju drže za jednu od najlepših u Evropi.

U Barseloni je i veliki morski akvarijum, Pikasov muzej, Gaudijev park, Gotički kvart. U punom sjaju u gradu funkcionišu i moderni objekti koji pružaju odmor i zabavu na najvišem nivou.

Pogledajte ponude za evropska krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Valensija

Opšte informacije o Valensiji

Valensija treći po veličini grad u Španiji iza Madrida i Barselone. Takodje Valensija je i velika luka, najprometnija u Sredozemnom moru.  Pored toga što ima ogroman komercijalno trgovački značaj, luka je i odredište za veliki broj kruzera koji u Valensiju dovode sve više turista iz celog sveta.

Valensija ima i sjajnu hotelsko ugostiteljsku ponudu te je paelju, tapas, špansku šunku i sangriju moguće probati na stotinama mesta. Naravno i puno toga drugog. I da ne zaboravimo, plaže su svuda,  u gradu i oko njega, raznovrsne i neodoljive.

Medjunarodni aerodrom je udaljen 8 km od Valensije.

Istorija Valensije

Grad je na isočnoj obali Pirinejskog poluostrva osnovan još u 2. veku p.n.e. Osnovali su ga Rimljani i u njemu ostali sve do propasti rimskog carstva. U 8. veku grad su osvojili Arapi i od tada se ubrzano razvija i raste. U narednim vekovima Hrišćani i Muslimani su se često borili za prevlast nad gradom. U 17.  veku Valensija ostaje u rukama Hrišćana. Istoriografija ipak beleži da je najplodniji period u razvoju grada traje od početka 20. veka kada postaje treći najznačajniji španski grad.

Znamenitosti koje nudi Valensija

U samom gradu i okolini postoji toliko toga što treba videti bilo da su u pitanju starine ili moderne gradjevine da se zaista malo koji grad na svetu može pohvaliti nečim sličnim. Istorijske znamenitosti potiču iz različitih perioda od ostataka iz antičkog vremena, preko srednjeg veka, sve do početka novog veka.

La Lonja, zdanje iz 15. veka pod zaštitpm UNESCO koje je služilo kao tržnica za trgovinu svilom, iz 15 veka potiče i katedrala Svete Marije u gotskom stilu. Ispred same katedrale se nalazi trg Device i Neptunova fontana. Trg Device, Kraljičin trg i Gradski trg čine trougao gde gradjani Valensije najviše vole da se okupljaju i tu je uvek živo. Odbrambeni tornjevi, Tores de Kvart su deo zidina Valensije iz 15. veka. Zgrada Almudin iz 14 veka, zvonik Migelete takodje iz 14 veka koji je najpre bio samostalan toranj da bi kasnije postao deo karedrale u Valensiji i njen najupečatljiviji deo. U gradu postoji i znacajan broj muzeja, a pored klasičnih tu je i muzej koride, sve samo ne obično mesto.

Valensija je prebogata i modernim zdanjima koja zavredjuju pažnju ali daleko najpoznatiji je  grad umetnosti i nauke. Kompleks modernih, futurističkih gradjevina i instalacija koji polako prerasta u simbol grada. Muzej nauke, sale za bioskopske projekcije, najveći akvarijum u Evropi, čuveno zdanje Hemisfera sa planetarijumom koje ima oblik ljudskog oka, delovi su ovog jedinstvenog grada u gradu.

Otkrijte naše programe krstarenja kako bi se upoznali sa dostupnim krstarenjima iz ponude i svoje putovanje pretvorili u nezaboravno iskustvo.

Palma de Majorka

Ostrvo Palma de Majorka i luka u Palmi - Opšte informacije

Palma de Majorka, špansko ostrvo u Sredozemnom moru južno od Barselone. Deo je čuvenog arhipelaga Baleari kome pripadaju još i Ibica, Menorko i Formentero.

Čitav arhipelag je okrenut turizmu u punoj meri, posebno onom visokom. Krstarenja, veliki kruzeri i sve što uz to ide svakako pripadaju toj vrsti turizma.

