Mediteranski Karibi

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Bella

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Đenova (Italija)

18:00

2. dan

Marsej (Francuska)

09:00

18:00

3. dan

Palma de Majorka (Španija)

15:00

23:55

4. dan

Ibica (Španija)

09:00

5. dan

Ibica (Španija)

07:00

6. dan

Olbija (Italija)

09:00

18:00

7. dan

Livorno (Italija)

08:00

19:00

8, dan

Đenova (Italija)

09:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Marsej

Opšte informacije o gradu i luci Marsej

Marsej često zovu lučkim velegradom što ga u stvari najbolje opisuje. Drugi je grad po veličini u Francuskoj i svakako najveća trgovačka luka.

Sa svojih 1600000 stanovnika i burnom i zanimljivom istorijom i kulturom predstavlja prosto neodoljivu destinaciju za posetiti i baš odatle započeti svoje krstarenje iz snova. Gradska luka je stanica ne samo trgovačkih već i turističkih brodova, kruzera.

Marsej je često bio deo kulisa raznih filmova koji su ga delimično i učinili gradom od koga se neki po malo plaše. Činjenica je da su razne istorijske okolnosti i krupni dogadjaji na obale Francuske bas preko Marseja dovele ogroman broj doseljenika, ali ne samo iz Afrike, kao sto se obično misli, već i iz Evrope pre svega iz Italije i Španije. Sve to je učinilo da Marsej danas predstavlja mesto u kome su kultura, arhitektura, jezici i običaji tako izmešani da je to možda jedinstven slučaj u svetu.

Medjunarodni aerodrom se nalazi na 27 kilometara zapadno od Marseja.

Koje znamenitosti Marseja obavezno obići

Ono sto svakako treba obići u Marseju je zgrada gradske Opere originalno podignute u 18 veku a detaljno rekonstruisane gotovo 100 godina kasnije.

Na uzvišenju iznad grada se nalazi crkva Notre dame De La Grade odakle je pogled na grad zaista jedinstven.

Nedaleko od obale je mali arhipelag čije je najupečatljivije ostrvo Ile d’lf na kome je tvrdjava u koju je Aleksandar Dima smestio priču o grofu Monte Kristu.

Ljubitelji umetnosti će pak svoj kutak pronaći u kvartu Panier, prepunom muzeja i galerija. Čuveni francuski kafei su možda najlepši baš u ovom kraju.

Opatija Sv. Viktora, palata Lonšan sa muzejima i vrtovima, muzej Marseja, stara gradska luka sa ribljom pijacom iz 6. veka p.n.e. te tvrdjava Sen Žan iz 17. veka se takodje nalaze u istorijskom delu grada.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Palma de Majorka

Ostrvo Palma de Majorka i luka u Palmi - Opšte informacije

Palma de Majorka, špansko ostrvo u Sredozemnom moru južno od Barselone. Deo je čuvenog arhipelaga Baleari kome pripadaju još i Ibica, Menorko i Formentero.

Čitav arhipelag je okrenut turizmu u punoj meri, posebno onom visokom. Krstarenja, veliki kruzeri i sve što uz to ide svakako pripadaju toj vrsti turizma.

Luka u Palmi glavnom gradu Palma de Majorke svakodnevno prima brojne velike turističke brodove i predstavlja jednu od omiljenih destinacija turista. Ugostiteljska, trgovačka i ponuda noćnog života je medju najboljim u Evropi.

Na Ostrvu se nalazi veliki medjunarodni aerodrom.

Istorija i znamenitosti Palma de Majorke

Istorija ostrva se najpre vezuje za period starog Rima i postoje ostaci rimskih vojnih utvrdjenja na njemu koji to i dokazuju. Rimljani su Palma de majorku smartali važnom tačkom za kontrolu nad tim delom Sredozemlja.

Posle podele Rimskog carstva Palma de Majorka ostaje pod vlašću Vizantije sve do 10. veka kada je osvajaju Arapi i vladaju preko 200 godina.

Sa padom moći Arapskih plemena na Palma de Majorci se smenjuju različiti gospodari ali samo ostrvo i grad Palma doživljavaju nešto brži razvoj. Iza njih   su ostali vredni kulturno istorijski spomenici.

