Od Mletaka do Olimpije

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Bella

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Venecija (Italija)

17:00

2. dan

Bari (Italija)

11:00

17:00

3. dan

Katakolon (Grčka)

11:00

17:00

4. dan

Santorini (Grčka)

08:00

17:00

5. dan

Pirej (Grčka)

07:30

16:30

6. dan

Krf (Grčka)

12:30

18:30

7. dan

Kotor (Crna Gora)

07:00

13:00

8. dan

Venecija (Italija)

09:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Bari

Grad i luka Bari - Osnovne informacije

Bari je grad i luka na jugoistoku Italije. Drugi je po veličini na jugu zemlje posle Napulja i znacajan je univerzitetski centar. Poznat je kao grad Svetog Nikole jer se u gradskoj katedrali nalaze mošti ovog sveca.

Bari je vrlo živ mediteranski grad koji je tokom proteklih vekova imao burnu istoriju. To se naravno i danas primećuje kroz kulturu, arhitekturu i sastav stnovništva.

Kao grad koji je praktično u neku ruku na vratima Jadrana Bari je obavezna destinacija za kruzere koji pristaju u njegovu luku. Mnoga krstarenja Bari imaju za početnu stanicu.

U blizini grada, na 8 km, se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Bari - Šta obavezno obići

Istraživanja govore da je na mestu gde se danas nalazi postojalo naselje još u doba antičke Grčke.

Kroz istoriju je na području južne Italije vlast držalo čak deset država. Gospodari su se smenjivali, uzimali za sebe ali neminovno ostavljali po nešto u nasledje.

Bari čine stari i novi deo. U starom delu su brojni spomenici iz prohujalih vremena medju kojima su posebno značajne hrišćanske svetinje odnosno crkve medju kojima ima i pravoslavnih.  Stari grad je opasan zidinama i ispresecan je uskim ulicama koje posetioca vode u nezaboravnu šetnju kroz vreme.

Bazilika Svetog Nikole iz 11. veka je medju najstarijim i jedan je od simbola grada. Treba svakako obići zamak-tvrđavu Castel del Monte kao i  Cattedrale di San Sabino.

Novi deo grada koji se razvija od kraja 19. veka je danas vrlo lep karakterističan po trgovima, fontanama, kao i izvanrednim restoranima, kafeima, hotelima.

Pogledajte krstarenja Evropom koje imamo u ponudi i osigurajte na vreme svoje omiljeno krstarenje.

Katakolon

Luka Katakolon - Opšte informacije

Na zapadnoj strani poluostrva Peloponez u neposrednoj blizini drevne Olimpije nalazi se nekadašnje ribarsko selo Katakolon. U poslednjih dvadeset godina Katakolon je doživeo neverovatan procvat upravo zahvaljujući turizmu vezanom za kruzere i krstarenja. Sada mnogi za njega kažu da je postao pravo turističko čudo Peloponeza. Zanimljivo je da je luka u ovom malenom mestu najprometnija posle gigantskog Pireja kada su u pitanju turistički brodovi.

Šta obići u Katakolonu i okolini

Mnogi turisti koji ovde provode dan najpre požele da posete Olimpiju, mesto gde su rodjene Olimpijske Igre u 8. veku pre nove ere. Od Katakolona do Olimpije se stiže za petnaestak minuta hoda.

Priliku za posetu Olimpiji svakako treba iskoristiti jer ostaci drevnih gradjevina koji se tamo nalaze starih  gotovo tri hiljade godina nemo svedoče o nastanku tradicije olimpizma, prisutne do danas.

Muzej tehnologije antičke Grčke je takodje nezaobilazna stanica u obilasku Katakolona. U samoj luci je svetionik sagradjen u 19. veku i koji je još uvek u funkciji. Uvek naravno ostaje vremena i za posetu lokalnoj vinariji kao i za predah uz domaće proizvode u nekoj od taverni uz obalu ili u samoj luci.

Za ljubitelje Istočnog Mediterana, pripremili smo brojna krstarenja. Pogledajte našu ponudu i rezervišite na vreme svoje savršeno krstarenje.

Santorini

Osnovne informacije o luci i ostrvu Santorini

Santorini je jedno od ostva iz grupe Kiklada u južnom Egeju. Naravno arhipelag Kiklade i Santorini su nezaobilazni kada su krstarenja Egejom ili Mediteranom u pitanju pa tako ostrvo poseduje neveliku luku, praktično uklesanu u kamen u koju pristaju veliki kruzeri.  

Ostrvo je vulkanskog porekla kao i čitav arhipelag. U stvari čitav reon koji obuhvataju Kiklade je aktivni vulkan koji se nalazi ispod površine mora. Poslednja erupcija se desila pre 3600 godina, a po rečima stručnjaka erupcije su se dešavale na svakih 20000 godina gotovo u pravilnim razmacima i sve su značajno menjale reljef područja. Zahvaljujući tome danas je na Santoriniju moguće kupanje na crvenim, crnim, tamno i svetlo sivim plažama koje ipak imaju jednu zajedničku odliku, prozirno, nestvarno čisto more.

