Egejski biseri

PDF Pozovi

Kompanija

Naziv kruzera

Broj dana/noćenja

8/7

Luka polaska

CENE krstarenja u € po osobi u dvokrevetnoj kabini, na bazi proširenog punog pansiona

Kategorija kabina

Unutrasnja kabina Bella

Unutrasnja kabina Fantastica

Prozorska kabina Bella

Prozorska kabina Fantastica

Balkonska kabina Fantastica

Datumi isplovljavanja

Galerija

Itinerer

Dan

Luka

Dolazak

Povratak

1. dan

Venecija (Italija)

18:00

2. dan

Bari (Italija)

13:01

19:00

3. dan

Dan na moru

4. dan

Mikonos (Grčka)

09:00

22:00

5. dan

Heraklion (Grčka)

08:00

14:00

6. dan

Krf (Grčka)

13:00

19:30

7. dan

Dubrovnik (Hrvatska)

07:00

13:30

8. dan

Venecija (Italija)

08:30

Tehnička karta kruzera

Destinacije

Opis

Bari

Grad i luka Bari - Osnovne informacije

Bari je grad i luka na jugoistoku Italije. Drugi je po veličini na jugu zemlje posle Napulja i znacajan je univerzitetski centar. Poznat je kao grad Svetog Nikole jer se u gradskoj katedrali nalaze mošti ovog sveca.

Bari je vrlo živ mediteranski grad koji je tokom proteklih vekova imao burnu istoriju. To se naravno i danas primećuje kroz kulturu, arhitekturu i sastav stnovništva.

Kao grad koji je praktično u neku ruku na vratima Jadrana Bari je obavezna destinacija za kruzere koji pristaju u njegovu luku. Mnoga krstarenja Bari imaju za početnu stanicu.

U blizini grada, na 8 km, se nalazi medjunarodni aerodrom.

Istorija grada i luke Bari - Šta obavezno obići

Istraživanja govore da je na mestu gde se danas nalazi postojalo naselje još u doba antičke Grčke.

Kroz istoriju je na području južne Italije vlast držalo čak deset država. Gospodari su se smenjivali, uzimali za sebe ali neminovno ostavljali po nešto u nasledje.

Bari čine stari i novi deo. U starom delu su brojni spomenici iz prohujalih vremena medju kojima su posebno značajne hrišćanske svetinje odnosno crkve medju kojima ima i pravoslavnih.  Stari grad je opasan zidinama i ispresecan je uskim ulicama koje posetioca vode u nezaboravnu šetnju kroz vreme.

Bazilika Svetog Nikole iz 11. veka je medju najstarijim i jedan je od simbola grada. Treba svakako obići zamak-tvrđavu Castel del Monte kao i  Cattedrale di San Sabino.

Novi deo grada koji se razvija od kraja 19. veka je danas vrlo lep karakterističan po trgovima, fontanama, kao i izvanrednim restoranima, kafeima, hotelima.

Pogledajte krstarenja Evropom koje imamo u ponudi i osigurajte na vreme svoje omiljeno krstarenje.

Mikonos

Ostrvo, grad i luka - Opšte informacije o Mikonosu

Mikonos je jedno od najčuvenijih Grčkih ostrva praktično jedan od simbola procvata turizma u ovoj zemlji. Kad to kažemo mislimo pre svega na turizam više klase u koji krstarenja svakako spadaju. Mikonos je i nezaobilazna stanica i  svih kruzera koji krstare Egejskim morem. Samo ostrvo nije veliko niti previse gusto naseljeno i naravno u punoj meri je okrenuto turizmu.

Ostrvo Mikonos je deo čuvenog arhipelaga Kiklade i nalazi se u centralnom delu Egejskog mora. Grad Mikonos se nalazi na zapadnoj strani ostrva a neposredno pored je i luka.

U luku pristaju brojni trajekti koji Mikonos povezuju sa drugim ostrvima i naravno Pirejom. Tu su i luksuzne privatne jahte sasvim u skladu sa reputacijom samog ostrva koje se smatra jednom od top mondenskih destinacija ovog dela sveta.

Ostrvo je inače krajnje kosmopolitsko, okrenuto dobroj zabavi koja traje 24 sata. Plaže Mikonosa su takodje čuvene i krasi  ih kako prirodna lepota tako i dostupnost raznih sadržaja.

Na Mikonosu je i medjunarodni aerodrom.

Ovo obavezno obići na Mikonosu

Simboli grada Mikonosa su kvart pod imenom Mala Venecija i naravno čuvenih sedam vetrnjača koje se nalaze na uzvišenju iznad grada. Mala Venecija deo grada neverovatno maštovite arhitekture, i posebno boja koje čine da čitav predeo bude krajnje upečatljiv. Ime je dobila zbog gusto zbijenih kuća koje uz samu obalu čine neku vrstu bedema. Njihove raznobojne terase ostavljaju utisak kao da vise nad samim morem.

