Jadransko i Jonsko more

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Venecija (Italija)

17:00

2. dan

Split (Hrvatska)

07:00

17:00

3. dan

Dan na moru

4. dan

Santorini (Grčka)

07:00

15:00

5. dan

Mikonos (Grčka)

20:00

6. dan

Mikonos (Grčka)

03:00

6. dan

Dubrovnik (Hrvatska)

13:00

20:00

7. dan

Ankona (Italija)

10:00

18:00

8. dan

Venecija (Italija)

08:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Split

Opšte informacije o gradu i luci u Splitu

Split je najveći grad hrvatskog primorja i najznačajnija luka. Grad se nalazi u centralnom delu Dalmacije, tačnije na poluostrvu Marjan.

Split je danas grad koji se u velikoj meri oslanja na turizam izmedju ostalog i onaj koji se odnosi na krstarenja i kruzere. Splitska luka je sve više prisutna na rutama kompanija koje se bave krstarenjima.

U samom gradu je veoma bogata ugostiteljska i hotelska ponuda. Splitski medjunarodni aerodrom je od grada udaljen 24 km.

Istorija Splita i znamenitosti koje nudi Split

Postoje tragovi postojanja naseobine na ovom prostoru koji se vezuju za praistoriju. Nešto jasniji su dokazi o postojanju grada u starorimskom periodu. Ipak za period vladavine rimskog cara Dioklecijana se kaze da je bio početak razvoja grada i iza njega su ostale neke od najznačajnijih gradjevina ne samo grada Splita već i mnogo šire.

Diklecijanova palata je sagradjena izmedju 295. i 305. godine. To je zdanje oko koga se kasnije razvio stari grad Split. Zanimljivo je da je ova monumentalna gradjevina najočuvanija kasnoantička palata na svetu.

Istorija grada je toliko bogata i burna da su o tome objavljeni tomovi knjiga i naučnih radova. Svaka istorijska epoha je donela na ovaj prostor novog gospodara i svaki je težio da tu zauvek ostane. Prosto, atraktivan položaj na obali je bio neodoljiv i najjači nisu birali sredstva da zauzmu grad.

Pored Dioklecijanove palate neke o d znamenitosti grada su Dioklecijanovi podrumi, Jupiterov hram, Narodni trg, Peristil (središte Dioklecijanove palate), Katedrala Svetog Duje, srebrna i zlatna vrata te nadaleko čuvena splitska riva.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Santorini

Osnovne informacije o luci i ostrvu Santorini

Santorini je jedno od ostva iz grupe Kiklada u južnom Egeju. Naravno arhipelag Kiklade i Santorini su nezaobilazni kada su krstarenja Egejom ili Mediteranom u pitanju pa tako ostrvo poseduje neveliku luku, praktično uklesanu u kamen u koju pristaju veliki kruzeri.  

Ostrvo je vulkanskog porekla kao i čitav arhipelag. U stvari čitav reon koji obuhvataju Kiklade je aktivni vulkan koji se nalazi ispod površine mora. Poslednja erupcija se desila pre 3600 godina, a po rečima stručnjaka erupcije su se dešavale na svakih 20000 godina gotovo u pravilnim razmacima i sve su značajno menjale reljef područja. Zahvaljujući tome danas je na Santoriniju moguće kupanje na crvenim, crnim, tamno i svetlo sivim plažama koje ipak imaju jednu zajedničku odliku, prozirno, nestvarno čisto more.

Na oko šest kilometara od glavnog grada Tire na Santoriniju je medjunarodni aerodrom.

Šta obavezno posetiti ako se iskrcate na ostrvo Santorini

Samo ostrvo Santorini je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Grčke. Posećuju ga brojni turisti iz celog sveta a poznato je i kao ostrvo za romantična venčanja.

Seoce Imerovigli je možda najčešće fotografisano mesto u Grčkoj i njegove forografije krase stranice brojnih turističkih magazina i vodiča. Ne bez razloga jer njegov oblik amfiteatra, bele kuće i malene crkve sa plavim krovovima malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Na Santoriniju su i muzeji sa predmetima iz praistorije i antičkog doba, muzej vina, muzej posvećen grčkom piću Uzo. Malo nenaseljeno ostrvo u neposrednoj blizini Santorinija Nea Kameni, ugašeni vulkan sa termalnim izvorom je takodje mesto koje treba obići.

Rezervišite kod nas svoje savršeno krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi idealan odmor na vodi.