Gotička katedrala La Seu sa muzejem iz srednjeg veka jedan je od najlepših spomenika u Palmi. Katedrala i zamak Belver su zdanja stara 700 godina i pružaju vrlo dobar pogled u daleku prošlost. Kula i zamak Angel su posvećeni Arhangelu Gavrilu.

Palma de Majorka je takodje ostrvo čarobne prirode i sjajnih plaža koje privlače brojne kupače. Treba obići i pećinu Drak, najveću u Evropi u kojoj se nalazi i podzemno jezero.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite na vreme svoje omiljeno krstarenje!

Ibica

Opšte informacije o Ibici

Ibica jedno od ostrva arhipelaga Baleari je sinonim za dobar letnji provod. Mnogi je u šali zovu mladjom i bitno razuzdanijom sestrom ozbiljne Palma de Majorke.

Na Ibici ima puno toga da se vidi. Ipak ostvo i grad su najpoznatiji kao top letnja destinacija sa fantastičnim plažama i žurkama koje nikada ne prestaju. Kruzeri i krstarenja su naravno prirodan deo ove slike.

Na ostrvu se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija i znamenitosti Ibice - Šta obavezno obići?

Grad i luka Ibica je osnovan u 7. veku p.n.e. Osnovali su ga Kartaginjani i vladali do dolaska Rimljana pod čijom vlašću ostaje sve do pada zapadnog Rimskog carstva kada ostaje pod vlašću Vizantije. Kasnije će ostrvom vladati Arapi iz severne Afrike i to od 10. do 13 veka. Katalonci koji su potom osvojili ostrvo nisu suviše pažnje posvećivali njegovoj odbrani tako da je lokalno stanovništvo često stradalo od pirata. Otuda i kamene odbrambene kule na liticama koje danas turistima služe za fotografisanje a nekada su značile život za meštane.

Stari grad Ibice u stvari predstavlja veliku tvrdjavu iz 16. veka koja je tokom letnjih meseci šetalište na kome možete sresti ljude iz celog sveta.

U luci je nezaobilazan spomenik piratima ili Corsair Obelisk. To je možda i jedinstven primer da je negde podignut spomenik neprijatelju od koga se vekovima strepelo.

Nekoliko velikih pećina sa karakterističnim ukrasima su takodje vema zanimljive. Jedna od najčuvenijih katakombi još iz vremena Feničana takodje je na Ibici.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Olbija

Opšte informacije o Sardiniji i Olbiji

Sardinija je mediteransko ostrvo koje pripada Italiji. Njene obale zapljuskuju Tirensko more sa istoka i Sredozemno sa zapada i juga. Najbliže kopno Sardiniji je francusko ostrvo Korzika udaljeno svega 11 km.

Ostrvo je bilo naseljeno još pre 6000 godina doseljenicima sa matičnog Apeninskog pluostrva. U antičko doba bilo je pod vlašću Rimljana koji su ostavili najdublji trag i uticaj na kulturu vidljiv i danas. Budući gospodari su se nešto kraće zadržavali da bi Sardinija konačno ušla u sastav Italije u 19. veku.

Duga obala sa veoma raznovrsnom prirodom, mnoštvo uvala, zaliva, litica koje se vertikalno spuštaju u more, plaže koje mnogi drže za najlepše u Evropi, sve to čini Sardiniju izvanrednom turističkom destinacijom. Stoga se krstarenja velikih kruzera Mediteranom ne mogu zamisliti bez obilaska ovog ostrva.

Grad i luka Olbija je smešten na severoistoku ostrva. Olbija nije veliki ali je veoma  šarmantan gradić. Ima sve odlike mediteranske arhitekture, uske popločane ulice, male trgove, fasade živih boja. Istorijski centar grada je zanimljiv za obilazak ali i za šoping ili posetu nekom od restorana, kafea.

U neposrednoj blizini grada se nalazi medjunarodni aerodrom.

Šta posetiti u Olbiji?

U gradu se nalaze dve stare crkve, Bazilika sv. Simpilika iz 11. Veka i crkva sv. Apostola Pavla.  Arheološki muzej u Olbiji poseduje vrlo bogatu riznicu eksponata od praistorije, Antike do srednjeg veka.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Livorno

Osnovne informacije o Livornu

Livorno je luka i grad na zapadu Italije, tačnije njene pokrajine Toskane. Livorno je kao i većina italijanskih primorskih gradova u značajnoj meri okrenut turizmu. Veliki brodovi-hoteli popularni kruzeri u grad dovode turiste iz celog sveta. U šetnji i obilasku malo ko neće poželeti da predahne makar uz espreso u nekom tipičnom italijanskom kafeu, mada nije lako odoleti ni mirisima iz nekog od restorana razasutih svuda unaokolo.