Na oko šest kilometara od glavnog grada Tire na Santoriniju je medjunarodni aerodrom.

Šta obavezno posetiti ako se iskrcate na ostrvo Santorini

Samo ostrvo Santorini je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Grčke. Posećuju ga brojni turisti iz celog sveta a poznato je i kao ostrvo za romantična venčanja.

Seoce Imerovigli je možda najčešće fotografisano mesto u Grčkoj i njegove forografije krase stranice brojnih turističkih magazina i vodiča. Ne bez razloga jer njegov oblik amfiteatra, bele kuće i malene crkve sa plavim krovovima malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Na Santoriniju su i muzeji sa predmetima iz praistorije i antičkog doba, muzej vina, muzej posvećen grčkom piću Uzo. Malo nenaseljeno ostrvo u neposrednoj blizini Santorinija Nea Kameni, ugašeni vulkan sa termalnim izvorom je takodje mesto koje treba obići.

Rezervišite kod nas svoje savršeno krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi idealan odmor na vodi.

Pirej

Luka i grad Pirej - Osnovne informacije

Pirej je najveća Grčka luka a sa 19 miliona putnika koliko kroz nju godišnje prodje ona je i najveća putnička luka Evrope.

Sam grad Pirej je prirodno naslonjen na luku i predstavlja jedan od navećih grčkih gradova. Posebna autohtona celina koja je na mnogo načina pre svega fizički povezana sa Atinom ali ipak sasvim drugačija i specifična.

Atina i Pirej su u stvari velika neraskidiva celina obzirom da je Pirej komercijalna i turistička kapija Atine. Iz Pireja polazi i u njega pristaje stotine komercijalnih i turističkih brodova dnevno. Ogromna većina trajekata koji su veza kontinentalne Grčke i brojnih ostrva Egeja isplovljavaju i pristaju upravo u Pirej. Veliki turistički brodovi, popularni kruzeri koji obilaze Mediteran ali i udaljene prekookeanske destinacije takodje imaju Pirej kao odlazno dolaznu luku.

Luka je sa Atinom povezana brojnim autobuskim linijama i naravno metroom.

Atinski aerodrom je od centra grada udaljen oko 20 kilometara i od njega se do same luke takodje može stići metroom.

Akropolj (Atina) - znamenitost koju morate posetiti

Atina pak kao najveći i glavni grad Grčke predstavlja i turistički dragulj ne samo Grčke već i puno puno šire. Kao mesto nastanka i razvoja klasične Helenske kulture Atina je istovremeno velika moderna metropola i ogroman arheološki lokalitet. Praktično jedan neverovatan spoj modernog života i svega što on podrazumeva sa ambijentom koji je na pojedinim mestima zapravo onakav kakav je bio u antičko doba.

Centralno mesto u gradu zauzima Akropolj, grad na uzvišenju kako bi glasio bukvalni prevod njegovog imena sa starogrčkog. Arhitektonski zaokružen kompleks iz 5 veka p.n.e. zlatnog doba Perikleove Grčke posvećen boginji Atini. Hram Partenon, amfiteatri, palate, trgovi su neprocenjivo kulturno blago grada Atine ali i mnogo više od toga. Akropolj je zbog toga pod zaštitom UNESCO.   Nigde na svetu ne postoji tako veliki lokalitet na kome  i oni najmanje maštoviti mogu na trenutak da zamisle da su u antičkom dobu.

Pogledajte šta smo za vas izdvojili od aktuelnih krstarenja Zapadnim Mediteranom i rezervišite vaše idealno krstarenje.

Krf

Luka Krf - Opšte informacije

Krf je najsevernije ostrvo u Jonskom arhipelagu na zapadu Grčke. Radi se o jednom od najposećenijih ostva u Jonskom moru  koje turiste privlači kako zbog čarobne prirode tako i zbog prebogate istorije i kulturnog nasledja.

Ostrvo Krf je i nezaobilazna atraktivna destinacija za turističke brodove kada su u pitanju krstarenja po Jonskom, Sredozemnom, Jadranskom ali drugim morima. Luka i velika marina se nalaze u blizini glavnog grada.

Na Krfu postoji medjunarodni aerodrom.

Grad Krf - znamenitosti koje ćete upamtiti

Krf je zbog svog posebnog geografskog položaja tokom proteklih vekova bio meta  brojnih osvajača  u više ratova i oni su redom na ostrvu ostavili traga . To se posebno vidi u samom gradu Krfu gde se prepliću uticaji Mlečana, Italijana, Engleza pa čak i Nemaca i Francuza.

Grad čini mreža uskih mediteranskih ulica , načičkanih bogatom turističkom ponudom ali je istovremeno i svojevrsni muzej na otvorenom. Sama šetnja gradom već ostavlja dubok utisak a za one koji žele nešto više evo nekoliko preporuka. Muzej Vizantije, arheološki muzej, muzej azijske umetnosti, muzej folklora pa i muzej školjki.

