Stopama SV.PAVLA - iz ATINE okt, nov 2021 - 8 dana/ 7 noći

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrašnja kabina IB

Unutrašnja kabina IA

Prozorska kabina XA

Prozorska kabina XF

Balkonska Kabina

Datumi isplovljavanja

13.11.

449€

549€

559€

619€

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Lavrio (Grčka)

16:00

2. dan

Solun (Grčka)

09:00

20:00

3. dan

Kavala (Grčka)

08:00

16:00

4. dan

Istanbul (Turska)

08:01

16:00

5. dan

Dikili (Turska)

12:00

20:00

6. dan

Kušadasi (Turska)

08:00

23:30

7. dan

Patmos (Grčka)

07:00

18:30

8. dan

Lavrio (Grčka)

06:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Solun

Solun je osnovao kralj Kasandar 316. godine p. n. e..[2] Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.

Ime grada na svim značajnim jezicima izvedeno je od grčkog naziva za grad „Tesaloniki“ (Thessaloniki). U jezicima zapadne Evrope grad se najčešće naziva „Salonika“, kao varijanta skraćenice „Saloniki“, koju upotrebljava mesno stanovništvo u svakodnevnom govoru. U južnoslovenskim jezicima preovlađuje naziv „Solun“, koji je blizak turskoj verziji „Selanik“.

Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od 20-ak km. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (17 km zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz slove prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su:

    Gradski Arheološki muzej se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini poznatog Belog Tornja i na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej poseduje veliku kolekciju uključujući i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velokog, Filipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Druga dragocenost je iz 3. veka p. n. e. papirus Dervenije, jedini netaknuti drevni papirus nađen u Grčkoj, koji je otkriven u grobnici Dervenije. Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, uključujući spektakularne mozaike kao i čaše iz Helenističkog doba.
    Arheološko nalazište antičke grčke pijace u blizini jednog od gradskih autobuskih terminala, na Dikasterion trgu. Ova pijaca je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte.
    Galerijeva Kapija.
    Bela kula (grč.: Λευκός Πύργος Lefkos Pyrgos), najpoznatiji simbol grada, je originalno izgrađena kao deo gradskih zidina. Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od arheološkog muzeja.
    Gornji grad (grč.: Ano Poli) sa sačuvanim drvenim kućama iz Osmanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskog razdoblja.
    Aristotelov trg je najvažniji gradski trg.
    Crkva Sv. Dimitrija je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada.
    OTE toranj je u središtu gradskog EKSPO centra.
    Crkva Sv. Đorđa je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a crkva je bila namenjena kao Galerijev mauzolej, međutim car na kraju nije tamo sahranjen već u Feliks Romulijani u Gamzigradu. starorimskog cara Galerija.
    Crkva Sv. Sofije je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme rane Vizantije.
    Crkva Panagija je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme Vizantije.
    Gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije.

Izvorfoto: wikipedia.org

Kavala

Istanbul

Dikili

Kušadasi

Opšte informacije o Kušadasiju

Kušadasi je grad i luka na turskoj obali Egejskog mora. Veoma popularno letovalište koje tokom letnje sezone ugosti čak do milion turista. Krstarenje Egejom je danas teško zamislivo bez Kušadasija na ruti. U luku tokom čitave godine pristaju brojni kruzeri.

Naravno, sve je podredjeno turizmu tako da je izgradjen veliki broj hotela svih mogućih kategorija. Pored hotelske u gradu je bogata i ponuda restorana, kafea, noćnih klubova. Tu su naravno i tradicionalni turski bazari gde trgovci nude najrazličitiju robu uz neizbežno cenkanje. Ko se ikad našao u prilici da prošeta ovim hramovima trgovine teško da nije kupio nešto, makar i najskromniju sitnicu za uspomenu.

Najbliži aerodrom Kušadasiju je Izmir udaljen 75 km.

Istorija luke Kušadasi

U antičko doba Kušadasi je bio pod upravom grada Efesa jednog od najsnažnijih centara tog doba. Slabljenje Efesa dovodi do toga da Kušadasi pada pod vlast trgovaca iz Venecije i Djenove. U 15. veku grad pljačkaju Turci a potom ga i zauzimaju. Danas je Kušadasi moderan grad koji dosta podseća na evropske gradove.