Mikonos

Ostrvo, grad i luka - Opšte informacije o Mikonosu

Mikonos je jedno od najčuvenijih Grčkih ostrva praktično jedan od simbola procvata turizma u ovoj zemlji. Kad to kažemo mislimo pre svega na turizam više klase u koji krstarenja svakako spadaju. Mikonos je i nezaobilazna stanica i  svih kruzera koji krstare Egejskim morem. Samo ostrvo nije veliko niti previse gusto naseljeno i naravno u punoj meri je okrenuto turizmu.

Ostrvo Mikonos je deo čuvenog arhipelaga Kiklade i nalazi se u centralnom delu Egejskog mora. Grad Mikonos se nalazi na zapadnoj strani ostrva a neposredno pored je i luka.

U luku pristaju brojni trajekti koji Mikonos povezuju sa drugim ostrvima i naravno Pirejom. Tu su i luksuzne privatne jahte sasvim u skladu sa reputacijom samog ostrva koje se smatra jednom od top mondenskih destinacija ovog dela sveta.

Ostrvo je inače krajnje kosmopolitsko, okrenuto dobroj zabavi koja traje 24 sata. Plaže Mikonosa su takodje čuvene i krasi  ih kako prirodna lepota tako i dostupnost raznih sadržaja.

Na Mikonosu je i medjunarodni aerodrom.

Ovo obavezno obići na Mikonosu

Simboli grada Mikonosa su kvart pod imenom Mala Venecija i naravno čuvenih sedam vetrnjača koje se nalaze na uzvišenju iznad grada. Mala Venecija deo grada neverovatno maštovite arhitekture, i posebno boja koje čine da čitav predeo bude krajnje upečatljiv. Ime je dobila zbog gusto zbijenih kuća koje uz samu obalu čine neku vrstu bedema. Njihove raznobojne terase ostavljaju utisak kao da vise nad samim morem.

Crkva Paraportiani iz 15. veka je jedno od najzanimljivijih arhitektonskih zdanja u celoj Grčkoj. Nalazi se na ulazu u glavnu luku a njeno ime znači unutrašnja ili druga vrata. Paraportiani je u stvari kompleks od četiri manje crkve iznad kojih je izgradjena peta i koja čini centralnu kupolu.

Planirate da se upustite u neko od uzbudljivih krstarenja? Za vas smo izdvojili pregršt ponuda za krstarenje Istočnim Mediteranom. Rezervišite na vreme!

Dubrovnik

Grad i luka u Dubrovniku - Opšte informacije

Dubrovnik grad muzej, biser Jadrana, Mediterana ali mnogo, mnogo više od toga. Slobodno možemo da kažemo da je Dubrovnik svetski poznata destinacija a to i pokazuje i broj turista iz najrazličitijih delova sveta koji ga posećuju. Dubrovnik je naročito aktuelan za sve one koji vole krstarenje.

Dubrovnik je pored svog kulturno istorijskog značaja i vrlo atraktivno letovalište. U blizini samog gradskog jezgra opasanog zidinama se nalaze atraktivne veoma posećene plaže kao i novi moderni hoteli visoke klase.

Grad je i jedna od najatraktivnih destinacija i kada je turizam vezan za krstarenja u pitanju. Veliki turistički brodovi koji krstare Sredozemljem imaju dubrovačku luku kao nezaobilaznu stanicu.

U neposrednoj blizini Dubrovnika je medjunarodni aerodrom.

Istorija Dubrovnika i koje znamenitosti obavezno obići

Prebogata istorija ovog grada može se izučavati kao poseban predmet u školama pa ćemo se zadržati samo na nekim osnovnim stvarima.

O nastanku samog grada postoji više teorija. Do nedavno je najrasprostranjenija bila ona da su prvi obrisi grada nastali u 7. veku ali u novije vreme postoje tvrdnje da je na mestu današnjeg Dubrovnika postojala luka jos u vreme  antičke Grčke.

Kroz buduće vekove Dubrovnik je bio na meti i pod vlašću mnogih sila toga vremena. Stanovništvo grada ali i vlastela se nisu sa time mirili već je uvek postojala jaka želja za slobodom.  Na tu tradiciju su Dubrovčani jako ponosni.

Najsvetliji period u istoriji grada je svakako vreme Dubrovačke Republike koja je trajala od 14. do 19 veka. To je doba procvata u tgovačkom, pomorskom ali i kulturnom pogledu o čemu i danas svedoče brojni spomenici.

Velika većina onoga što je kroz vekove nastajalo kad je arhitektura Dubrovnika u pitanju je sačuvano i unutar njegovih zidina je pravo blago koje dolaze da vide  turisti iz celog sveta. Celokupna kulturna zaostavština grada je pod zaštitom UNESCO.