Medju brojnim kulturno istorijskim spomenicima u  gradu Krfu nalaze se i oni koji su vezani za srpsku istoriju i prvi svetski rat. Tu je svakako najznačajnija Srpska kuća, odnosno muzej i srpski konzulat.  U gradu postoji čak 37 crkava a najpoznatije su Crkva sv. Spiridona zaštitnika ostrva te Katedralni hram posvećen Bogorodici.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Kotor

Opšte informacije o Kotoru

Kotor je mediteranski grad i luka u Bokokotorskom zalivu u Crnoj Gori. Zaliv  inače nosi i nadimak najjužniji fjord zbog svojog oblika i prirodnih karakteristika.  Luka se nalazi neposredno ispred glavne kapije starog grada i u nju pristaju veliki turistički  kruzeri.

Medjunarodni aerodrom u Tivtu je od Kotora udaljen 5 km.

Istorija Kotora i znamenitosti koje morate obići

Gradska luka u Kotoru je sagradjena za vreme mletačke vlasti (15.-18. vek) i veoma je dobro očuvana. Pod zaštitom je UNESCO kao deo svetske kulturne baštine.

Rana istorija grada vezana je za Rimsko carstvo kada je Kotor bio deo rimske provincije Dalmacije.  Grad je delio sudbinu ostalih gradova u ovom delu Mediterana sto znači da mu je istorija burna a gospodari brojni. Ipak mletačka vladavina je ostavila najdublji trag. Uticaj Mletačke republike je vidljiv posebno u arhitekturi starog grada. Čitav stari grad u Kotoru je jedan kulturno istorijski spomenik i  pod zaštitom je UNESCO. Grad je opasan visokim zidinama i predstavlja zaokruženu celinu.

U stari grad vode tri kapije u zidinama i one same po sebi predstavljaju spomenike. Najmonumentalnije i najznačajnije zdanje u starom gradu je katedrala Svetog Tripuna iz 12. veka.  Katedrala je medju najstarijim hrišćanskim svetinjama u Evropi. U 12. veku je podignuta i crkva Svetog Luke koja je do 17. veka bila katolički hram a kasnije je postala pravoslavni. Interesantno je da su Katolici sve do 19. veka imali svoj oltar u ovoj crkvi.

Od kotorskih trgova najznačajniji je Trg od oružja omiljeno mesto turista ali i meštana. Gradski toranj sa satom i stubom srama ispred, Kneževa palata, Napoleonovo pozorište samo su deo kotorske istorijske čitanke u kamenu.

Za ljubitelje Istočnog Mediterana, pripremili smo veliki broj ponuda za krstarenje. Pogledajte našu ponudu i rezervišite na vreme svoje krstarenje iz snova.

Venecija

Opšte informacije o gradu i luci u Veneciji

Venecija je grad i turistička luka na severu Italije na Jadranskom moru. Grad jedinstven na svetu sagradjen na 118 malih ostrva sa kanalima umesto ulica. Preko kanala je izgradjeno čak 117 mostova. Nalazi se na ušću reke Brente u Jadransko more.

Pored samih kanala su sagradjene brojne crkve i palate koje zajedno sa ostatkom gradskog jezgra čine jedinsvenu celinu prvorazredne kulturno istorijske vrednosti. Grad je zbog toga proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO.

Podaci govore da je danas poseti preko 50000 turista dnevno.

Posebno je zanimljiv segment turizma koja se odnosi na velike turističke kruzere. Venecija je jedna od najznačajnijih luka i nalazi se na ruti brojnih krstarenja i gotovo neverovatno zvuči podatak da turisti koji u grad dolaze kruzerima u njemo potroše preko 150 miliona evra godišnje.

U blizini Venecije se nalaze dva medjunarodna aerodroma.

Istorija grada i luke u Veneciji

Venecija je u srednjem veku bila najvažniji trgovački centar i najmoćniji grad tadašnjeg poznatog sveta. Poznata je i kao dugogodišnja prestoica moćne Mletačke republike.  U 18. veku propast Mletačke republike dovodi do toga da njen glavni grad  ulazi u period velike krize i dolazi na ivicu opstanka.

Tek krajem 19. Veka počinju da se pojavljuju znaci oporavka  mada je staro gradsko jezgro praktično u demografskom smislu izgubilo bitku sa predgradjima. To je ostavilo posledice koje se osećaju i danas jer u predgradjima živi gotovo četiri petine stanovnika.

Venecija postaje turistička destinacija krajem 19. veka zahvaljujući interesovanju umetnika i učenih ljudi toga vremena za njenu jedinstvenu arhitekturu i istoriju. Zahvaljujući činjenici da je Veneciju na neki način mimoišlo razaranje koje je doneo drugi svetski rat razvoj turizama se nastavio do današnjih dana.

Ako planirate krstarenje Istočnim Mediteranom, pogledajte naše ponude za krstarenje i obezbedite sebi nezaboravno krstarenje!

Mapa