Šta obavezno obići u Kušadasiju i okolini

Znamenitosti grada i okoline su nešto što Kušadasi izdvaja od drugih, možda i luksuznijih turskih letovališta. Guverdžin Ada koja se nalazi tačno naspram grada je ostrvo povezano sa kopnom uzanim sprudom. Na njemu se nalaze vizantijska tvrdjava, svetionik i mini zoološki vrt.

Drevni antički grad Efes sigurno jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta na svetu je od Kušadasija udaljen 30 km. Bilo da je u pitanju letovanje ili prosto obilazak Kušadasija poseta Efesu je neizostavna.  U njemu se nalazi jedno od sedam svetskih čuda, hram boginje Artemide. U obilasku ove jedinstvene lokacije posetiocima su na raspolaganju stručni vodiči.

Arheološki muzej, hram Here, tunel Eupalinos, grčki manastir Panagia Spiliani su još neka od mesta koja treba posetiti.

Pogledajte aktuelne ponude za krstarenje Istočnim Mediteranom i rezervišite svoje savršeno krstarenje.

Patmos

Ostrvo Patmos i luka u gradu Skala - opšte informacije

Patmos je malo ostrvo u jugoistočnom delu Egejskog mora. Radi se o najsevernijem ostrvu arhipelaga Dedikaneze kojoj pripadaju i Rodos, Kos i Karpatos. Čitav arhipelag je geografski mnogo bliži Turskoj nego kontinentalnoj Grkoj.

U mestu Skala se nalazi luka u koju pored trajekata i manjih brodova pristaju i kruzeri koji krstare Egejom i Sredozemljem.

Prirodne lepote i znamenitosti Patmosa

Patmos je čuven je po tome što je na njemu nastala Knjiga Otkrovenja koja je postala deo Novog Zaveta. Hrišćansko predanje kaže da je autor Knjige Otkrovenja apostol Jovan Bogoslov i da je knjiga nastala u prvom veku. Upravo je Svetom Jovanu Bogoslovu i posvećen manastir koji se nalazi na ostrvu i nosi njegovo ime. Manastir poseduje veliku biblioteku koja je otvorena za posetioce. Pećina Apokalipse u kojoj je po predanju Sveti  Jovan napisao Knjigu Otkrovenja takodje je hrišćanska svetinja.

Glavni grad ili centralno mesto na samom Patmosu je Skala na samoj obali na koju se naslanja carobna Hora koja okružuje manastir Svetog Jovana. Kuće izgradjene sasvim u duhu prohujalih vremena, uglavnom belih zidova u mreži uzanih ulica su tako neodoljive da su retki oni koji ne bi poželeli da tu zauvek ostanu. Ulice u Hori su u stvari neka vrsta krivudavog lavirinta što se pripisuje potrebi za zastitom od gusara i pljačkaša koji su itekako pohodili ovo ostrvo. Sama turistička ponuda je bogata tako da brojni posetioci sigurno mogu pronaći nešto zea sebe.

Obala Patmosa je jako razudjena i bez obzira na njegovu malu površinu možemo reći da je priroda bila vrlo darežljiva kada su plaže u pitanju.

Za ljubitelje Istočnog Mediterana, pripremili smo veliki broj ponuda za krstarenje. Pogledajte našu ponudu i rezervišite na vreme svoje krstarenje iz snova.

Lavrio

Lavrio je treća po veličini putnička luka u Atini i godišnje opslužuje oko 180 hiljada putnika. Nalazi se na jugoistočnoj obali Atike i služi trajektnim linijama od Atine do Kiklada i ostrva severoistočnog Egeja.

Luka Lavrio nalazi se samo 1 km od centra primorskog grada Lavrio. To je moderna luka koja opslužuje putničke trajekte, teretne trajekte, jahte, jedrilice, ribarske brodove i brodove za krstarenje.

Do trajektnih vrata se lako može doći pešice ili taksijem iz centra Lavrio-a, kao i automobilom ili motorom preko avenije Leoforos Lavriou. Tokom letnjih meseci saobraćaj u luci i oko nje može biti pojačan. Iz tog razloga preporučujemo da u luku stignete najmanje 45 minuta do 1 sat pre polaska, posebno ako putujete sa svojim vozilom.

 

Kako da dođem do luke Lavrio?

Luka Lavrio se nalazi na oko 60 km od centra Atine i 30 km od Atinskog međunarodnog aerodroma u Spati.

