Prolećni Fado

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

11/10

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Clasic

Unutrasnja kabina Premium

Prozorska kabina Clasic

Prozorska kabina Premium

Balkonska kabina Clasic

Balkonska kabina Premium

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Savona (Italija)

16:30

2. dan

Marsej (Francuska)

09:00

17:00

3. dan

Dan na moru

4. dan

Malaga (Španija)

09:00

19:00

5. dan

Kadiz (Španija)

08:00

18:00

6. dan

Lisabon (Portugalija)

09:00

7. dan

Lisabon (Portugalija)

14:00

8. dan

Dan na moru

19:00

9. dan

Valensija (Španija)

13:00

13:00

10. dan

Barselona (Španija)

08:00

11. dan

Savona (Italija)

09:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Marsej

Opšte informacije o gradu i luci Marsej

Marsej često zovu lučkim velegradom što ga u stvari najbolje opisuje. Drugi je grad po veličini u Francuskoj i svakako najveća trgovačka luka.

Sa svojih 1600000 stanovnika i burnom i zanimljivom istorijom i kulturom predstavlja prosto neodoljivu destinaciju za posetiti i baš odatle započeti svoje krstarenje iz snova. Gradska luka je stanica ne samo trgovačkih već i turističkih brodova, kruzera.

Marsej je često bio deo kulisa raznih filmova koji su ga delimično i učinili gradom od koga se neki po malo plaše. Činjenica je da su razne istorijske okolnosti i krupni dogadjaji na obale Francuske bas preko Marseja dovele ogroman broj doseljenika, ali ne samo iz Afrike, kao sto se obično misli, već i iz Evrope pre svega iz Italije i Španije. Sve to je učinilo da Marsej danas predstavlja mesto u kome su kultura, arhitektura, jezici i običaji tako izmešani da je to možda jedinstven slučaj u svetu.

Medjunarodni aerodrom se nalazi na 27 kilometara zapadno od Marseja.

Koje znamenitosti Marseja obavezno obići

Ono sto svakako treba obići u Marseju je zgrada gradske Opere originalno podignute u 18 veku a detaljno rekonstruisane gotovo 100 godina kasnije.

Na uzvišenju iznad grada se nalazi crkva Notre dame De La Grade odakle je pogled na grad zaista jedinstven.

Nedaleko od obale je mali arhipelag čije je najupečatljivije ostrvo Ile d’lf na kome je tvrdjava u koju je Aleksandar Dima smestio priču o grofu Monte Kristu.

Ljubitelji umetnosti će pak svoj kutak pronaći u kvartu Panier, prepunom muzeja i galerija. Čuveni francuski kafei su možda najlepši baš u ovom kraju.

Opatija Sv. Viktora, palata Lonšan sa muzejima i vrtovima, muzej Marseja, stara gradska luka sa ribljom pijacom iz 6. veka p.n.e. te tvrdjava Sen Žan iz 17. veka se takodje nalaze u istorijskom delu grada.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Malaga

Kadiz

Opšte informacije o gradu Kadiz

Kadiz je centar španske oblasti Andaluzije i jedan je od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu i celoj Evropi. Po mišljenju onih koji su imali sreću da ga posete i najlepših.

Plaže oko grada daju celoj slici jedinstven zlatno plavi okvir i čine da se poseta Kadizu ne zaboravlja. Turizam je visoko razvijen kao i u celoj Španiji a dosta pažnje se posvećuje onom koji se odnosi na kruzere i krstarenja. Gradska luka je odredište za turističke brodove jer u ovom gradu zaista ima šta da se vidi i doživi. Hotela i restorana ima puno od skromnijih do onih najviše klase.

Na 45 km od grada se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Kadiz

Istorija grada Kadiz počinje pre više od 3000 godina. Osnovali su ga Feničani kao trgovačku luku. U antičko doba bio je pod vlašću Grka a u 3. veku p.n.e.  su ga zauzeli gospodari čitavog tada poznatog sveta, Rimljani. Nakon njihove duge vladavine koja je trajala sve do 8. veka Kadiz kao i veći deo Sredozemlja osvajaju Arabljani.  Od 15. veka grad vodi žestoke bitke da bi se odbranio od raznih agresivnih napadača posebno Engleza, Holandjana i Francuza. Ova borba je sa povremenim periodima mira trajala sve do ranog 19. veka.