Luka u Palmi glavnom gradu Palma de Majorke svakodnevno prima brojne velike turističke brodove i predstavlja jednu od omiljenih destinacija turista. Ugostiteljska, trgovačka i ponuda noćnog života je medju najboljim u Evropi.

Na Ostrvu se nalazi veliki medjunarodni aerodrom.

Istorija i znamenitosti Palma de Majorke

Istorija ostrva se najpre vezuje za period starog Rima i postoje ostaci rimskih vojnih utvrdjenja na njemu koji to i dokazuju. Rimljani su Palma de majorku smartali važnom tačkom za kontrolu nad tim delom Sredozemlja.

Posle podele Rimskog carstva Palma de Majorka ostaje pod vlašću Vizantije sve do 10. veka kada je osvajaju Arapi i vladaju preko 200 godina.

Sa padom moći Arapskih plemena na Palma de Majorci se smenjuju različiti gospodari ali samo ostrvo i grad Palma doživljavaju nešto brži razvoj. Iza njih   su ostali vredni kulturno istorijski spomenici.

Gotička katedrala La Seu sa muzejem iz srednjeg veka jedan je od najlepših spomenika u Palmi. Katedrala i zamak Belver su zdanja stara 700 godina i pružaju vrlo dobar pogled u daleku prošlost. Kula i zamak Angel su posvećeni Arhangelu Gavrilu.

Palma de Majorka je takodje ostrvo čarobne prirode i sjajnih plaža koje privlače brojne kupače. Treba obići i pećinu Drak, najveću u Evropi u kojoj se nalazi i podzemno jezero.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite na vreme svoje omiljeno krstarenje!

Valeta

Grad i luka Valeta - Opšte informacije

Valeta glavni grad Malte se nalazi na malenom poluostrvu okružena sa dva zaliva. Na prvi pogled ostavlja utisak grada tvrdjave što je sasvim logično budući da čitav grad u stvari predstavlja jedan veliki istorijski spomenik. To ne treba da čudi obzirom na izrazito dugu i bogatu istoriju koju grad ima.

Luka u Valeti je obavezna destinacija gotovo svih kruzera koji krstare Mediteranom.

Na oko 5 km od Valete se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija Valete i znamenitosti koje morate obići

Još u praistoriji je Malta bila dom, predpostavlja se, doseljenicima sa Sicilije. Kasnije u starom veku bila je pod vlašću najpre Grka a potom i Rimljana da bi posle podele rimskog carstva došla pod vlast Vizantije. Malta  geografski u stvari pripada Africi tako da su je naravno osvajali i Arapi.  Nešto kasnije Malta je bila i na udaru Osmanskog carstva.  Upravo zbog potrebe da se zaštiti od osvajača ojačavane su odbrambene strukture i tako u 16. veku nastaje grad Valeta.

Valeta je danas grad čiji stanovnici ponosno ističu svoju težnju za slobodom i spomenike koji o tome svedoče brižno čuvaju i rado pokazuju.

Medju njima je prva Katedrala svetog Jovana u ulici Rerpublic street sagradjena u 16 veku. Iza Trga Velike opsade nalazi se Palata Velikog majstora, mozda i najimpresivnija gradjevina u Valeti i na Malti uopšte. U ovoj zgradi koja zauzima čitav jedan kvart je danas parlament Malte. Zgrada je delimično otvorena za posetioce. O ratnoj istoriji grada svedoče Vojni muzej Fort st Elmo i zvonik posvećen žrtvama drugog svetskog rata. Obavezno treba posetiti i Nacionalni muzej arheologije sa izuzetno bogatom postavkom od praistorije na dalje.

Pogledajte našu ponudu evropskih krstarenja i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Mesina

Grad i luka Mesina - Opšte informacije

U najvećem broju slučajeva prvi kontakt sa Sicilijom posetioci imaju upravo u gradu Mesina. Mesina grad na severoistoku Sicilije neposredno uz obalu kontinentalne Italije. Grad se razvio na obali Mesinskog moreuza koji odvaja Siciliju od ostatka Italije. Treći je grad po veličini na Siciliji i vrlo atraktivna i zanimljiva destinacija.

