Eklektički EGEJ - iz SOLUNA okt, nov 2021 - 8 dana / 7 noći

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrašnja kabina IB

Prozorska kabina XF

Balkonska Kabina

Datumi isplovljavanja

27.10.

03.11.

637€

637€

763€

763€

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Solun (Grčka)

18:30

2. dan

Volos (Grčka)

08:00

18:30

3. dan

Santorini (Grčka)

09:00

21:30

4. dan

Pirej (Grčka)

07:00

15:00

5. dan

Istanbul (Turska)

15:00

6. dan

Istanbul (Turska)

18:00

7. dan

Čanakale (Turska)

08:00

18:00

8. dan

Solun (Grčka)

09:00

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Volos

Santorini

Osnovne informacije o luci i ostrvu Santorini

Santorini je jedno od ostva iz grupe Kiklada u južnom Egeju. Naravno arhipelag Kiklade i Santorini su nezaobilazni kada su krstarenja Egejom ili Mediteranom u pitanju pa tako ostrvo poseduje neveliku luku, praktično uklesanu u kamen u koju pristaju veliki kruzeri.  

Ostrvo je vulkanskog porekla kao i čitav arhipelag. U stvari čitav reon koji obuhvataju Kiklade je aktivni vulkan koji se nalazi ispod površine mora. Poslednja erupcija se desila pre 3600 godina, a po rečima stručnjaka erupcije su se dešavale na svakih 20000 godina gotovo u pravilnim razmacima i sve su značajno menjale reljef područja. Zahvaljujući tome danas je na Santoriniju moguće kupanje na crvenim, crnim, tamno i svetlo sivim plažama koje ipak imaju jednu zajedničku odliku, prozirno, nestvarno čisto more.

Na oko šest kilometara od glavnog grada Tire na Santoriniju je medjunarodni aerodrom.

Šta obavezno posetiti ako se iskrcate na ostrvo Santorini

Samo ostrvo Santorini je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija Grčke. Posećuju ga brojni turisti iz celog sveta a poznato je i kao ostrvo za romantična venčanja.

Seoce Imerovigli je možda najčešće fotografisano mesto u Grčkoj i njegove forografije krase stranice brojnih turističkih magazina i vodiča. Ne bez razloga jer njegov oblik amfiteatra, bele kuće i malene crkve sa plavim krovovima malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Na Santoriniju su i muzeji sa predmetima iz praistorije i antičkog doba, muzej vina, muzej posvećen grčkom piću Uzo. Malo nenaseljeno ostrvo u neposrednoj blizini Santorinija Nea Kameni, ugašeni vulkan sa termalnim izvorom je takodje mesto koje treba obići.

Rezervišite kod nas svoje savršeno krstarenje Zapadnim Mediteranom i obezbedite sebi idealan odmor na vodi.

Pirej

Luka i grad Pirej - Osnovne informacije

Pirej je najveća Grčka luka a sa 19 miliona putnika koliko kroz nju godišnje prodje ona je i najveća putnička luka Evrope.

Sam grad Pirej je prirodno naslonjen na luku i predstavlja jedan od navećih grčkih gradova. Posebna autohtona celina koja je na mnogo načina pre svega fizički povezana sa Atinom ali ipak sasvim drugačija i specifična.

Atina i Pirej su u stvari velika neraskidiva celina obzirom da je Pirej komercijalna i turistička kapija Atine. Iz Pireja polazi i u njega pristaje stotine komercijalnih i turističkih brodova dnevno. Ogromna većina trajekata koji su veza kontinentalne Grčke i brojnih ostrva Egeja isplovljavaju i pristaju upravo u Pirej. Veliki turistički brodovi, popularni kruzeri koji obilaze Mediteran ali i udaljene prekookeanske destinacije takodje imaju Pirej kao odlazno dolaznu luku.

Luka je sa Atinom povezana brojnim autobuskim linijama i naravno metroom.

Atinski aerodrom je od centra grada udaljen oko 20 kilometara i od njega se do same luke takodje može stići metroom.

Akropolj (Atina) - znamenitost koju morate posetiti

Atina pak kao najveći i glavni grad Grčke predstavlja i turistički dragulj ne samo Grčke već i puno puno šire. Kao mesto nastanka i razvoja klasične Helenske kulture Atina je istovremeno velika moderna metropola i ogroman arheološki lokalitet. Praktično jedan neverovatan spoj modernog života i svega što on podrazumeva sa ambijentom koji je na pojedinim mestima zapravo onakav kakav je bio u antičko doba.

Centralno mesto u gradu zauzima Akropolj, grad na uzvišenju kako bi glasio bukvalni prevod njegovog imena sa starogrčkog. Arhitektonski zaokružen kompleks iz 5 veka p.n.e. zlatnog doba Perikleove Grčke posvećen boginji Atini. Hram Partenon, amfiteatri, palate, trgovi su neprocenjivo kulturno blago grada Atine ali i mnogo više od toga. Akropolj je zbog toga pod zaštitom UNESCO.   Nigde na svetu ne postoji tako veliki lokalitet na kome  i oni najmanje maštoviti mogu na trenutak da zamisle da su u antičkom dobu.

