Letnji povetarac

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Bella

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Đenova (Italija)

18:00

2. dan

Ćivitavekija (Italija)

07:00

17:00

3. dan

Palermo (Italija)

09:00

17:00

4. dan

Kaljari (Italija)

09:00

18:00

5. dan

Palma de Majorka (Španija)

15:00

23:59

6. dan

Valensija (Španija)

09:00

16:00

7. dan

Marsej (Francuska)

13:00

20:00

8. dan

Đenova (Italija)

09:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Ćivitavekija

Opšte informacije o luci Ćivitavekija

Ćivitavekija je jedna od najvećih italijanskih luka. Nalazi se na Tirenskom moru, oko 80 km zapadno od Rima. Zaliv u kome se grad nalazi je svojim oblikom u stvari poslužio kao prirodna luka.

Ćivitavekija je svakako medju značajnijim lukama kada je turizam vezan za krstarenja u pitanju.

Rimski aerodrom Leonardo da Vinči je udaljen 60 km od luke.

Grad i luka Ćivitavekija - istorija i znamenitosti koje morate obići

Ćivitavekija je u vreme starog Rima imala veliki značaj i prva luka je tu izgradjena u 2. veku za to doba veoma savremena. Tokom srednjeg veka bila važno utvrdjenje Vizantije na Tirenskom moru. Značaj nije izgubila ni dok je bila pod vlašću papske države od 8. Pa sve do 19. veka kada konačno ulazi u sastav ujedinjene Italije. Za vreme drugog svetskog rata grad i luka su pretrpeli teška razaranja.

Danas je Ćivitavekija moderan grad, ne mnogo veliki ali veoma lep sa dozom patine iz starih vremena. Znamenitosti koje turisti rado obilaze potiču iz različitih perioda i svedoče o bogatoj istoriji.

Medju najstarijima je Rocca tvrdjava koja je sagradjena pre hiljadu godina i koja nadgleda grad i antičke zidine stare luke.

Mikelandjelova tvrdjava iz 16. veka je takodje jedna od gradskih atrakcija. Na glavnom trgu Ćivitavekije je velika katedrala posvećena svetom Franji i potiče iz 18. veka.

Prelepi trgovi su inače obeležje italijanskih gradova a možda i najlepši u Ćivitavekiji je Pjaca Leandra sa fontanom u sredini koji se nalazi u starom istorijskom delu.

Na svega nekoliko kilometara od grada je i čuveni arheološki lokalitet Trajanove terme.

Rezervišite na vreme vaše krstarenje. Pogledajte šta smo za vas od krstarenja Zapadnim Mediteranom izdvojili iz ponude.

Palermo

Grad i luka Palermo - Opšte informacije

Palermo je jedna od najprometnijih luka u Sredozemlju kada su kruzeri u pitanju. Mnogima je upravo ova luka i polazna tačka.

Na 35 kilometara od grada se nalazi internacionalni aerodrom.

Istorija i znamenitosti grada i luke u Palermu

Palermo, tačnije područje gde se grad danas nalazi bilo je naseljeno još u praistoriji odnosno pre 8000 godina.

Palermo su u 8. veku p.n.e. osnovali Feničani. Potom su ga osvojili Kartaginjani pre nego sto će postati deo Rimskog Carstva. Po raspadu istog grad ostaje pod Vizantijom narednih hiljadu godina. U srednjem veku nastupa period burne istorije i gospodari se menjaju onako kako su se istorijske okolnosti menjale.

Nagli razvoj Palerma se dešava pod vlašću Arapa u vreme Sicilijanskog Emirata.  U 11. veku grad ponovo postaje hrišćanska sredina i gradi se mnogo crkava i palata koje i danas svedoče o prošlim vremenima. U 19. veku Sicilija ulazi u sastav ujedinjene Italije. Palermo postaje glavni grad ostrva i tako je i danas.

Dinamičan ambijent, temperamentni ljudi, brojni kontrasti i veliki broj istorijskih znamenitosti je ono što posetilac prvo primeti u Palermu. Grad je veliki i za obilazak je potrebno dosta vremena ali ipak neke stvari se izdvajaju.

Čitavo područje starog grada je pod zaštitom UNESCO. To je činjenica koja sama za sebe dosta govori. Iza sebe su po nešto ostavili Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi, Španci.

Glavne znamenitosti grada koje turisti rado obilaze su, gradska Katedrala iz 12. veka, manastir San Djovani 12. vek, crkva Sv. Katalda 12. vek, Normanska palata 12. vek,  katakombe Kapucinera.

Vreme u gradu se naravno može provesti i u običnoj šetnji i razgledanju, sigurno je da duboke impresije neće izostati.

Pogledajte ponude za evropska krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Kaljari

Palma de Majorka

Ostrvo Palma de Majorka i luka u Palmi - Opšte informacije

Palma de Majorka, špansko ostrvo u Sredozemnom moru južno od Barselone. Deo je čuvenog arhipelaga Baleari kome pripadaju još i Ibica, Menorko i Formentero.