Grad itekako ima šta da ponudi turistima i nije neobično što ga poseti više stotina hiljada ljudi svake godine. Klima je blaga mediteranska, čak i više od toga, tako da turistička sezona praktično nikada ne prestaje.

U Redjo Kalabriji na 16 km od Mesine nalazi se aerodrom.

Istorija i znamenitosti Mesine - Šta obići?

Tragovi prvih ljudskih naseobina u ovom području potiču iz vremena antičke Grčke. Tokom istorije grad je bio važna luka i kapija ka Italiji i Mediteranu. Ta činjenica je naravno krajnje pozitivno uticala na njegov razvoj. Nešto slično se dogadja i danas s tim što u privredi grada danas najviše učestvuje turizam, naročito onaj vezan za velike turističke kruzere.

Mesina je grad prepun kulturno istorijskih spomenika, ali i modernih sadržaja što podrazumeva vrlo široku ugostiteljsku ponudu. U gradu ima i nekoliko sjajnih parkova kao i zelenila uopšte što mu daje dodatnu privlačnu notu.

Glavne znamenitosti Mesine su gradska Katedrala iz 16. veka, Pjaca del Duomo predivan trg blizu luke, gradski zvonik, regionalni muzej u kome se nalaze dela starih majstora ali i arheološko blago, Neptunova fontana, Madonina pozlaćena statua Device Marije koja je podignuta na poluostrvu u samom ulazu u luku i predstavlja zaštitnicu grada.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Ćivitavekija

Opšte informacije o luci Ćivitavekija

Ćivitavekija je jedna od najvećih italijanskih luka. Nalazi se na Tirenskom moru, oko 80 km zapadno od Rima. Zaliv u kome se grad nalazi je svojim oblikom u stvari poslužio kao prirodna luka.

Ćivitavekija je svakako medju značajnijim lukama kada je turizam vezan za krstarenja u pitanju.

Rimski aerodrom Leonardo da Vinči je udaljen 60 km od luke.

Grad i luka Ćivitavekija - istorija i znamenitosti koje morate obići

Ćivitavekija je u vreme starog Rima imala veliki značaj i prva luka je tu izgradjena u 2. veku za to doba veoma savremena. Tokom srednjeg veka bila važno utvrdjenje Vizantije na Tirenskom moru. Značaj nije izgubila ni dok je bila pod vlašću papske države od 8. Pa sve do 19. veka kada konačno ulazi u sastav ujedinjene Italije. Za vreme drugog svetskog rata grad i luka su pretrpeli teška razaranja.

Danas je Ćivitavekija moderan grad, ne mnogo veliki ali veoma lep sa dozom patine iz starih vremena. Znamenitosti koje turisti rado obilaze potiču iz različitih perioda i svedoče o bogatoj istoriji.

Medju najstarijima je Rocca tvrdjava koja je sagradjena pre hiljadu godina i koja nadgleda grad i antičke zidine stare luke.

Mikelandjelova tvrdjava iz 16. veka je takodje jedna od gradskih atrakcija. Na glavnom trgu Ćivitavekije je velika katedrala posvećena svetom Franji i potiče iz 18. veka.

Prelepi trgovi su inače obeležje italijanskih gradova a možda i najlepši u Ćivitavekiji je Pjaca Leandra sa fontanom u sredini koji se nalazi u starom istorijskom delu.

Na svega nekoliko kilometara od grada je i čuveni arheološki lokalitet Trajanove terme.

Rezervišite na vreme vaše krstarenje. Pogledajte šta smo za vas od krstarenja Zapadnim Mediteranom izdvojili iz ponude.

Livorno

Osnovne informacije o Livornu

Livorno je luka i grad na zapadu Italije, tačnije njene pokrajine Toskane. Livorno je kao i većina italijanskih primorskih gradova u značajnoj meri okrenut turizmu. Veliki brodovi-hoteli popularni kruzeri u grad dovode turiste iz celog sveta. U šetnji i obilasku malo ko neće poželeti da predahne makar uz espreso u nekom tipičnom italijanskom kafeu, mada nije lako odoleti ni mirisima iz nekog od restorana razasutih svuda unaokolo.