Crkva Paraportiani iz 15. veka je jedno od najzanimljivijih arhitektonskih zdanja u celoj Grčkoj. Nalazi se na ulazu u glavnu luku a njeno ime znači unutrašnja ili druga vrata. Paraportiani je u stvari kompleks od četiri manje crkve iznad kojih je izgradjena peta i koja čini centralnu kupolu.

Planirate da se upustite u neko od uzbudljivih krstarenja? Za vas smo izdvojili pregršt ponuda za krstarenje Istočnim Mediteranom. Rezervišite na vreme!

Heraklion

Opšte informacije o Kritu i gradu Heraklion

Krit je najveće grčko ostrvo. Nalazi se u Sredozemnom moru i najjužnije je ostrvo Evrope. Krit ima jako dugačku obalu, preko 1000 kilometara pa je samim tim jasno da je priroda vrlo raznovrsna, od planina do primorske ravnice, od stenovitih do plaža sa finim peskom, od ribarskih sela do velikih gradova.

Glavni grad je i luka je Heraklion. Jedan je od najlepših gradova Mediterana star preko 4000 godina. Luka Heraklion je najveća na Kritu i obavezna je stanica gotovo svih kruzera koji krstare Egejom, Mediteranom ili nekim od svetskih mora.

U blizini Herakliona je 2015. godine sagradjen nov aerodrom.

Znamenitosti koje nude Krit i Heraklion - Šta obići?

U blizini današnjeg grada Herakliona se nalaze ostaci palate u Knososu centra Minojske civilizacije, koja je postojala u 2. milenijumu p.n.e. Smatra se da je Heraklion bio luka ove palate. Ostaci palate u Knososu danas predstavljaju prvorazredni arheološki lokalitet i turističku atrakciju.

Sam grad je danas praktično metropola, vrela i živa. Arhitektura Herakliona je slika njegove istorije. Prepoznatljivi su razni uticaji kao što je slučaj u mnogim mediteranskim gradovima. Čuveni spoj modernog i starine sa patinom, karakterističan za Mediteran, je u Heraklionu itekako prisutan. To mu daje poseban šarm i prosto opčinjava posetioce. U gradu postoje brojne znamenitosti a pomenućemo neke od njih.

Mletačka tvrdjava u luci, pravoslavna katedrala sv. Mine, pravoslavna crkva sv. Titusa, pravoslavna crkva sv. Ekatarine Sinajske, katolička bazilika sv. Marka, arheološki muzej, Morozini fontana.

Pogledajte ponude evropskih krstarenja kod nas i rezervišite svoje omiljeno krstarenje!

Krf

Luka Krf - Opšte informacije

Krf je najsevernije ostrvo u Jonskom arhipelagu na zapadu Grčke. Radi se o jednom od najposećenijih ostva u Jonskom moru  koje turiste privlači kako zbog čarobne prirode tako i zbog prebogate istorije i kulturnog nasledja.

Ostrvo Krf je i nezaobilazna atraktivna destinacija za turističke brodove kada su u pitanju krstarenja po Jonskom, Sredozemnom, Jadranskom ali drugim morima. Luka i velika marina se nalaze u blizini glavnog grada.

Na Krfu postoji medjunarodni aerodrom.

Grad Krf - znamenitosti koje ćete upamtiti

Krf je zbog svog posebnog geografskog položaja tokom proteklih vekova bio meta  brojnih osvajača  u više ratova i oni su redom na ostrvu ostavili traga . To se posebno vidi u samom gradu Krfu gde se prepliću uticaji Mlečana, Italijana, Engleza pa čak i Nemaca i Francuza.

Grad čini mreža uskih mediteranskih ulica , načičkanih bogatom turističkom ponudom ali je istovremeno i svojevrsni muzej na otvorenom. Sama šetnja gradom već ostavlja dubok utisak a za one koji žele nešto više evo nekoliko preporuka. Muzej Vizantije, arheološki muzej, muzej azijske umetnosti, muzej folklora pa i muzej školjki.

Medju brojnim kulturno istorijskim spomenicima u  gradu Krfu nalaze se i oni koji su vezani za srpsku istoriju i prvi svetski rat. Tu je svakako najznačajnija Srpska kuća, odnosno muzej i srpski konzulat.  U gradu postoji čak 37 crkava a najpoznatije su Crkva sv. Spiridona zaštitnika ostrva te Katedralni hram posvećen Bogorodici.

Pogledajte naše ponude za krstarenja Zapadnim Mediteranom i režervišite svoje savršeno krstarenje.