Čitav arhipelag je okrenut turizmu u punoj meri, posebno onom visokom. Krstarenja, veliki kruzeri i sve što uz to ide svakako pripadaju toj vrsti turizma.

Luka u Palmi glavnom gradu Palma de Majorke svakodnevno prima brojne velike turističke brodove i predstavlja jednu od omiljenih destinacija turista. Ugostiteljska, trgovačka i ponuda noćnog života je medju najboljim u Evropi.

Na Ostrvu se nalazi veliki medjunarodni aerodrom.

Istorija i znamenitosti Palma de Majorke

Istorija ostrva se najpre vezuje za period starog Rima i postoje ostaci rimskih vojnih utvrdjenja na njemu koji to i dokazuju. Rimljani su Palma de majorku smartali važnom tačkom za kontrolu nad tim delom Sredozemlja.

Posle podele Rimskog carstva Palma de Majorka ostaje pod vlašću Vizantije sve do 10. veka kada je osvajaju Arapi i vladaju preko 200 godina.

Sa padom moći Arapskih plemena na Palma de Majorci se smenjuju različiti gospodari ali samo ostrvo i grad Palma doživljavaju nešto brži razvoj. Iza njih   su ostali vredni kulturno istorijski spomenici.

Gotička katedrala La Seu sa muzejem iz srednjeg veka jedan je od najlepših spomenika u Palmi. Katedrala i zamak Belver su zdanja stara 700 godina i pružaju vrlo dobar pogled u daleku prošlost. Kula i zamak Angel su posvećeni Arhangelu Gavrilu.

Palma de Majorka je takodje ostrvo čarobne prirode i sjajnih plaža koje privlače brojne kupače. Treba obići i pećinu Drak, najveću u Evropi u kojoj se nalazi i podzemno jezero.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite na vreme svoje omiljeno krstarenje!

Valensija

Opšte informacije o Valensiji

Valensija treći po veličini grad u Španiji iza Madrida i Barselone. Takodje Valensija je i velika luka, najprometnija u Sredozemnom moru.  Pored toga što ima ogroman komercijalno trgovački značaj, luka je i odredište za veliki broj kruzera koji u Valensiju dovode sve više turista iz celog sveta.

Valensija ima i sjajnu hotelsko ugostiteljsku ponudu te je paelju, tapas, špansku šunku i sangriju moguće probati na stotinama mesta. Naravno i puno toga drugog. I da ne zaboravimo, plaže su svuda,  u gradu i oko njega, raznovrsne i neodoljive.

Medjunarodni aerodrom je udaljen 8 km od Valensije.

Istorija Valensije

Grad je na isočnoj obali Pirinejskog poluostrva osnovan još u 2. veku p.n.e. Osnovali su ga Rimljani i u njemu ostali sve do propasti rimskog carstva. U 8. veku grad su osvojili Arapi i od tada se ubrzano razvija i raste. U narednim vekovima Hrišćani i Muslimani su se često borili za prevlast nad gradom. U 17.  veku Valensija ostaje u rukama Hrišćana. Istoriografija ipak beleži da je najplodniji period u razvoju grada traje od početka 20. veka kada postaje treći najznačajniji španski grad.

Znamenitosti koje nudi Valensija

U samom gradu i okolini postoji toliko toga što treba videti bilo da su u pitanju starine ili moderne gradjevine da se zaista malo koji grad na svetu može pohvaliti nečim sličnim. Istorijske znamenitosti potiču iz različitih perioda od ostataka iz antičkog vremena, preko srednjeg veka, sve do početka novog veka.

La Lonja, zdanje iz 15. veka pod zaštitpm UNESCO koje je služilo kao tržnica za trgovinu svilom, iz 15 veka potiče i katedrala Svete Marije u gotskom stilu. Ispred same katedrale se nalazi trg Device i Neptunova fontana. Trg Device, Kraljičin trg i Gradski trg čine trougao gde gradjani Valensije najviše vole da se okupljaju i tu je uvek živo. Odbrambeni tornjevi, Tores de Kvart su deo zidina Valensije iz 15. veka. Zgrada Almudin iz 14 veka, zvonik Migelete takodje iz 14 veka koji je najpre bio samostalan toranj da bi kasnije postao deo karedrale u Valensiji i njen najupečatljiviji deo. U gradu postoji i znacajan broj muzeja, a pored klasičnih tu je i muzej koride, sve samo ne obično mesto.

Valensija je prebogata i modernim zdanjima koja zavredjuju pažnju ali daleko najpoznatiji je  grad umetnosti i nauke. Kompleks modernih, futurističkih gradjevina i instalacija koji polako prerasta u simbol grada. Muzej nauke, sale za bioskopske projekcije, najveći akvarijum u Evropi, čuveno zdanje Hemisfera sa planetarijumom koje ima oblik ljudskog oka, delovi su ovog jedinstvenog grada u gradu.