Medjunarodni aerodrom Galileo Galilej u Pizi je od Livorna udaljen 17 km.

Istorija grada i luke Livorno

Istorija grada je vrlo zanimljiva. Naime, po okončanju rimske vladavine koja je trajala od antičkih vremena grad dospeva u ruke drugog italijanskog grada Djenove koja ga je kupila od tadašnjeg francuskog kralja. Djenova ga je potom preprodala Firenci kojoj je bio naročito važan zbog izlaza na more. Prilično neobično, gledano iz današnje perspektive. Luka je tada bitno proširena. U 16. veku je donesena odluka da se Livorno izgradi kao ’idealan grad’. Zadatak je poveren najpoznatijim arhitektama i neimarima tog vremena. Rezultat je bio pravilan šestougaoni grad sa ulicama pod pravim uglom okružen zidinama i vodenim kanalima.

Šta obavezno obići ako dođete u Livorno

Prvobitni šestougaonik grada Livorno predstavlja staro istorijsko jezgro prepuno vrednih spomenika. Medju njima su najpoznatiji katedrala San Frančesko di Asi  iz 17. veka, koja se nalazi na Pjaca Grande ili Velikom Trgu u samom centru grada, crkva San Djovani Batista, crkva Santa Katarina te monumentalna tvrdjava Forteza Vekija. Gradska tvrdjava je gradjena i dogradjivana od rimskog doba do 16. veka. Danas služi za brojne kulturne dogadjaje, festivale, izložbe i posebno koncerte.

Rezervišite vaše krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi vrhunski odmor na brodu.

Đenova

Osnovne informacije o gradu i luci Đenova

Djenova je šesti po veličini grad u Italiji ali i najveća luka. Nalazi se na severozapadu zemlje na Tirenskom moru. Grad je po mnogo čemu poseban i neobičan. Sam po sebi je prvorazredna turistička destinacija i više je nego privlačan i zanimljiv. Ponosno nosi nasledje nekada moćne Mletačke republike čiji simbol, zastava Svetog Djordja, predstavlja zaštitni znak grada.

Djenova je smeštena na obali u relativno uzanoj dolini izmedju brda koja su u stvari obronci Apenina i Alpa. Zbog toga su ulice u gusto naseljenom području veoma strme, neke sa serpentinama, sa mnoštvom tunela i nadvožnjaka u samom gradu. Saobraćaj u Djenovi u stvari funkcioniše na više nivoa.

Turizam ima veliki udeo u gradskoj privredi a sve značajniji je onaj koji se tiče  kruzera koji pristaju u gradsku luku.

Aerodrom Kristofor Kolumbo se nalazi na 7 km od centra grada.

Istorija i znamenitosti koje nudi Đenova

Staro jezgro grada koje pod zaštitom UNESCO, predstavlja lavirint stotina uskih ulica, malenih trgova. Stanovnici ovaj deo zovu Karudji.

U starom gradu su smešteni brojni spomenici kulture i svaki obilazak Djenove podrazumeva posetu Karudjiju.

Najposećenija tačka u gradu je centralni gradski trg Pjaca de Ferari na kome se nalaze najznačajnije gradjevine. Palata Duždeva je središte kulturnih  i umetničkih dešavanja a u neposrednoj blizini je i Muzej del Tesoro. U starom gradu je i ulica Via Garibaldi sa 42 palate pod zaštitom UNESCO.  Na putu ka luci se nalazi i velelepna katedrala Svetog Lorenca. Rodna kuća Kristofora Kolumba, tačnije njena replika, takodje je veoma posećena.

Najpoznatija atrakcija Djenove koja pripada modernom dobu je svakako Akvarijum, najveći u Evropi i drugi po veličini u svetu. Godišnje ga poseti preko milion ljudi.

Rezervišite na vreme vaše krstarenje. Pogledajte šta smo za vas od krstarenja Zapadnim Mediteranom izdvojili iz ponude.

Mapa