Medjunarodni aerodrom Galileo Galilej u Pizi je od Livorna udaljen 17 km.

Istorija grada i luke Livorno

Istorija grada je vrlo zanimljiva. Naime, po okončanju rimske vladavine koja je trajala od antičkih vremena grad dospeva u ruke drugog italijanskog grada Djenove koja ga je kupila od tadašnjeg francuskog kralja. Djenova ga je potom preprodala Firenci kojoj je bio naročito važan zbog izlaza na more. Prilično neobično, gledano iz današnje perspektive. Luka je tada bitno proširena. U 16. veku je donesena odluka da se Livorno izgradi kao ’idealan grad’. Zadatak je poveren najpoznatijim arhitektama i neimarima tog vremena. Rezultat je bio pravilan šestougaoni grad sa ulicama pod pravim uglom okružen zidinama i vodenim kanalima.

Šta obavezno obići ako dođete u Livorno

Prvobitni šestougaonik grada Livorno predstavlja staro istorijsko jezgro prepuno vrednih spomenika. Medju njima su najpoznatiji katedrala San Frančesko di Asi  iz 17. veka, koja se nalazi na Pjaca Grande ili Velikom Trgu u samom centru grada, crkva San Djovani Batista, crkva Santa Katarina te monumentalna tvrdjava Forteza Vekija. Gradska tvrdjava je gradjena i dogradjivana od rimskog doba do 16. veka. Danas služi za brojne kulturne dogadjaje, festivale, izložbe i posebno koncerte.

Rezervišite vaše krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi vrhunski odmor na brodu.

Đenova

Osnovne informacije o gradu i luci Đenova

Djenova je šesti po veličini grad u Italiji ali i najveća luka. Nalazi se na severozapadu zemlje na Tirenskom moru. Grad je po mnogo čemu poseban i neobičan. Sam po sebi je prvorazredna turistička destinacija i više je nego privlačan i zanimljiv. Ponosno nosi nasledje nekada moćne Mletačke republike čiji simbol, zastava Svetog Djordja, predstavlja zaštitni znak grada.

Djenova je smeštena na obali u relativno uzanoj dolini izmedju brda koja su u stvari obronci Apenina i Alpa. Zbog toga su ulice u gusto naseljenom području veoma strme, neke sa serpentinama, sa mnoštvom tunela i nadvožnjaka u samom gradu. Saobraćaj u Djenovi u stvari funkcioniše na više nivoa.

Turizam ima veliki udeo u gradskoj privredi a sve značajniji je onaj koji se tiče  kruzera koji pristaju u gradsku luku.

Aerodrom Kristofor Kolumbo se nalazi na 7 km od centra grada.

Istorija i znamenitosti koje nudi Đenova

Staro jezgro grada koje pod zaštitom UNESCO, predstavlja lavirint stotina uskih ulica, malenih trgova. Stanovnici ovaj deo zovu Karudji.

U starom gradu su smešteni brojni spomenici kulture i svaki obilazak Djenove podrazumeva posetu Karudjiju.

Najposećenija tačka u gradu je centralni gradski trg Pjaca de Ferari na kome se nalaze najznačajnije gradjevine. Palata Duždeva je središte kulturnih  i umetničkih dešavanja a u neposrednoj blizini je i Muzej del Tesoro. U starom gradu je i ulica Via Garibaldi sa 42 palate pod zaštitom UNESCO.  Na putu ka luci se nalazi i velelepna katedrala Svetog Lorenca. Rodna kuća Kristofora Kolumba, tačnije njena replika, takodje je veoma posećena.

Najpoznatija atrakcija Djenove koja pripada modernom dobu je svakako Akvarijum, najveći u Evropi i drugi po veličini u svetu. Godišnje ga poseti preko milion ljudi.

Rezervišite na vreme vaše krstarenje. Pogledajte šta smo za vas od krstarenja Zapadnim Mediteranom izdvojili iz ponude.

Mapa