Dubrovnik

Grad i luka u Dubrovniku - Opšte informacije

Dubrovnik grad muzej, biser Jadrana, Mediterana ali mnogo, mnogo više od toga. Slobodno možemo da kažemo da je Dubrovnik svetski poznata destinacija a to i pokazuje i broj turista iz najrazličitijih delova sveta koji ga posećuju. Dubrovnik je naročito aktuelan za sve one koji vole krstarenje.

Dubrovnik je pored svog kulturno istorijskog značaja i vrlo atraktivno letovalište. U blizini samog gradskog jezgra opasanog zidinama se nalaze atraktivne veoma posećene plaže kao i novi moderni hoteli visoke klase.

Grad je i jedna od najatraktivnih destinacija i kada je turizam vezan za krstarenja u pitanju. Veliki turistički brodovi koji krstare Sredozemljem imaju dubrovačku luku kao nezaobilaznu stanicu.

U neposrednoj blizini Dubrovnika je medjunarodni aerodrom.

Istorija Dubrovnika i koje znamenitosti obavezno obići

Prebogata istorija ovog grada može se izučavati kao poseban predmet u školama pa ćemo se zadržati samo na nekim osnovnim stvarima.

O nastanku samog grada postoji više teorija. Do nedavno je najrasprostranjenija bila ona da su prvi obrisi grada nastali u 7. veku ali u novije vreme postoje tvrdnje da je na mestu današnjeg Dubrovnika postojala luka jos u vreme  antičke Grčke.

Kroz buduće vekove Dubrovnik je bio na meti i pod vlašću mnogih sila toga vremena. Stanovništvo grada ali i vlastela se nisu sa time mirili već je uvek postojala jaka želja za slobodom.  Na tu tradiciju su Dubrovčani jako ponosni.

Najsvetliji period u istoriji grada je svakako vreme Dubrovačke Republike koja je trajala od 14. do 19 veka. To je doba procvata u tgovačkom, pomorskom ali i kulturnom pogledu o čemu i danas svedoče brojni spomenici.

Velika većina onoga što je kroz vekove nastajalo kad je arhitektura Dubrovnika u pitanju je sačuvano i unutar njegovih zidina je pravo blago koje dolaze da vide  turisti iz celog sveta. Celokupna kulturna zaostavština grada je pod zaštitom UNESCO.

Onofrijeva fontana, Knežev dvor, Palača Sponza, Vrata od grada, Gradski zvonik, Orlandov stup, Gradske zidine, Stradun samo su neke od gradskih znamenitosti.

Pogledajte ponude za krstarenje Istočnim Mediteranom kod nas i obezbedite sebi savršeno krstarenje i idealan odmor na vodi!

Venecija

Opšte informacije o gradu i luci u Veneciji

Venecija je grad i turistička luka na severu Italije na Jadranskom moru. Grad jedinstven na svetu sagradjen na 118 malih ostrva sa kanalima umesto ulica. Preko kanala je izgradjeno čak 117 mostova. Nalazi se na ušću reke Brente u Jadransko more.

Pored samih kanala su sagradjene brojne crkve i palate koje zajedno sa ostatkom gradskog jezgra čine jedinsvenu celinu prvorazredne kulturno istorijske vrednosti. Grad je zbog toga proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO.

Podaci govore da je danas poseti preko 50000 turista dnevno.

Posebno je zanimljiv segment turizma koja se odnosi na velike turističke kruzere. Venecija je jedna od najznačajnijih luka i nalazi se na ruti brojnih krstarenja i gotovo neverovatno zvuči podatak da turisti koji u grad dolaze kruzerima u njemo potroše preko 150 miliona evra godišnje.

U blizini Venecije se nalaze dva medjunarodna aerodroma.

Istorija grada i luke u Veneciji

Venecija je u srednjem veku bila najvažniji trgovački centar i najmoćniji grad tadašnjeg poznatog sveta. Poznata je i kao dugogodišnja prestoica moćne Mletačke republike.  U 18. veku propast Mletačke republike dovodi do toga da njen glavni grad  ulazi u period velike krize i dolazi na ivicu opstanka.

Tek krajem 19. Veka počinju da se pojavljuju znaci oporavka  mada je staro gradsko jezgro praktično u demografskom smislu izgubilo bitku sa predgradjima. To je ostavilo posledice koje se osećaju i danas jer u predgradjima živi gotovo četiri petine stanovnika.

Venecija postaje turistička destinacija krajem 19. veka zahvaljujući interesovanju umetnika i učenih ljudi toga vremena za njenu jedinstvenu arhitekturu i istoriju. Zahvaljujući činjenici da je Veneciju na neki način mimoišlo razaranje koje je doneo drugi svetski rat razvoj turizama se nastavio do današnjih dana.

Ako planirate krstarenje Istočnim Mediteranom, pogledajte naše ponude za krstarenje i obezbedite sebi nezaboravno krstarenje!

Mapa