Kadiz je medjutim već od 18. veka bio najznačajnija evropska luka. Uzrok njegovog procvata je otkriće Amerike ili kako se tada govorilo novog sveta. Kristofor Kolumbo je upravo iz ove luke isplovio na čuveno putovanje preko okeana koje je izmenilo istoriju. Kadiz zahvaljujući trgovini polako postaje jedan od najbogatijih gradova Evrope i tada nastaju raskošne katedrale, palate i druge gradjevine kojima se danas posetioci dive.

Kadiz - grad za ljubitelje starih vremena

Staro gradsko jezgro je opasano zidinama sa veoma elegantnim kapijama. Stari grad je poznat i po kulama koje su služile kao puškarnice ali i kao osmatračnice gde se strepelo od neprijatelja ali i željno iščekivalo da se pojave trgovački brodovi na putu iz Amerike. Zanimljivo je da u ovom delu Kadiza ne postoji ni jedna jedina gradjevina iz modernog doba. Potpuno očuvane palate, crkve ulice i trgovi posetioca neprimetno vode u neko davno prošlo vreme.

Pogledajte ponude za krstarenja, rezervišite kod nas vaše omiljeno krstarenje i plovite najlepšim delovima Zapadnog Mediterana.

Lisabon

Valensija

Opšte informacije o Valensiji

Valensija treći po veličini grad u Španiji iza Madrida i Barselone. Takodje Valensija je i velika luka, najprometnija u Sredozemnom moru.  Pored toga što ima ogroman komercijalno trgovački značaj, luka je i odredište za veliki broj kruzera koji u Valensiju dovode sve više turista iz celog sveta.

Valensija ima i sjajnu hotelsko ugostiteljsku ponudu te je paelju, tapas, špansku šunku i sangriju moguće probati na stotinama mesta. Naravno i puno toga drugog. I da ne zaboravimo, plaže su svuda,  u gradu i oko njega, raznovrsne i neodoljive.

Medjunarodni aerodrom je udaljen 8 km od Valensije.

Istorija Valensije

Grad je na isočnoj obali Pirinejskog poluostrva osnovan još u 2. veku p.n.e. Osnovali su ga Rimljani i u njemu ostali sve do propasti rimskog carstva. U 8. veku grad su osvojili Arapi i od tada se ubrzano razvija i raste. U narednim vekovima Hrišćani i Muslimani su se često borili za prevlast nad gradom. U 17.  veku Valensija ostaje u rukama Hrišćana. Istoriografija ipak beleži da je najplodniji period u razvoju grada traje od početka 20. veka kada postaje treći najznačajniji španski grad.

Znamenitosti koje nudi Valensija

U samom gradu i okolini postoji toliko toga što treba videti bilo da su u pitanju starine ili moderne gradjevine da se zaista malo koji grad na svetu može pohvaliti nečim sličnim. Istorijske znamenitosti potiču iz različitih perioda od ostataka iz antičkog vremena, preko srednjeg veka, sve do početka novog veka.

La Lonja, zdanje iz 15. veka pod zaštitpm UNESCO koje je služilo kao tržnica za trgovinu svilom, iz 15 veka potiče i katedrala Svete Marije u gotskom stilu. Ispred same katedrale se nalazi trg Device i Neptunova fontana. Trg Device, Kraljičin trg i Gradski trg čine trougao gde gradjani Valensije najviše vole da se okupljaju i tu je uvek živo. Odbrambeni tornjevi, Tores de Kvart su deo zidina Valensije iz 15. veka. Zgrada Almudin iz 14 veka, zvonik Migelete takodje iz 14 veka koji je najpre bio samostalan toranj da bi kasnije postao deo karedrale u Valensiji i njen najupečatljiviji deo. U gradu postoji i znacajan broj muzeja, a pored klasičnih tu je i muzej koride, sve samo ne obično mesto.