Otkrijte naše programe krstarenja kako bi se upoznali sa dostupnim krstarenjima iz ponude i svoje putovanje pretvorili u nezaboravno iskustvo.

Marsej

Opšte informacije o gradu i luci Marsej

Marsej često zovu lučkim velegradom što ga u stvari najbolje opisuje. Drugi je grad po veličini u Francuskoj i svakako najveća trgovačka luka.

Sa svojih 1600000 stanovnika i burnom i zanimljivom istorijom i kulturom predstavlja prosto neodoljivu destinaciju za posetiti i baš odatle započeti svoje krstarenje iz snova. Gradska luka je stanica ne samo trgovačkih već i turističkih brodova, kruzera.

Marsej je često bio deo kulisa raznih filmova koji su ga delimično i učinili gradom od koga se neki po malo plaše. Činjenica je da su razne istorijske okolnosti i krupni dogadjaji na obale Francuske bas preko Marseja dovele ogroman broj doseljenika, ali ne samo iz Afrike, kao sto se obično misli, već i iz Evrope pre svega iz Italije i Španije. Sve to je učinilo da Marsej danas predstavlja mesto u kome su kultura, arhitektura, jezici i običaji tako izmešani da je to možda jedinstven slučaj u svetu.

Medjunarodni aerodrom se nalazi na 27 kilometara zapadno od Marseja.

Koje znamenitosti Marseja obavezno obići

Ono sto svakako treba obići u Marseju je zgrada gradske Opere originalno podignute u 18 veku a detaljno rekonstruisane gotovo 100 godina kasnije.

Na uzvišenju iznad grada se nalazi crkva Notre dame De La Grade odakle je pogled na grad zaista jedinstven.

Nedaleko od obale je mali arhipelag čije je najupečatljivije ostrvo Ile d’lf na kome je tvrdjava u koju je Aleksandar Dima smestio priču o grofu Monte Kristu.

Ljubitelji umetnosti će pak svoj kutak pronaći u kvartu Panier, prepunom muzeja i galerija. Čuveni francuski kafei su možda najlepši baš u ovom kraju.

Opatija Sv. Viktora, palata Lonšan sa muzejima i vrtovima, muzej Marseja, stara gradska luka sa ribljom pijacom iz 6. veka p.n.e. te tvrdjava Sen Žan iz 17. veka se takodje nalaze u istorijskom delu grada.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Đenova

Osnovne informacije o gradu i luci Đenova

Djenova je šesti po veličini grad u Italiji ali i najveća luka. Nalazi se na severozapadu zemlje na Tirenskom moru. Grad je po mnogo čemu poseban i neobičan. Sam po sebi je prvorazredna turistička destinacija i više je nego privlačan i zanimljiv. Ponosno nosi nasledje nekada moćne Mletačke republike čiji simbol, zastava Svetog Djordja, predstavlja zaštitni znak grada.

Djenova je smeštena na obali u relativno uzanoj dolini izmedju brda koja su u stvari obronci Apenina i Alpa. Zbog toga su ulice u gusto naseljenom području veoma strme, neke sa serpentinama, sa mnoštvom tunela i nadvožnjaka u samom gradu. Saobraćaj u Djenovi u stvari funkcioniše na više nivoa.

Turizam ima veliki udeo u gradskoj privredi a sve značajniji je onaj koji se tiče  kruzera koji pristaju u gradsku luku.

Aerodrom Kristofor Kolumbo se nalazi na 7 km od centra grada.

Istorija i znamenitosti koje nudi Đenova

Staro jezgro grada koje pod zaštitom UNESCO, predstavlja lavirint stotina uskih ulica, malenih trgova. Stanovnici ovaj deo zovu Karudji.

U starom gradu su smešteni brojni spomenici kulture i svaki obilazak Djenove podrazumeva posetu Karudjiju.

Najposećenija tačka u gradu je centralni gradski trg Pjaca de Ferari na kome se nalaze najznačajnije gradjevine. Palata Duždeva je središte kulturnih  i umetničkih dešavanja a u neposrednoj blizini je i Muzej del Tesoro. U starom gradu je i ulica Via Garibaldi sa 42 palate pod zaštitom UNESCO.  Na putu ka luci se nalazi i velelepna katedrala Svetog Lorenca. Rodna kuća Kristofora Kolumba, tačnije njena replika, takodje je veoma posećena.

Najpoznatija atrakcija Djenove koja pripada modernom dobu je svakako Akvarijum, najveći u Evropi i drugi po veličini u svetu. Godišnje ga poseti preko milion ljudi.

Rezervišite na vreme vaše krstarenje. Pogledajte šta smo za vas od krstarenja Zapadnim Mediteranom izdvojili iz ponude.

Mapa