Onofrijeva fontana, Knežev dvor, Palača Sponza, Vrata od grada, Gradski zvonik, Orlandov stup, Gradske zidine, Stradun samo su neke od gradskih znamenitosti.

Pogledajte ponude za krstarenje Istočnim Mediteranom kod nas i obezbedite sebi savršeno krstarenje i idealan odmor na vodi!

Ankona

Opšte informacije o Ankoni

Ankona je grad i luka na Jadranskoj obali Italije, tačnije na središnjem delu Apeninskog poluostrva. Grad ima oblik amfiteatra zahvaljujući tome sto je smešten na padinama planine Monte Konero koje se spuštaju do mora. Čitav grad je okrenut ka luci koja je centar privrednog života. Pored komercijalnog, luka ima i veliki značaj kada je turizam u pitanju. Kruzeri koji krstare Jadranom i Sredozemljem Ankonu imaju kao jedno od svojih odredišta. Restoranska i hotelska ponuda grada je tipično italijanska, bogata i neodoljiva.

Na 12. km od Ankone se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Ankona

Grad su osnovali Grci u 4. veku p.n.e. Kasnije su pod vlašću starog Rima gradjani Ankone  kovali svoj novac i imali neku vrstu autonomije. Luka je i u to doba bila od velikog značaja obzirom na blizinu Dalmacije. Posle propasti rimskog carstva grad je bio izložen napadima raznih osvajača, bitno se smanjio i osiromašio. Oporavak je počeo  za vreme srednjeg veka pod vlašću Vatikana koja je trajala sve do 19 veka i ulaska Ankone u sastav ujedinjene Italije.

Šta obavezno obići u Ankoni

Mermerni Trajanov slavoluk iz prvog veka, gradska Katedrala iz 11. veka, Lazareto gradjevina podignuta u 18. veku u luci kao karantin za obolele od lepre (teška zarazna bolest koja je u to doba harala), arheološki muzej, crkva Santa Marija del Pjaca su neke od istorijskih znamenitosti grada. Park Kordeto takodje mami zelenilom i pogledom koji se iz njega pruža.

Rezervišite na vreme vaše savršeno krstarenje Istočnim Mediteranom i uživajte u čarima putovanja na vodi.

Venecija

Opšte informacije o gradu i luci u Veneciji

Venecija je grad i turistička luka na severu Italije na Jadranskom moru. Grad jedinstven na svetu sagradjen na 118 malih ostrva sa kanalima umesto ulica. Preko kanala je izgradjeno čak 117 mostova. Nalazi se na ušću reke Brente u Jadransko more.

Pored samih kanala su sagradjene brojne crkve i palate koje zajedno sa ostatkom gradskog jezgra čine jedinsvenu celinu prvorazredne kulturno istorijske vrednosti. Grad je zbog toga proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO.

Podaci govore da je danas poseti preko 50000 turista dnevno.

Posebno je zanimljiv segment turizma koja se odnosi na velike turističke kruzere. Venecija je jedna od najznačajnijih luka i nalazi se na ruti brojnih krstarenja i gotovo neverovatno zvuči podatak da turisti koji u grad dolaze kruzerima u njemo potroše preko 150 miliona evra godišnje.

U blizini Venecije se nalaze dva medjunarodna aerodroma.

Istorija grada i luke u Veneciji

Venecija je u srednjem veku bila najvažniji trgovački centar i najmoćniji grad tadašnjeg poznatog sveta. Poznata je i kao dugogodišnja prestoica moćne Mletačke republike.  U 18. veku propast Mletačke republike dovodi do toga da njen glavni grad  ulazi u period velike krize i dolazi na ivicu opstanka.

Tek krajem 19. Veka počinju da se pojavljuju znaci oporavka  mada je staro gradsko jezgro praktično u demografskom smislu izgubilo bitku sa predgradjima. To je ostavilo posledice koje se osećaju i danas jer u predgradjima živi gotovo četiri petine stanovnika.

Venecija postaje turistička destinacija krajem 19. veka zahvaljujući interesovanju umetnika i učenih ljudi toga vremena za njenu jedinstvenu arhitekturu i istoriju. Zahvaljujući činjenici da je Veneciju na neki način mimoišlo razaranje koje je doneo drugi svetski rat razvoj turizama se nastavio do današnjih dana.

Ako planirate krstarenje Istočnim Mediteranom, pogledajte naše ponude za krstarenje i obezbedite sebi nezaboravno krstarenje!

Mapa