Ako imate automobil ili motor, luci Lavrio možete pristupiti bilo kroz aveniju Leoforos Lavriou (nastavak avenije Leoforos Markopoulou), bilo kroz Attiki Odos (u smeru do Markopula), ili iz avenije Mesogeion. Ako dolazite iz južnog predgrađa Atine, pogodnije je otići do luke Lavrio od avenije Leoforos Vouliagmenis prema Vari, a zatim slediti aveniju Leoforos Evelpidon (Varis - Koropiou), koja vas vodi do avenije Leoforos Markopoulou.

Ako nemate sopstveno vozilo, glavni načini kako doći do luke Lavrio iz centra Atine su:

    Taksijem: Putovanje iz Omonije ili Sintagme traje oko 1,5 sata. Dnevno košta oko 60 €, a sa noćnom tarifom 80 € (00: 00-05: 00).
    Centar Atine povezan je sa Lavriom međugradskim autobuskim linijama KTEL Attikis. Autobusi polaze iz Pedion tou Areos svakih 30 minuta do 1 sat, a putovanje traje oko 2 sata. Imajte na umu gradski saobraćaj i pobrinite se da uhvatite raniji autobus kako biste stigli na vreme za polazak trajekta. Cena autobuske karte za autobus za Lavrio je oko 5-6 €.

Atinski međunarodni aerodrom Eleftherios Venizelos udaljen je 30 minuta vožnje od luke Lavrio. Najlakši način da se od aerodroma do luke Lavrio dođete javnim prevozom su:

    Taksijem: Obično je potrebno oko 30 minuta da se aerodromom u Atini taksijem dođe do luke Lavrio. Radnim danima bi zbog gužve moglo potrajati 10-20 minuta više. Taksi stanica se nalazi odmah ispred aerodroma. Cena vožnje je oko 50 € tokom dana i 70 € po noćnoj tarifi (00: 00-05: 00).
    Međugradskim autobusom (KTEL): Autobusi kompanije KTEL Attikis takođe povezuju aerodrom sa lukom Lavrio. Autobuska linija za Lavrio je indirektna preko Markopula. Autobusi obično polaze svakih 1 sat, a cena karte je otprilike 4 do 5 €. Ukupno trajanje putovanja je oko 1 sat.

Parking u luci Lavrio

Nije vam dozvoljeno da parkirate vozilo u luci Lavrio. Međutim, postoji privatni parking u blizini polaznih terminala. Cene počinju od 6-7 € dnevno, dok neka parkirna mesta nude mogućnost parkiranja u zaštićenom prostoru. Ako tražite besplatan parking, možda da probate u gradu Lavrio. Samo obavezno proverite oznake na ulicama pre nego što parkirate.

Napomene

CENA  UKLJUČUJE:
• Krstarenje brodom Celestyal Olympia prema programu;
• Smeštaj u odabranoj kabini tokom krstarenja na brodu (kupatilo/WC, klima uređaj, sef, fen, TV;
• Proširen pun pansion na brodu ( doručak, ručak, užina, večera);
• Lučke takes za osmodnevno krstarenje u iznosu od 289 eur po osobi;
• Napojnice (hotel service charges) u iznosu od 30 eur po osobi za celo krstarenje;
• All inclusive paket pica po pravilima brodske kompanije;
• Izleti tokom krstarenja:
   - odlazak u Veriu iz Soluna (vrednost izleta 74 eur);
• Svečanu večeru uz kapetanovu zdravicu;
• elodnevnu animaciju;
• Zabavni večernji program u salonima i barovima sa muzikom uživo;
• Korišćenje brodskih prostora i opreme (koriščenje biblioteke, fitness centra, bazena, ležaljki na palubama, saune, peškira,...);
• Predstave u pozorištu;
• Sportske aktivnosti  (aerobic, stretching, bodydancing i slične aktivnosti);
• Dnevne aktivnosti (igre, lov na izgubljeno blago, kvizovi, turniri, karaoke, tečajevi plesa, tematske zabave i sl.);

 

CENA NE UKLJUČUJE:
• Tretmane u wellness centru i kozmetičke tretmane;
• Usluge medicinskog osoblja na brodu;
• Prevoz do i od luke ukrcaja / iskrcaja;
• Izleti u organizaciji  brodara koji nisu navedeni u ovom program;
• Obavezno putno i zdravstveno osiguranje;
• Obavezan negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Mapa