Valensija je prebogata i modernim zdanjima koja zavredjuju pažnju ali daleko najpoznatiji je  grad umetnosti i nauke. Kompleks modernih, futurističkih gradjevina i instalacija koji polako prerasta u simbol grada. Muzej nauke, sale za bioskopske projekcije, najveći akvarijum u Evropi, čuveno zdanje Hemisfera sa planetarijumom koje ima oblik ljudskog oka, delovi su ovog jedinstvenog grada u gradu.

Otkrijte naše programe krstarenja kako bi se upoznali sa dostupnim krstarenjima iz ponude i svoje putovanje pretvorili u nezaboravno iskustvo.

Barselona

Grad i luka u Barseloni - Osnovne informacije

Barselona je grad na severoistoku Španije, glavni grad pokrajine Katalonije. Nalazi se na obali Sredozemnog mora na oko 120 km od Francuske granice.

Jedan od najlepših evropskih gradova sa prebogatom istorijom i tradicijom, stecište brojnih umetnika iz čitavog sveta, savršen spoj tradicionalnog i modernog predstavlja vrhunsku destinaciju kada je o turizmu reč. Barselona je i jedna od najznačajnijih mediteranskih luka i naravno veoma važna stanica i polazna tačka za brojna krstarenja po Mediteranu i čitavom svetu.

Medjunarodni aerodrom Barselona je od grada udaljen 12 kilometara.

Istorija grada i koje znamenitosti Barselone obavezno obići

Istorija grada je jako duga odnosno prvi tragovi boravka ljudi na tom prostoru sežu duboko u praistoriju.

U starom veku grad su osvajali Grci a potom Rimljani. Ostaci rimskih zidina su u Barseloni vidljivi i danas a postoje tvrdnje da su neke od njh poslužile kao temelji za čuvenu  katedralu.

Grad je tokom srednjeg i na prelazu u novi vek osvajan i pljačkan, nekoliko puta i praktično uništen. Medjutim uvek se oporavljao i dalje razvijao da bi obrisi današnje Barselone počeli da se pojavljuju oko 15. veka odnosno sa početkom novog veka.

U gradu se nalazi jako veliki broj kulturno istorijskih znamenitosti od kojih su mnoge pod zaštitom UNESCO.

Simbol Barselone je svakako Sagrada Familia (Sveta Porodica) katedrala iz 19. veka čija izgradnja još uvek traje. Projektovao ju je i započeo najčuveniji španski arhitekta Gaudi. Centralni gradski Trg Katalonija, spomenik Kristoforu Kolumbu te ulica koja ih spaja La Rambla koju drže za jednu od najlepših u Evropi.

U Barseloni je i veliki morski akvarijum, Pikasov muzej, Gaudijev park, Gotički kvart. U punom sjaju u gradu funkcionišu i moderni objekti koji pružaju odmor i zabavu na najvišem nivou.

Pogledajte ponude za evropska krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Savona

Grad i luka Savona - opšte informacije

Savona je grad i luka na severozapadu Italije. Smešten je u djenovskom zalivu a u zaledju se uzdižu Ligurijski Alpi.

Luka u Savoni je veoma stara baš kao i ona u susednoj Djenovi i turistički kruzeri svakodnevno pristaju u nju.

Istorija Savone i znamenitosti koje morate obići

Prvi zapisi o postojanju grada potiču iz trećeg veka p.n.e. Istorija grada je duga i burna, nekoliko puta su ga osvajali i menjali gospodara dok konačno nije ušao u sastav Italije u 19. veku.  Grad je nekoliko puta bio gotovo uništen a poslednji put je pretrpeo teška razaranja u drugom svetskom ratu.

Savona je danas mali moderan grad sa mnoštvom znamenitosti koje ga krase.

Monumentalna tvrdjava iz 16. veka, kuća Kristofora Kolumba, Gradska kuća, muzeji i crkve, sve to čini ovaj gradić veoma zanimljivim za obilazak.

Za ljubitelje Zapadnog Mediterana, pripremili smo veliki broj atraktivnih krstarenja. Pogledajte naše ponude za krstarenje ovde.

Mapa