Pogledajte šta smo za vas izdvojili od aktuelnih krstarenja Zapadnim Mediteranom i rezervišite vaše idealno krstarenje.

Istanbul

Čanakale

Luka Kepez je pristanište za kruzere u Čanakaleu - lučkom gradu u Turskoj, smeštenom na južnoj (azijskoj) obali tesnaca Dardaneli. Pomorski transport je od vitalnog značaja jer se grad širi na oba kontinenta (Evropa i Azija) - poput Istanbula.

Solun

Solun je osnovao kralj Kasandar 316. godine p. n. e..[2] Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.

Ime grada na svim značajnim jezicima izvedeno je od grčkog naziva za grad „Tesaloniki“ (Thessaloniki). U jezicima zapadne Evrope grad se najčešće naziva „Salonika“, kao varijanta skraćenice „Saloniki“, koju upotrebljava mesno stanovništvo u svakodnevnom govoru. U južnoslovenskim jezicima preovlađuje naziv „Solun“, koji je blizak turskoj verziji „Selanik“.

Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od 20-ak km. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (17 km zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz slove prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su:

    Gradski Arheološki muzej se smatra za jedan od najboljih u Evropi. Nalazi se u blizini poznatog Belog Tornja i na suprotnoj strani od gradskog vatrogasnog doma. Muzej poseduje veliku kolekciju uključujući i neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velokog, Filipa Makedonskog, koja je otkrivena u Vergini 1977. godine. Druga dragocenost je iz 3. veka p. n. e. papirus Dervenije, jedini netaknuti drevni papirus nađen u Grčkoj, koji je otkriven u grobnici Dervenije. Druge prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, uključujući spektakularne mozaike kao i čaše iz Helenističkog doba.
    Arheološko nalazište antičke grčke pijace u blizini jednog od gradskih autobuskih terminala, na Dikasterion trgu. Ova pijaca je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada a otkrili su ga radnici šezdesetih godina. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte.
    Galerijeva Kapija.
    Bela kula (grč.: Λευκός Πύργος Lefkos Pyrgos), najpoznatiji simbol grada, je originalno izgrađena kao deo gradskih zidina. Ona se nalazi na šetalištu pored mora, južno od arheološkog muzeja.
    Gornji grad (grč.: Ano Poli) sa sačuvanim drvenim kućama iz Osmanskog razdoblja i ostacima gradskih zidina iz vizantijskog razdoblja.
    Aristotelov trg je najvažniji gradski trg.
    Crkva Sv. Dimitrija je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada.
    OTE toranj je u središtu gradskog EKSPO centra.
    Crkva Sv. Đorđa je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a crkva je bila namenjena kao Galerijev mauzolej, međutim car na kraju nije tamo sahranjen već u Feliks Romulijani u Gamzigradu. starorimskog cara Galerija.
    Crkva Sv. Sofije je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme rane Vizantije.
    Crkva Panagija je jedna od najvažnijih crkva u gradu, a izgrađena u vreme Vizantije.
    Gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije.

Izvorfoto: wikipedia.org

Napomene

Ukrcavanje u Solunu, na dan isplovljavanja, do 15:00 h.
Isrcavanje putnika tenderom, u zavisnosti od vremenske situacije.

CENA UKLJUČUJE:
· Krstarenje brodom Celestyal Olympia prema programu;
· Smeštaj u odabranoj kabini tokom krstarenja na brodu (kupatilo/WC, klima uređaj, sef, fen, TV);
· Proširen pun pansion na brodu (doručak, ručak, užina, večera);
· Lučke takse za osmodnevno krstarenje u iznosu od 289 eur po osobi;
· Napojnice (hotel service charges) u iznosu od 30 eur po osobi za celo krstarenje;
· All inclusive paket pica po pravilima brodske kompanije;
· Izleti tokom krstarenja:
   - Krstarenje brodićem po Bosforu i poseta velikom bazaru (vrednost izleta 74 eur);
   - Odlazak u čuveno mesto Ija na kalderi Santorinija (vrednost izleta 74 eur);
· Svečanu večeru uz kapetanovu zdravicu;
· Celodnevnu animaciju;
· Zabavni večernji program u salonima i barovima sa muzikom uživo;
· Korišćenje brodskih prostora i opreme (koriščenje biblioteke, fitness centra, bazena, ležaljki na palubama, saune, peškira,...);
· Predstave u pozorištu;
· Sportske aktivnosti  (aerobic, stretching, bodydancing i slične aktivnosti);
· Dnevne aktivnosti (igre, kvizovi, turniri, karaoke, tečajevi plesa, tematske zabave i sl.);

 

CENA NE UKLJUČUJE:
· Tretmane u wellness centru i kozmetičke tretmane;
· Usluge medicinskog osoblja na brodu;
· Prevoz do i od luke ukrcaja/iskrcaja;
· Izleti u organizaciji  brodara koji nisu navedeni u ovom program;
· Obavezno putno i zdravstveno osiguranje;
· Obavezan negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Mapa